Obavijesti Video Pretražite Navigacija
počinitelji nisu poznati

Ministarstvo branitelja oštro osudilo oskvrnuće spomen-obilježja na Kupresu: "Izraz mržnje i nesnošljivosti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo hrvatskih branitelja RH najoštrije je osudilo vandalski čin oskrvnuća Spomen-obilježja poginulim Vukovarcima kod Kupresa, pri čemu je zapaljena hrvatska zastava, razbijeno postolje u obliku križa te razbacani vijenci i svijeće za hrvatske branitelje.

MUP Hercegbosanske županije (BiH) izvijestio je jučer da su nepoznati počinitelji oskvrnuli Spomen-obilježje poginulim Vukovarcima nedaleko od Kupresa kod kojega je prošloga tjedna predsjednik Hrvatske Zoran Milanović položio vijenac i zapalio svijeće.

Ministarstvo hrvatskih branitelja Republike Hrvatske u petak je najoštrije osudilo oskvrnuće Spomen-obilježja poginulim Vukovarcima nedaleko od Kupresa, naglasivši kako je riječ o sramotnom i vandalskom činu.

"Braneći hrvatski narod i sve one koji su bili izloženi velikosrpskoj agresiji na kupreškoj visoravni, nesebičnu žrtvu podnijelo je 160 hrvatskih branitelja, među kojima i 15 pripadnika vukovarske ratne postrojbe Žuti mravi, s kojima je bio i Robert Zadro, sin vukovarskog heroja Blage Zadre", ističu iz Ministarstva hrvatskih branitelja RH.

Pročitajte i ovo Eduard Čengija - 3 EDUARD ČENGIJA Ratni zapovjednik o prepirkama između Milanovića i Plenkovića: "Katastrofa, predsjednik je trebao biti zajedno s nama"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POTVRDIO URED PREDSJEDNIIKA Milanović nije pozvan na 30. obljetnicu oslobođenja juga Hrvatske, no on će ipak doći

Devastirajući spomen-obilježje, dodaje se, "nepoznati počinitelji oskvrnuli su naše nacionalne i vjerske simbole, naše svetinje, vrijeđajući nacionalne i vjerske osjećaje hrvatskoga naroda, i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, a iznad svega povrijedili su obitelji naših poginulih branitelja, koji su nakon herojske obrane Vukovara u obrani Kupresa položili svoje živote".

"I dok iščekujemo tužnu obljetnicu stradanja Vukovara, ovakav gnjusan vandalski čin posebno pogađa Vukovarce i branitelje Vukovara, ali i sve nas kojima je Vukovar u srcu", navode iz Ministarstva.

Ministarstvo hrvatskih branitelja RH također naglašava kako je oskvrnuće spomen-obilježja hrvatskim braniteljima "očiti izraz mržnje i nesnošljivosti spram naših temeljnih vrijednosti i zaslužuje osudu cjelokupne javnosti, stoga od nadležnih tijela BiH očekujemo poduzimanje svih raspoloživih mjera kako bi se počinitelji pronašli i kaznili".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene