Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PETROV SE PREDOMISLIO

Pristao na mogućnost formiranja Vlade i prije ispunjenja Mostovih jamstava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnik Mosta Božo Petrov poručio je u ponedjeljak da će Most inzistirati na svojih sedam jamstava, ali da neće dovoditi u pitanje formiranje vlade.

Nakon sjednice Nacionalnog vijeća Mosta, Petrov je novinarima rekao kako će se Sabor u petak konstituirati, a Mostova jamstva će se uvrstiti u dnevni red saborske sjednice.

Pročitajte i ovo Marin Miletić O Bogu i ljudima Problemi u Mostu? Oglasio se Marin Miletić: "Uvjeren sam, bit će dobro" Marija Selak Raspudić Nastavak sukoba Selak Raspudić o raskolu u Mostu: "Zbog Miletića sam odustala od liste za europske izbore, ali nije samo on u pitanju"

"Određeno razdoblje od nekoliko dana, a namjerno neću definirati koliko dana, ići će se s izglasavanjem novih zakona. No, ako slučajno procedura bude takva ili rasprave budu toliko trajale da će se morati čekati apsolutno sve da bi se mogla formirati vlada, nećemo dovesti u pitanje formiranje vlade, ali sigurno će Sabor početi s intenzivnim radom da bi se provelo sedam jamstava oko kojih smo se dogovorili s HDZ-om. Ako slučajno to potraje nešto malo dulje vremena, nismo protiv ideje da se u međuvremenu i formira vlada, s obzirom da trenutno imamo poziciju predsjednika Sabora i može on sam formirati dnevni red, pa će taj dio proći", kazao je.

O zahtjevu za smanjenjem mase za plaće u lokalnim jedinicama s 20 na 15 posto prihoda, Petrov je rekao kako je s partnerima dogovoreno da će se smanjiti masa plaća zaposlenika iz prihoda gradskih i županijskih proračuna s 20 na 15 posto, pri čemu će to "biti 'linkano' na izglasavanje proračuna".

"Zakon će se izglasati sada, a primjena će biti od 1. siječnja 2018. Znači, ostavit će se sasvim dovoljno vremena i lokalnim samoupravama i regionalnim, odnosno županijskim upravama da se prilagode na to. S druge strane, dat ćemo mogućnost godinu i dva mjeseca da se napravi kompletan koncept, model reforme cjelokupne lokalne i regionalne uprave. Ja vjerujem, budući da se na takav način i raspravljalo na sastancima s HDZ-om, da su oni također skloni tome. Imat ćemo zajednički rad, a godinu i dva mjeseca sasvim je dovoljno. Nakon toga primijenit će se kompletna reforma lokalne i regionalne uprave, a ako se kojim slučajem to ne dogodi ići će primjena ovog zakona", istaknuo je Petrov.

Nisam vidio zamjerke na sadašnje Mostove ministre

Iako o imenima nije htio govoriti, rekao je kako su dogovorene zamjene koje će ulaziti na listi Mosta u trenutku kad saborski zastupnici prijeđu u izvršnu vlast, a komentirao je i moguće ministre iz redova Mosta.

"Nisam dosad vidio zamjerke na sadašnje ministre koje imamo i ako se odlučimo upravo za te kandidate, ne vidim razloga zbog čega bi postojala neka otegotna okolnost na ta imena i prezimena. S druge strane, mi smo i na sastancima razgovarali o tome da ćemo odluku donositi zajednički, znači imat će mogućnost reći sa svoje strane i mi sa svoje strane, ali s obzirom na način razgovora dosad, ne mislim da će se u tome stvarati bilo kakav problem", rekao je Petrov.

Upitan tko će sjediti u kojem saborskom odboru, čelnik Mosta je rekao kako članstvo u odborima još nije bila tema razgovora. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene