Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi u KBC-u Osijek

Branitelji obavljali sistematski pregled u dječjem laboratoriju, a djeca su morala čekati. Jedan roditelj poručuje: "Doživjeli smo sumrak sustava"

Aktualno Galerija Tko ima prednost u zdravstvu? - 4 Tko ima prednost u zdravstvu? - 4 Foto: DNEVNIK.hr Tko ima prednost u zdravstvu? - 3 Tko ima prednost u zdravstvu? - 3 Foto: DNEVNIK.hr Tko ima prednost u zdravstvu? - 2 Tko ima prednost u zdravstvu? - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Tko ima prednost u zdravstvu? - 1 Galerija 1/4 >>
U osječkoj bolnici braniteljima su obavljali sistematski pregled u dječjem laboratoriju pa se jedan otac pobunio jer su branitelji imali prednost pred djecom. No djeca nisu čekala satima, kao što čeka npr. pacijent koji je došao na zakazani ultrazvuk, pa u javnoj bolnici nabasa na cijeli sistematski, koji ima prednost jer je komercijalno ugovoren s bolnicom.

U dječjem laboratoriju vadili su krv braniteljima koji su došli na sistematski pregled u KBC Osijek. Roditeljima je laborantica rekla da će djeca pričekati jer branitelji imaju prednost.

Jedan od roditelja djeteta koji je čekao kaže kako su im se ispričali u bolnici, ispriku su dobili i od branitelja, no morali su čekati.

"Doživjeli smo sumrak sustava. Ako bilo tko ima prednost ispred djece...", navodi otac.

Iz KBC-a Osijek kažu - teško da se to dogodilo.

"U KBC-u Osijek svakodnevno dolazi 5-10 branitelja na sistematski pregled uz prethodni dogovor s našim koordinatorom za branitelje u čijoj pratnji isti i obavljaju preglede. Branitelji nemaju prednost pred ostalim pacijentima. Sistematski pregledi obavljaju se prema unaprijed dostavljenom popisu Ministarstva hrvatskih branitelja te isti ne utječu na preglede i dijagnostičke pretrage ostalih pacijenata", navode.

Moguće ugovarati sistematske za cijele tvrtke

U javnim bolnicama moguće je ugovarati masovne sistematske preglede za cijele firme, ali bi trebalo biti nemoguće da redovni pacijenti čekaju dok se prvo riješi sistematski.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve je više problema Došla zbog ozljede, a preminula gušeći se: Uprava bolnice Sveti Duh za slučaj saznala tek nakon tjedan dana

"U odnosu koji čekaju svoj red i naručeni su i prije godinu dana i onda kad dođu na taj dogovoreni termin, opet moraju čekati i izgubiti cijeli dan jer dođu cijele grupe ljudi", kazala je Jasna Karačić Zanetti iz Udruge pacijenata u prilogu reporterke Barbare Golje.

Bolnice bi rado uzele novac, ali bi se nerado pozabavile organizacijom sistematskih. Zato sve i jedna zagrebačka bolnica na upite Dnevnika Nove TV - šuti.

"Imali smo svoje termine"

"Mi smo imali u grupama od toliko i toliko sati i to je bilo to", kazala je Marija Bažulić, pacijentica u KB Sveti Duh.

Na pitanje novinarke nije li imala osjećaj da zbog njih netko čeka duže, odgovara: "Pa ne znam, nisam o tome razmišljala jer smo mi bili organizirani i imali smo svoje termine".

Oni su bili organizirani, ali redovni pacijenti su zbog njih čekali. Bažulić na opasku novinarke navodi: "Gospodična, bolnicu je jako teško organizirati. Vi kad imate doma dva čovjeka ili pet ljudi, nije isto ni za skuhati ni za pospremiti. Oni to već rade godinama".

"Pa mislim da su sistematski pregledi važni, ali kako će oni to organizirati... bilo bi korektno da ne čekaju ljudi koji su naručeni na neku pretragu", smatra Branimira Palić.

Pročitajte i ovo Zdravsteni karton bogatog juga - 2 Varljivo bogatstvo Zdravstveni karton juga Hrvatske: Turistička meka i zlatna koka, a zgrada hitne pomoći se doslovno raspada

"To je katastrofa, godinu dana treba čekati za kardiologa", navodi Zorka Herold, pacijentica KBC-a Zagreb.

Hoće li srce izdržati nakon godinu dana čekanja i iznenadni sistematski pregled, Dnevnik Nove TV pitao je Ministarstvo zdravstva. Oni kažu - sve je u rukama bolnica.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene