Ministar zdravstva Milan Kujundžić (Foto: Dnevnik.hr)
Ministar zdravstva Milan Kujundžić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Ministar zdravstva Milan Kujundžić osudio je dva napada na liječnike i medicinsko osoblje u samo nekoliko dana.


''Što se tiče napada, to je nešto što je ružno i što smo više puta osuđivali'', poručio je ministar zdravstva Milan Kujundžić komentirajući recentne napade u bolnici na Jordanovcu i u Dubravi.

Vezani članci Napad na djecu, ilustracija (Foto: AFP) 1 Napad na dječji vrtić: Muškarac nožem ubio dvoje djece i ozlijedio 16 osoba, među njima djeca i odgojiteljice Pali dileri iz Novog Zagreba - 1 Pao dilerski dvojac iz Novog Zagreba: Policija u stanovima pronašla gotovo 13 kilograma marihuane, kokain, MDMA tablete...

Podsjetio je da su lani tražili izmjenu Kaznenog zakona kako bi se što bolje zaštitili zdravstveni djelatnici. ''Uvažavamo bolesnike i njihovu bolest, ali nasilje nad onima koji čuvaju njihovo zdravlje je za najstrožu osudu'', rekao je.

Dodao je da zakoni štite sve, a vjeruje da će nasilje biti sancionirano. Dodao je da se razmatra da se pojača zaštita bolnica kamerama i zaštitarima.

Komentirao je i smrt pacijenta u sanitetskom vozilu. ''Nisu tražili pratnju, a nažalost dogodio se incident, dalje ide istraga, ali to su stvari koje se nažalost događaju'', rekao je. Nije želio davati sudove dok ne dobije sve informacije.

Komentirajući Predsjedničinu najavu da će pomilovati Huanita Luksetića, osuđenoga na zatvor zbog posjedovanja marihuane, Kujundžić je odgovarao na pitanje hoće li se legalizirati marihuana u medicinske svrhe. ''Kanabis je na neki način legaliziran, ali u Hrvatskoj su liječnici rijetko indicirali takvu terapiju, pa smo veliku količinu uništili. Povjerenstvo to razmatra, to je područje koje treba analizirati'', naglašava ministar.

Ne zna kada će Povjerenstvo raditi na novom zakonu o pobačaju. ''Uvažavam mišljenje Crkve, ali i svačije mišljenje'', komentirao je izjave biskupa Mate Uzinića koji je rekao da Katolička Crkva protivi donošenju zakona koji bi ozakonili namjerno prekidanje života nerođene djece.