Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREPUCAVANJA I POLEMIKE

Sukobi državnog vrha ne jenjavaju! Vijećnici SDP-a neće sudjelovati na svečanoj sjednici jer Milanović nije pozvan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Klub vijećnika SDP-a u osječkom Gradskom vijeću izvijestio je u četvrtak da njegovi vijećnici neće sudjelovati na popodnevnoj svečanoj sjednici u povodu dana grada, 2. prosinca, jer su na sjednicu pozvani predsjednici Vlade i Sabora, ali ne i predsjednik Republike Hrvatske.

U priopćenju za javnost iz SDP-a pojašnjavanju kako su se na ovaj potez odlučili jer su obaviješteni da su su na svečanu sjednicu pozvani predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, ali ne i predsjednik RH Zoran Milanović te da stoga neće sudjelovati i davati legitimitet "nečemu što očito nije vođeno demokratskim načelima nego partikularnim interesima jedne političke opcije, odnosno stranke".

Pročitajte i ovo Peđa Grbin "panika patuljastog diktatora" Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas" Ustavni sud odlučio o Zoranu Milanoviću (Na slici Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda) Dva dana nakon izbora Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

"Ne možemo doći do drugog zaključka nego da je presudan faktor u nepozivanju Predsjednika RH na svečanu sjednicu Gradskog vijeća taj što Predsjednik RH ne dolazi iz kruga one političke opcije kojoj pripadaju predsjednik Vlade i predsjednik Sabora. Ovakvim postupkom neuvažavanja predsjednika Republike proslava dana grada Osijeka stavlja se u funkciju jedne političke stranke ili opcije, što smatramo neprihvatljivim", navode u SDP-u.

Ističu kako Dan grada Osijeka pripada svim građankama i građanima Osijeka i "ne smije biti podređen interesima jedne političke strukture" te da je predsjednik RH "institucija koju smo svi dužni poštivati bez obzira tko tu funkciju obavlja i bez obzira na političke preferencije nositelja vlasti u Osijeku".

Ako su pozivi za svečanu sjednicu upućeni predsjednicima Vlade i Sabora te drugim dostojanstvenicima apsolutno je neprihvatljivo da isti poziv nije upućen i predsjedniku Republike što je uvijek bila praksa bez obzira tko u određenom trenutku obnašao tu funkciju. Stava smo kako bi nazočnost Predsjednika RH samo pridonijela ovom svečanom danu te da je stavljanje nečijeg stranačkog interesa ispred elementarne demokratske kulture neprihvatljivo, navodi u priopćenju predsjednik kluba vijećnika SDP-a Milan Blagojević.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene