Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DAN SJEĆANJA

Plenković: ''Šimpraga je došla u Škabrnju da bi odala počast žrtvama''

Vukovar je temelj hrvatske slobode, demokracije i samostalnosti, a Vlada će nastaviti raditi na pronalasku svih nestalih iz Domovinskog rata, poručio je premijer Andrej Plenković u izjavi za medije u Vukovaru.

Proces pronalaska svih nestalih nastavit će se zbog poštovanja prema nestalima i njihovim obiteljima, rekao je premijer Andrej Plenković i zahvalio svima koji su uključeni u taj posao.

''Jako dobro znamo, da bi se otkrila mjesta gdje se nestali nalaze, bitna je suradnja onih koji o tome znaju više nego mi, a oni koji znaju više nisu u Hrvatskoj, nego u Beogradu.''

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u Škabrnji Sjećanje na žrtvu Plenković u Škabrnju stigao sa Šimpragom: Mještani i branitelji okrenuli im leđa - "Sramite se!"

''Politika pomirbe i suživota jedina je politika bitna za budućnost''

Naglasio je da će Hrvatska nastaviti ''inzistirati na pouzdanim podacima koji će zaista biti dodatna vrijednost'', a ne nekim manjim informacijama, kao što je bilo u prošlosti.

''Politika pomirbe i suživota jedina je politika bitna za budućnost'', odgovorio je premijer upitan za jučerašnju situaciju kada je dio mještana Škabrnje okrenuo leđa potpredsjednici Vlade Anji Šimpragi (SDSS) dok je polagala vijenac.

Ponovio je kako su u tom mjestu u Ravnim Kotarima počinjeni strašni zločini i kako razumije osjećaje obitelji žrtava.

Dobro je da je predstavnica SDSS-a, potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, došla tamo i odala počast žrtvama, kazao je.

''Bitno je da predstavnici Srba u Hrvatskoj, a njih u Saboru predstavlja SDSS, iskažu poštovanje prema žrtvi Vukovara. To što izražavaju poštovanje i prema Srbima poginulim u Domovinskom ratu nešto je što razumijemo i poštujemo'', izjavio je Plenković komentirajući upite je li prikladno da Milorad Pupovac (SDSS) 17. studenoga baca vijenac u Dunav u spomen i na srpske i na hrvatske žrtve.

Nije komentirao izjavu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave (DP) da je Pupovčev postupak provokacija. ''Ne znam što je rekao Penava'', kazao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TUŽNA OBLJETNICA Vukovar se prisjeća najtežeg dana u povijesti

''U Vukovar je uloženo više nego i u jedan drugi grad''

Upitan za ulaganja u Vukovar, Plenković je naglasio kako je Vlada u Vukovar uložila više nego i u jedan drugi grad.

"U Vukovaru je 2016. održana sjednica Vlade, prva izvan Zagreba u mom prvom mandatu, sve što smo tada dogovorili je ispunjeno", rekao je i naveo kako se ulagalo u projekte obrazovne, cestovne i druge infrastrukture, memorijalni centar.

Podsjetio je na to da se vojska vratila u Vukovar, na potpore društvima koja djeluju u Vukovaru, fiskalnu decentralizaciju, činjenicu da se sredstva Fonda za Vukova stalno povećavaju.

"U državnom proračunu za iduću godinu za Vukovar rezervirano je deset milijuna eura. Prema tome, ako postoji grad o kojem vodimo posebnog računa, onda je to Vukovar", poručio je Plenković.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene