Hrvatska vojska
Hrvatska vojska Foto: Dubravka Petrić/Pixsell

Polaganjem vijenaca u Parku hrvatskih branitelja u Bilju je u nedjelju obilježena 31. obljetnica vojno-policijske akcije "Kopački rit", kojom je 1991. godine oslobođen dio, u srpskoj agresiji, privremeno okupirane Baranje.


Vijence su položila izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja, Osječko-baranjske županije, općinskih vlasti s područja Baranje, Hrvatske vojske i policije te udruga iz Domovinskog rata.

Akcijom "Kopački rit" spriječen je pokušaj neprijateljskog spajanja okupiranih područja Baranje i istočne Slavonije, a tadašnji zapovjednik 1. bojne 135. brigade HV-a, sada saborski zastupnik Stipan Šašlin istaknuo je kako je to bila prva borbena zadaća na ovim prostorima u kojoj je Hrvatska vojska ostvarila pobjedu.

Podsjetio je kako su snage velikosrpskih okupatora 16. prosinca 1991. godine zaposjele položaje iz smjera Kopačeva prema Dravi te su tako stavili Osijek u poluokruženje, a namjera im je bila spojiti se sa snagama u Sarvašu i tako okružiti Osijek.

Nakon dvodnevnih žestokih borbi uspjeli smo neprijatelja odbaciti natrag u Kopačevo, rekao je Šašlin. Na žalost nije bilo dovoljno naoružanja i tehnike, jer bismo, sigurno, polučili još veći uspjeh, dodao je.
Ocijenio je kako je to bio ogroman napredak i moralni poticaj za sve branitelje Osijeka. Vidjelo se da srpska vojska nije nepobjediva, a nakon te akcije snage HV-a ovdje više nikada nisu izgubile ni pedlja hrvatskog teritorija, već su samo napredovale.

Pronađeni ostaci nestalih u Domovinskom ratu - 2 Šest obitelji uoči Božića doznalo je istinu o najmilijima, nestalima u ratu: "Pao mi je kamen sa srca. Sad znam gdje ću mu svijeću upaliti"

Identificirano šest osoba nestalih i smrtno stradalih u Domovinskom ratu Identificirano šest žrtava iz Domovinskog rata: Posmrtni ostaci pronađeni u više županija, jedan branitelj ubijen u BiH

Osječko-baranjski dožupan Mato Lukić istaknuo je kako je u ovoj akciji Hrvatska vojska pokazala veliku hrabrost i odlučnost, protjeravši neprijatelja s dijela okupiranog područja. Akcija je puno značila i za sam Osijek, jer je smanjena izravna ugroza za Grad, dodao je Lukić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju