Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Alarmantno stanje

Na UZV dojke u zagrebačkim domovima zdravlja čeka se mjesecima: Iza ovog problema stoji više razloga

Aktualno Galerija Čekanje na pretrage - 1 Čekanje na pretrage - 1 Foto: DNEVNIK.hr Čekanje na pretrage - 2 Čekanje na pretrage - 2 Foto: DNEVNIK.hr Čekanje na pretrage - 3 Čekanje na pretrage - 3 Foto: DNEVNIK.hr Čekanje na pretrage - 4 Čekanje na pretrage - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Čekanje na pretrage - 6 Galerija 1/8 >>
Naručiti se na ultrazvuk dojke u zagrebačkim domovima zdravlja - a ima ih - prava je lutrija. Nerijetko pacijenti hodaju od ustanove do ustanove u nadi da će naći termin. Liječnica kod koje je otišla ekipa Dnevnika Nove TV dobila je samo jedan otvoren termin u zagrebačkim domovima zdravlja.

Ako pacijentici doktorice Mirele Marković zatreba ultrazvuk dojke, u zagrebačkim domovima zdravlja teško će ga dobiti. Već mjesecima, kažu liječnici, termina za pregled ni za lijek.

"Vidite sve ponuđene ustanove. Evo, problematika domova zdravlja, imamo ponuđen samo jedan dom zdravlja s više navedenih termina, ali kad otvorim ustanovu, znači to je taj dom zdravlja, dobijem samo otvoren jedan termin, to je 14. veljače 2024.", rekla je Marković, liječnica opće prakse.

U zagrebačkim domovima zdravlja ova situacija traje od proljeća.

"Nema ljudi, mladi su nam otišli", rekla je Katica. 

Na pitanje reporterke Dnevnika Nove TV Sanje Vištice je li tražila termin u domu zdravlja, Milena je odgovorila: "Ma nisam kad znam da se treba čekati tako dugo. Ja odem privatno, sve plaćam."

U Gradu kažu da iza ovog problema stoji više razloga. Jedan od njih je i manjak radiologa.

Radiološka ambulanta u Domu zdravlja Zapad traži stalnog radiologa. Tijekom godine raspisali su više natječaja, međutim nitko se ne javlja.

Pročitajte i ovo Teška prometna nesreća Jedna osoba poginula FOTO Objavljeni detalji strašne nesreće u Karlovcu: "Policajac je naletio na pješaka i napravio salto. Vidjela sam motor u zraku"

"Imamo problem na način da angažiramo vanjske suradnike koji onda dolaze odraditi ultrazvuke, očitanja nalaza ili slično, ali to je privremeno, ne dugoročno rješenje. Imamo i liječnicu koja će otići u mirovinu na jednoj drugoj lokaciji iza Nove godine", poručila je Jelena Rakić-Matić, ravnateljica doma zdravlja Zapad.

U domu zdravlja Centar odradi se puno preventivnih pregleda. Onkološkim pacijentima se, kažu u Gradu, maksimalno izlazi u susret, kao i onima sa suspektnim nalazom. Na ultrazvuk dojke pacijentice mogu i u bolnice, ali i tamo se termini dosta čekaju.

"KB Dubrava ima slobodan termin 11.03. 2025., znači strašno. KB Sveti Duh - 03. listopada 2024. Znači, u bolnicama godinu dana", istaknula je Marković. 

Većina zagrebačkih bolnica je u obnovi - i to je dio problema, poručuju iz Grada.

"Tako da se pacijentice vraćaju iz bolnice, upućuje na primarnu zaštitu, no primarna ne može podnijeti sav taj teret zatraženih pretraga, daje se maksimalan broj termina koji se može", objasnila je Rakić-Matić.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Ivan Anušić Njegova poruka Oglasio se Ivan Anušić: Prvi put nakon što je predložen za ministra

Za 30 % liste čekanja, kažu nam, produžuje i to što pacijenti ne otkazuju termine na koje neće doći. Na upit ekipe Dnevnika Nove TV iz ministarstva poručuju:

"Domovi zdravlja su dužni pružati zdravstvene usluge ugovorene s HZZO-om neprekidno tijekom cijele godine. Isto tako, zdravstvene ustanove su dužne voditi brigu o vidljivosti i dostupnosti termina."

Zatražili su očitovanje od ravnatelja ustanova i Grada kao osnivača. Ako je situacija ovakva u metropoli, što se tek može očekivati u ostatku zemlje.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene