Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O saborskoj proceduri

"Ako će Most inzistirati da se prvo donesu ti zakoni, onda Vlade neće biti još dugo"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Andrej Plenković u ponedjeljak će od Predsjednice RH dobiti mandat za sastavljanje Vlade. Vlada još nije posložena, a popunjava se kadrovska križaljka Sabora.

Predsjednica će u ponedjeljak u svojem uredu primiti Andreja Plenkovića koji joj nosi potpise zastupnika. Kako je rekao, imat će ih i više nego dovoljno, a na temelju toga Predsjednica će mu dati mandat za sastavljanje vlade. Tada kreće rok od 30 dana u kojem Plenković treba doći pred zastupnike i zatražiti povjerenje za svoj program i ministre. Prije toga, već ovaj tjedan bit će dovršene pripreme za konstituirajuću sjednicu Sabora.

'Mi idemo na to da imamo jednu čvrstu stabilnu Vladu, jednu čvrstu stabilnu većinu koja će isključivo, ali isključivo, raditi na dobrobit hrvatske države. Nacionalni interes iznad svega', rekao je član Predsjedništva HDZ-a Andrija Mikulić.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Ivan Penava Iz minute u minutu Je li HDZ blizu dogovora s DP-om? Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, analitičar o Milanoviću: "Napravio je grešku" Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu"

Predsjednik Sabora se zna. Bit će to Božo Petrov. No treba popuniti i pet potpredsjedničkih mjesta. Tri pripadaju vladajućima. Spominju se Gordan Jandroković, Miroslav Tuđman te Željko Reiner.

'Neki konačni dogovor ne postoji. Kada će postojati bit ćete obaviješteni', rekao je o toj temi još uvijek aktualni predsjednik Sabora Željko Reiner.

Predsjednik Sabora važna je pozicija, pojašnjava Reiner.

'To je, po hijerarhiji, druga po važnosti funkcija u državi. A onda dolazi premijer kao treća po važnosti funkcija. U zadnje vrijeme, posebice za vrijeme vlasti SDP-a, to se malo izokrenulo, pa se činilo da je premijer najvažnija osoba u državi'.

Kod podjele potpredsjedničkih mjesta u Saboru u kombinaciju su bili i predstavnici nacionalnih manjina.

'Kao i ostali zastupnici nacionalnih manjina mislim da bi nakon toliko godina bilo normalno da najistaknutiji među nama i najzaslužniji, kako za razvoj manjinske politike tako i demokratskog parlamentarizma u Hrvatskoj, bude jedan od potpredsjednika Sabora. To bi bio pokazatelj demokratske zrelosti i parlamentarnog partnerstva', smatra Milorad Pupovac.

Spominje se Furio Radin.

'U politici, nakon pozitivnih odgovora, dođu polukoraci natrag. Tako da, taj tango će plesati drugi, a mi ćemo čekati. Nadajmo se da će se novi HDZ pokazati kao novi, jer nam se stari nije sviđao', kazao je Radin.

Na dva potpredsjednička mjesta pravo ima oporba. Traže li zamjene za Vesnu Pusić i Milanku Opačić - ne otkrivaju.

'Mi ćemo donijeti odluku na Predsjedništvu stranke i na vrijeme ćemo reći tko će to biti', kazala je potpredsjednica HNS-a Anka Mrak Taritaš.

'Prvo želimo vidjeti tko je to vladajuća većina, koliko zastupnika podržava Vladu... Nakon toga otvaramo razgovore s većinom pa ćemo vidjeti koliko će SDP imati odbora i tko će biti potpredsjednik', pojasnio je član Predsjedništva SDP-a Siniša Hajdaš Dončić.

SDP-ov klub zastupnika će, do izbora novog stranačkog predsjednika, voditi Zoran Milanović.

Kadrovska pitanja vezana za Sabor bit će dogovorena do četvrtka. Nakon konstituiranja Sabora zastupnike očekuje rasprava o zakonima koje Most stavlja kao uvjet za potporu Vladi.

'Ako će Most stvarno inzistirati da se prvo donesu ta jamstva, kako su ih oni nazvali, onda Vlade neće biti još dugo. Jer treba provesti cijelu saborsku proceduru, treba o tome razgovarati', smatra Hajdaš Dončić.

'Nama nije problem da radimo subotom i nedjeljom, ali je problem da glasate o nečem što niste imali priliku vidjeti. Minimum je da dođe na vrijeme materijal, da se o materijalu raspravlja, da se raspravlja na odborima i da onda dođe na plenarnu sjednicu', slaže se i Mrak Taritaš.

Most želi mijenjati Ovršni i Izborni zakon, Zakona o pravima i obvezama zastupnika te Zakon o HNB-u.

'U ponedjeljak očekujemo onaj radni dio sjednice i provođenje svih onih jamstava za koje smo se dogovorili da će se napraviti i izglasati u Saboru prije nego se formira Vlada', odlučan je Božo Petrov.

Sve se to, uvjeravaju iskusni HDZ-ovci, može napraviti tako da Vlada prisegne već - kroz desetak dana.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene