Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korona baj-baj

VIDEO Otkriveno tko će ipak morati u izolaciju, Capak priznao: "Cjepivo je bilo razočaranje"

Vlada je proglasila kraj epidemije. Ukinuta je i posljednja mjera, a objavljene su nove preporuke. Krunoslav Capak govorio je i o nekim greškama počinjenim tijekom pandemije, a rekao je i da ih je razočarala učinkovitost cjepiva protiv COVID-19.

"Više nema potrebe za mjerama koje se propisuju u uvjetima epidemije", rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva, na sjednici Vlade, predlažući ukidanje epidemije u Hrvatskoj. Takvu je odluku pravdao i objavom Svjetske zdravstvene organizacije, koja COVID-19 više ne smatra prijetnjom. 

COVID-19 neće nestati, a nove podvarijante mogle bi biti i zaraznije od prethodnih, ali se očekuje da će one biti manje virulentne, smatra Beroš. 

Nakon sjednice Vlade Beroš je novinarima objasnio da uskoro slijede nove preporuke. "One ukazuju da je virus još oko nas i da moramo biti oprezni. Moguće je očekivati nove mutacije virusa, ali one bi trebale uzrokovati veću zaraznost, ali manju virulentnost virusa. Sve se mjere danas dokidaju, a one okolnosti koje se odnose na testiranje i karantenu objasnit će kolega Capak", rekao je Beroš. 

Preporuke za oboljele

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, objasnio je da će se nastaviti s cijepljenjem, sekvencionirati viruse, boriti se s infodemijom i držati se klasičnih epidemioloških mjera. "Više neće vrijediti odluke Stožera, odnosno odluka o obaveznom nošenju maski u zdravstvenom sustavu. Sad će to biti u formi preporuke i dogovorit ćemo se što ćemo dalje ako se situacija promijeni", rekao je Capak novinarima. 

Više neće biti ni obavezne izolacije, ali postoje određene preporuke za ustanove socijale. 

Vili Beroš i Krunoslav Capak Krunoslav Capak (Foto: DNEVNIK.HR)

"Izolacija je obavezna za one kojima je dijagnosticiran COVID, a leže u bolnicama ili ustanovama socijale. Za sve druge preporučuje se da nose masku. Mogu prakticirati izolaciju, a ako ne, preporučuje im se da nose masku", rekao je Capak. 

"Neke stvari nismo znali"

Priznao je i da su se dogodile neke greške tijekom pandemije. "U početku nismo znali ništa o virusu, u mnogo stvari nas je iznenadio", rekao je Capak te dodao da su se donosile klasične epidemiološke mjere sukladno znanju koje su imali. "Nadali smo se da će biti bolje kad dođe cjepivo. Nažalost, to je bilo veliko razočaranje jer se očekivalo da će zaštitnost biti nešto veća."

"Sigurno je cjepivo spasilo mnoge živote, ali razočaranje je bilo. Nismo znali ni koliko će dugo trajati imunitet. Danas znamo da ako se osoba cijepi i preboli, da je to najbolji imunitet", rekao je Capak. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Kraj restrikcija Vlada objavila kraj epidemije: Pogledajte do kada morate izvaditi dokumente da vas ne kazne

Dodao je da su uvijek pokušavali predložiti dovoljno zaštitne mjere, ali da ne budu pretjerane. "Naravno da su se zbog toga što nismo znali mnoge stvari dogodile neke greške. Na početku smo mislili da se bolest puno više prenosi kontaktom, pa smo zbog toga dezinficirali stvari s kojima je pacijent došao u kontakt i držali smo ih tri dana u karanteni. Ali čim smo saznali, to smo ukinuli", rekao je Capak. 

Na pitanje jesmo li se testirali krivotvorenim testovima Capak kaže da je istraga još u tijeku. "Ako je test došao na listu podobnih za testiranje, dodatno smo radili validaciju svakog LOT-a. Na temelju toga možemo tvrditi da je bio funkcionalan. Je li bilo nekih manipulacija s testovima koji nisu bili kod nas na validaciji, to ne mogu tvrditi", rekao je Capak.

Novi dokumenti

Proglašenjem kraja epidemije dio građana će morati po nove dokumente. U roku od 30 dana građani trebaju podnijeti zahtjev za izdavanje novih isprava kojima je istekao rok, ali su tijekom epidemije proglašene važećima. Detaljnije pročitajte OVDJE

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene