Obavijesti Video Pretražite Navigacija
JOŠ 1816 OSOBA

Identificirano šest žrtava iz Domovinskog rata: Posmrtni ostaci pronađeni u više županija, jedan branitelj ubijen u BiH

Identificirano je šest osoba nestalih i smrtno stradalih u Domovinskom ratu, priopćilo je Ministarstvo branitelja,

Posmrtni ostaci pronađeni su i ekshumirani na području više županija te preuzeti s područja BiH, a među identificiranim su osobama i dva hrvatska branitelja, priopćilo je Ministarstvo branitelja. 

U organizaciji Ministarstva 15. prosinca 2022. na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu provedena je završna identifikacija posmrtnih ostataka šest osoba nestalih i smrtno stradalih u Domovinskom ratu, čiji je preliminarni identitet utvrđen metodom analize DNK-a.

Posmrtni ostaci pronađeni su i ekshumirani na području Vukovarsko-srijemske (2), Brodsko-posavske (2) i Požeško-slavonske županije (1) te preuzeti s područja Bosne i Hercegovine (1), a među identificiranim su osobama i dva hrvatska branitelja za kojima se traga od 1991. i 1992. godine:

Stjepan Lučić iz Novih Jankovaca, pripadnik 109. domobranske pukovnije Vinkovci, čiji su posmrtni ostaci ekshumirani sredinom studenoga 2022. kod Mirkovaca, i Božidar Richter iz Zagreba, pripadnik 3. gardijske brigade Osijek, čiji su posmrtni ostaci preuzeti sredinom studenoga 2022. iz Bosne i Hercegovine.

Identifikaciji posmrtnih ostataka nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja Ivona Paltrinieri i prof. dr. sc. Milovan Kubat sa Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu.

Izražavajući sućut obiteljima identificiranih osoba, ministar Medved istaknuo je punu predanost Ministarstva hrvatskih branitelja u rješavanju sudbine svih osoba nestalih tijekom Domovinskoga rata, a osobito sudbine hrvatskih branitelja koji su svoje živote ugradili u temelje hrvatske državnosti.

Utvrđivanje njihove sudbine i kazneni progon odgovornih za počinjena zlodjela te trajno promicanje vrijednosti Domovinskoga rata kao temelja stvaranja i opstojnosti suverene hrvatske države obveza je svih mjerodavnih tijela Republike Hrvatske.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slijedi identifikacija Kod Mirkovaca ekshumirani posmrtni ostaci dviju osoba: Pronađene žrtve iz Domovinskog rata

I ovom prilikom uputio je apel svima koji mogu pomoći u pronalasku nestalih osoba da svoja saznanja podijele s Ministarstvom hrvatskih branitelja ili drugim nadležnim tijelima Republike Hrvatske kako bi pridonijeli rješavanju tog prioritetnog humanitarnog pitanja, posljedice velikosrpske agresije na Hrvatsku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VJEČNA RANA "Najteže je onima koji još uvijek tragaju za nekim svojim": Djeca poginulih i nestalih odala počast žrtvama Ovčare

Nakon današnje identifikacije Republika Hrvatska preko Ministarstva hrvatskih branitelja traga za 1816 osoba nestalih i smrtno stradalih tijekom Domovinskoga rata, od kojih je njih 513 s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene