452962
452962
452962
452962
452962

"Ako će Most inzistirati da se prvo donesu ti zakoni, onda Vlade neće biti još dugo"

  • , 09.10.2016., 22:53
  • Autor:
  • komentara

Andrej Plenković u ponedjeljak će od Predsjednice RH dobiti mandat za sastavljanje Vlade. Vlada još nije posložena, a popunjava se kadrovska križaljka Sabora.

 
 
 
 
Kadroviranja (Video: Dnevnik Nove TV)
Kadroviranja (Video: Dnevnik Nove TV)

Predsjednica će u ponedjeljak u svojem uredu primiti Andreja Plenkovića koji joj nosi potpise zastupnika. Kako je rekao, imat će ih i više nego dovoljno, a na temelju toga Predsjednica će mu dati mandat za sastavljanje vlade. Tada kreće rok od 30 dana u kojem Plenković treba doći pred zastupnike i zatražiti povjerenje za svoj program i ministre. Prije toga, već ovaj tjedan bit će dovršene pripreme za konstituirajuću sjednicu Sabora.

'Mi idemo na to da imamo jednu čvrstu stabilnu Vladu, jednu čvrstu stabilnu većinu koja će isključivo, ali isključivo, raditi na dobrobit hrvatske države. Nacionalni interes iznad svega', rekao je član Predsjedništva HDZ-a Andrija Mikulić.

Predsjednik Sabora se zna. Bit će to Božo Petrov. No treba popuniti i pet potpredsjedničkih mjesta. Tri pripadaju vladajućima. Spominju se Gordan Jandroković, Miroslav Tuđman te Željko Reiner.

'Neki konačni dogovor ne postoji. Kada će postojati bit ćete obaviješteni', rekao je o toj temi još uvijek aktualni predsjednik Sabora Željko Reiner.

Predsjednik Sabora važna je pozicija, pojašnjava Reiner.

'To je, po hijerarhiji, druga po važnosti funkcija u državi. A onda dolazi premijer kao treća po važnosti funkcija. U zadnje vrijeme, posebice za vrijeme vlasti SDP-a, to se malo izokrenulo, pa se činilo da je premijer najvažnija osoba u državi'.

Kadroviranja (Foto: Dnevnik.hr) - 2

Kod podjele potpredsjedničkih mjesta u Saboru u kombinaciju su bili i predstavnici nacionalnih manjina.

'Kao i ostali zastupnici nacionalnih manjina mislim da bi nakon toliko godina bilo normalno da najistaknutiji među nama i najzaslužniji, kako za razvoj manjinske politike tako i demokratskog parlamentarizma u Hrvatskoj, bude jedan od potpredsjednika Sabora. To bi bio pokazatelj demokratske zrelosti i parlamentarnog partnerstva', smatra Milorad Pupovac.

Spominje se Furio Radin.

'U politici, nakon pozitivnih odgovora, dođu polukoraci natrag. Tako da, taj tango će plesati drugi, a mi ćemo čekati. Nadajmo se da će se novi HDZ pokazati kao novi, jer nam se stari nije sviđao', kazao je Radin.

Na dva potpredsjednička mjesta pravo ima oporba. Traže li zamjene za Vesnu Pusić i Milanku Opačić - ne otkrivaju.

'Mi ćemo donijeti odluku na Predsjedništvu stranke i na vrijeme ćemo reći tko će to biti', kazala je potpredsjednica HNS-a Anka Mrak Taritaš.

'Prvo želimo vidjeti tko je to vladajuća većina, koliko zastupnika podržava Vladu... Nakon toga otvaramo razgovore s većinom pa ćemo vidjeti koliko će SDP imati odbora i tko će biti potpredsjednik', pojasnio je član Predsjedništva SDP-a Siniša Hajdaš Dončić.

SDP-ov klub zastupnika će, do izbora novog stranačkog predsjednika, voditi Zoran Milanović.

Kadrovska pitanja vezana za Sabor bit će dogovorena do četvrtka. Nakon konstituiranja Sabora zastupnike očekuje rasprava o zakonima koje Most stavlja kao uvjet za potporu Vladi.

'Ako će Most stvarno inzistirati da se prvo donesu ta jamstva, kako su ih oni nazvali, onda Vlade neće biti još dugo. Jer treba provesti cijelu saborsku proceduru, treba o tome razgovarati', smatra Hajdaš Dončić.

'Nama nije problem da radimo subotom i nedjeljom, ali je problem da glasate o nečem što niste imali priliku vidjeti. Minimum je da dođe na vrijeme materijal, da se o materijalu raspravlja, da se raspravlja na odborima i da onda dođe na plenarnu sjednicu', slaže se i Mrak Taritaš.

Most želi mijenjati Ovršni i Izborni zakon, Zakona o pravima i obvezama zastupnika te Zakon o HNB-u.

'U ponedjeljak očekujemo onaj radni dio sjednice i provođenje svih onih jamstava za koje smo se dogovorili da će se napraviti i izglasati u Saboru prije nego se formira Vlada', odlučan je Božo Petrov.

Sve se to, uvjeravaju iskusni HDZ-ovci, može napraviti tako da Vlada prisegne već - kroz desetak dana.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se