Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poziv Domagoja Mikića

Lutaju same selima i uništavaju pašnjake, mještani Obrovca očajni: "Osjećamo se kao taoci"

Aktualno Galerija Poziv: Željka Gudelj Velaga i Domagoj Mikić, reporter Dnevnika Nove TV Poziv: Željka Gudelj Velaga i Domagoj Mikić, reporter Dnevnika Nove TV Foto: Dnevnik Nove TV Poziv: Željka Gudelj Velaga, ravnateljica Uprave za potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju Poziv: Željka Gudelj Velaga, ravnateljica Uprave za potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju Foto: Dnevnik Nove TV Poziv: krave - 3 Poziv: krave - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Poziv: krave - 2 Poziv: krave - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +3 Poziv: krave - 1 Galerija 1/8 >>
U igri je više od 370 milijuna eura. Toliko svake godine država isplati poticaja u poljoprivredi, ali sudeći po pričama koje vam doslovno na mjesečnoj bazi donosi Dnevnik Nove TV, poticaji ne idu samo onima koji vrijedno rade i muče se, već i onima koji muljaju i varaju kako bi se domogli novca. Na tu temu stiže Poziv iz zaleđa Obrovca.

Lutaju same selima, uništavaju pašnjake lokalnim uzgajivačima, jedino što za sobom ostavljaju jest izmet i pustoš. Čije su krave koje rade ogromnu štetu na usjevima u obrovačkom kraju tragom Videopoziva na teren otišla istražiti Sanja Jurišić.

Žice nema gdje nema. Po makadamskoj cesti leže krave lokalnog stočara, do njih cisterna bez registarskih oznaka. Bale sijena su posvuda. Tamo su i posječena stabla, stari kombi, gume, kante. Sve to u Dubokom Dolu, na području Parka prirode koji izgleda kao da je Divlji Zapad.

Poziv: krave - 1 Poziv: krave - 3 Foto: Dnevnik Nove TV

"Tu se sije djetelina, kukuruz, kupus, krumpir, međutim već dvije godine imamo problem s tuđim kravama kao što možete vidjeti, i osjećamo se kao taoci jednoga čovjeka koji uopće nije iz sela", ustvrdila je Milica Gužvica iz Krupe.

Kad su krave gladne i žedne, spuštaju se u sela. Na meti su im Krupa i Žegar. Iz dvorišta Manastira već su sve pojele, a svakoga dana na meniju su im polja seljana u plodnoj Bukovici.

Nerijetko su krave i bez markice na ušima. Mještani prstom upiru u dva farmera. Jedan je iz Golubića. Iako ga je ekipa Poziva zatekla s kravama, Predrag Švonja je rekao da krave nisu njegove.

Pročitajte i ovo Snimke Dragane Miletić koje je objavio Nacionale Afera kokain trese Kosovo VIDEO Skandal u susjedstvu! Potpredsjednica općine snimljena kako se drogira: "Tjerali su me i prijetili mi"

Drugi farmer je iz Medviđe. Iako se ekipa Poziva predstavila i rekla da traži drugu stranu priče, za izjavu nije bio raspoložen.

"Meni ne treba medijska pozornost, ja radim svoj posao, imam svoje obaveze i to je to. Oni što pričaju da će onog ustašu s Velebita prognati, e bogami neće", rekao je lokalni stočar iz Medviđa.

Tvrdio je da krave nisu na zemlji seljana, nego na državnoj zemlji. 

Iz Državnog inspektorata odgovorili su za Dnevnik Nove TV: "Utvrđeno je da posjedniku životinja u trenutku inspekcijskog nadzora nedostaje 1/3 grla te mu je dan dodatni rok za prikupljanje grla koja nedostaju".

Iz Inspektorata sugeriraju da se pita Grad Obrovac što radi po tom pitanju. I policija koja je više puta intervenirala zbog stoke koja luta u ovom kraju, lopticu odgovornosti prebacuje na komunalne redare Grada Obrovca.

"Lokalna samouprava ima ovlasti za zbrinjavanje i obvezu napuštenih životinja za koje se ne zna tko je vlasnik", priopćila je pročelnica UO za lokalnu samoupravu Grada Obrovca Gordana Renić.

Grad mještanima sugerira privatne tužbe, uvjereni su da policija može više jer, kažu, radi se o narušavanju javnog reda i mira. Nisu u ovom kraju samo krave problem, i psi kangali tumaraju selom.

"Kuja je počela klati kokoši, pa onda mačke, što se i nama dogodilo, zatekli smo je kako je zaklala i našu mačku", ispričala je Silvana Čeko Jurišić iz Krupe.

Ima Silvana i snimku maltrertiranja psa, na njoj je i lokalni stočar, ali – inspekcija i policija kažu da je utvrđeno da on vlasnik psa nije jer pas nije čipiran.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stravičan zločin Sedmorica silovala 13-godišnjakinju, njezinog dečka prisilili da sve gleda: "Preklinjem vas, nemojte me povrijediti, pustite me"

I tako se ta priča vrti u krug. Svi, očito, sve znaju, zna se čiji su psi, čije su krave, ali kad iste te životinje naprave problem, onda su ničije. I nitko ne zna ništa, a dok se problem ne riješi, među mještane se uvlači strah.

"Pa na kraju samim time što smo vas zvali da dođete ovdje, mi stavljamo sami sebi nekakvu potencijalnu metu na leđa", istaknula je Silvana dok je Milica dodala: "Ovo je sramota za državu, i za jedan grad, da nemamo apsolutno od nikoga zaštite, ja se sramim gdje živim".

Gdje su institucije?

Gdje su u ovoj priči institucije reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić upitao je ravnateljicu Uprave za potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju, Željku Gudelj Velaga.

Poziv: krave - 1 Poziv: Željka Gudelj Velaga i Domagoj Mikić, reporter Dnevnika Nove TV Foto: Dnevnik Nove TV

"Drago mi je da ste otvorili ovu temu, ovo je jedna ozbiljna tema.  Ovo što smo sada vidjeli je kršenje uvjeta i zahtjeva koje jedan poljoprivrednik, koji bi htio ostvariti i koji može ostvariti potpore, zapravo radi. Ovo je nešto što je razlog da se njemu potpore smanje ili potpuno ukinu", rekla je gošća Dnevnika Nove TV na početku razgovora.

Mikić je pitao dobiva li stočar poticaj s obzirom na način na koji drži svoju stoku.

"Ako je do sada udovoljavao uvjete. dobiva. Od 2023. godine imamo značajnu promjenu, prvi put se uvodi da se kod zanemarivanja životinja smanjuje čak za 30 posto prvo kršenje, a nakon drugog kršenja se smanjuje za 100 posto što znači da uopće nema više prava na potpore", odgovorila je Gudelj Velaga.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Ivan Turudić Dnevnik Nove TV pita Treba li Plenković odustati od Turudića? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

Poljoprivrednik o kojem je riječ dobio je oko 100 tisuća eura potpore prema zadnje dostupnim podacima iz 2022. godine. Ravnateljica Uprave za potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju rekla je da mu, s obzirom na uvjete u kojima se životinje drže, mogu to oduzeti.

"Za 2023. godinu će se provjeriti i ako se utvrdi da je ovo istina, što se očigledno čini da jest, bile one označene ili neoznačene, jer i neoznačene životinje nekome pripadaju, krši i to pravilo da one moraju biti označene - njemu će se ukinuti ili 30 ili 100 posto", dodala je Gudelj Velaga.

Velik je broj životinja bez markica, odnosno nisu označene. Kako će se dokazati čije su?

"Te su životinje nekako došle tu. One su uvijek odgovornost vlasnika. Ako i postoji sklonište i ako se pobrinu za njih, opet će taj trošak morati snositi vlasnik, a ne niti jedinica lokalne samouprave niti itko drugi. Kada se sazna i kad je poznat vlasnik, prema Zakonu o zaštiti životinja, on snosi ukupan trošak", ustvrdila je Gudelj Velaga.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić Ekskluzivno Ivan Turudić za Dnevnik Nove TV: "Nisam lagao, postali smo dobri poznanici i znali smo se dopisivati"

Dnevnik Nove TV izvještavao je i o konjima koji lutaju Likom i Slavonijom. Mikić je pitao ravnateljicu koliko su dobili prijava o bogaćenju na ovakav način.

"Do sada smo u 2023. godini dobili tri prijave i za sve tri prijave je ustanovljeno da je bilo kršenje i za ta tri poljoprivredna gospodarstva će se ustegnuti 30 posto potpora na koje inače imaju pravo. Ovo o čemu mi govorimo su izravna plaćanja, ona se nazivaju potpora o dohotku. Za njih poljoprivrednik nama ne šalje nikakve račune niti obrazlaže za što je potrošio novce. To je novac kao potpora dohotku. U cijeloj EU i RH u poljoprivredi je dohodak svega 40 posto od prosječnog dohotka i našim poljoprivrednici treba nadoknaditi da bi se bavili poljoprivredom i proizvodili hranu za sve nas", zaključila je Gudelj Velaga,

Svoju priču možete poslati i putem Facebook stranice ili putem web-forme, na mail poziv@novatv.hr te na WhatsApp i Viber na broj redakcije 095 2911 911.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene