Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neslužbeno doznaje Ivan Čorkalo

Pandemija gotova, a dokumenti su istekli: "Već sada se ozbiljno razmišlja da se rok produži"

Kada je proglašena pandemija koronavirusa u Hrvatskoj, svi osobni dokumenti koji su istekli su zbog odluke Vlade i dalje su bili važeći. Budući da je proglašen kraj pandemije, građani kojima su istekli dokumenti moraju izvaditi nove. O ovoj je temi izvijestio reporter Ivan Čorkalo.

Pandemija koronavirusa otežala je produživanje osobnih dokumenata, zbog čega je Vlada donijela odluku da će vrijediti i oni koji su istekli. Međutim, budući da je proglašen kraj pandemije, mnogi će ih građani sada morati produžiti.

"Prema trenutno važećim propisima trajanje isteklih osobnih iskaznica, putovnica, vozačkih dozvola i oružanih listova vrijedit će još najdulje 30 dana, odnosno u tom se roku mora podnijeti zahtjev za izdavanje novog dokumenta. To je više od 220.000 osobnih iskaznica, više od 400.000 putovnica i 78.000 vozačkih dozvola", rekao je reporter Ivan Čorkalo tijekom javljanja uživo u Dnevnik Nove TV.

"Ključna isprava je osobna iskaznica, a prema Zakonu o osobnoj iskaznici, sa 60 eura će se kažnjavati osoba kojoj je istekao rok važenja. Putovnica i vozačka dozvola nisu obvezne isprave i građani ih ne moraju ishoditi nakon isteka važenja ako ne namjeravaju putovati u zemlje za koje je potrebna putovnica, odnosno ako ne namjeravaju upravljati vozilom", dodao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kraj restrikcija Vlada objavila kraj epidemije: Pogledajte do kada morate izvaditi dokumente da vas ne kazne

Pročitajte i ovo Vili Beroš i Krunoslav Capak Korona baj-baj VIDEO Otkriveno tko će ipak morati u izolaciju, Capak priznao: "Cjepivo je bilo razočaranje"

Postavlja se pitanje hoće li se toliki broj zahtjeva moći odraditi u 30 dana.

"To će biti gotovo nemoguća misija. Iz policije već neko vrijeme apeliraju na građane da zamijene istekle osobne dokumente kako bi se izbjegle gužve. No rijetki su poslušali savjet policije tako da se sada očekuju velike gužve, a neslužbeno doznajem da će već sada ozbiljno razmišlja da se taj rok od 30 dana produži", istaknuo je Čorkalo.

"Građanima se savjetuje da za podnošenje zahtjeva za zamjene isteklih osobnih iskaznica koriste uslugu rezerviranja čekanja putem mobilne aplikacije eRedomat, a moguće je aktivirati i elektroničku osobnu iskaznicu eOI putem koje se može podnijeti zahtjev za izdavanje putovnice i vozačke dozvole elektroničkim putem", pojasnio je reporter Dnevnika Nove TV.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene