452976
452976
452976
452976
452976

Plenković ne gubi vrijeme, već danas razgovara s kandidatima za ministre

  • , 10.10.2016., 14:40
  • Autor:
  • komentara

Mandatar Andrej Plenković treba u roku od 30 dana program Vlade i njezine članove predstaviti Hrvatskom saboru i zatražiti glasovanje o povjerenju.

 
 
 
 
Plenković već razgovara s kandidatima za ministre (Video: Vijesti Nove TV u 14)
Plenković već razgovara s kandidatima za ministre (Video: Vijesti Nove TV u 14)

Razgovore s potencijalnim kandidatima za nove ministre mandatar Andrej Plenković počinje već danas. 

"No, Plenković vjerojatno već danima ispipava teren na koga može računati. Morat će održati i sastanak s Mostom. Mostovi kandidati za sada se čine sigurni, no u HDZ-u kažu: Ništa nije gotovo dok nije gotovo, odnosno dok nije odgovoreno. Isto tako, Plenković će s Petrovom morati dogovoriti što će prvo doći na dnevni red Sabora - izmjene Zakona o Vladi ili Mostova jamstva. Kadrovska križaljka ipak bi trebala biti gotova i dogovorena do kraja tjedna jer Plenković i suradnici vladu žele izglasati što prije, nadaju se početkom sljedećeg tjedna", javila je Ivana Brkić Tomljenović, novinarka Nove TV.

Andrej Plenković nakon što je dobio mandat od predsjednice, došao je u središnjicu stranke, no tamo se kratko zadržao i otišao. Gdje, nije poznato.  

Plenković dobio mandat za sastavljanje Vlade

Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a, donio je na Pantovčak 91 potpis saborskih zastupnika te mu je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uručila mandat za sastavljanje nove Vlade.

Novi hrvatski mandatar zahvalio je Predsjednici na ukazanom povjerenju.

"Mandat predstavlja veliku čast, odgovornost i obavezu da što prije pristupim formiranju nove Vlade. Ono što će biti prioritet odnosit će se na budućnost, gospodarstvo, demografsku obnovu... S našim partnerima dovršit ćemo program Vlade, krenuti s izradom proračuna za 2017., predstaviti poreznu reformu, ulagat ćemo u generatore rasta. Radit ćemo na tolerantnom ozračju u društvu i sprječavati podjele. Sve važne nacionalne zadaće ostvarili smo u prvih 25 godina, a sada je vrijeme da Hrvatska bude moderna, demokratska i razvijena država", poručio je Plenković dodavši da je upravo zato inzistirao da njegova Vlada dobije podršku svih predstavnika manjina. 

Mandatar nove Vlade kazao je i da vrijeme do prve sjednice Sabora, koja će se održati 14. listopada, želi iskoristiti za kadrovsku križaljku kako bi nova Vlada što prije bila formirana. 

"Sutra ćemo se naći s aktualnim predsjednikom Sabora Reinerom i budućim Petrovom, kako bi dogovorili proceduru za konstituirajuću sjednicu i usvajanje zakonskih prijedloga", kazao je Plenković koji se nakon što je dobio mandat vratio u središnjicu HDZ-a.

"I da naglasim, u toj Vladi će biti žena", kazao je Plenković.
 
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kazala je kako je nakon razgovora s Plenkovićem koji joj je donio 91 potpis jasno da uživa potporu većine saborskih zastupnika. 

"Stoga ću mu dati mandat za sastavljanje Vlade. Čestitam vam, gospodine Plenkoviću, što ste potpise tako brzo uspjeli skupiti. Svi želimo da iduća Vlada bude stabilna i djelotvorna. Vjerujem da ulazimo u jednu novu fazu političkog života Hrvatske kojim će dominirati gospodarske i razvojne te demografske teme. Vjerujem da će biti konstruktivnija suradnja između svih poluga RH. Želim Vam puno uspjeha i uručujem Vam mandat za sastav Vlade“, kazala je Grabar-Kitarović.  

HDZ želi Vladu idućeg tjedna

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković sastao se točno u podne na Pantovčaku s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović kojoj je donio 91 potpis saborskih zastupnika kako bi zatražio mandat za sastavljanje nove hrvatske Vlade. To je najveći broj potpisa koji je neki hrvatski mandatar donio na Pantovčak. Plenković je po tom pitanju rekorder. To mu osigurava apsolutnu stabilnost i sigurnost upravljanja Vladom naredne četiri godine. Ako mu "zaškripi" s Mostom, može računati na potporu ostalih 77 zastupnika.

Andrej Plenković kazao je da želi da Vlada bude potvrđena idućeg tjedna. Imat će 18 ministarstava i četiri potpredsjednika, a namjera je da svaki od njih ima svoj resor.

 Razgovori s kandidatima počinju već danas, no vjerojatno već danima ispipava teren na koga može računati. nešto iza jedan napustio je stranačke prostorije i nije se vratio.
sastanak s Mostom - mostovi kandidati za sada se čine sigurni, no u HDZ-u kažu: ništa nije gotovo dok nije gotovo odnosno dok nije odgovoreno. most treba dobiti jedno potpredsjedničko mjesto ičetiri ministarska
što će prvo doći na dnevni red - izmjene zakona o Vladi ili mostova jamstva. kadrovska križaljka ipak bi trebala biti gotova i dogovorena do kraja tjedna jer plenković i suradnici vladu žele izglasati što prije, nadaju se početkom sljedećeg tjedna.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se