Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Incident u KB-u Dubrava

Mladić (24) tijekom pregleda napao liječnike, vatrogasnim aparatom razbio vrata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pružena mu je liječnička pomoć. Slijedi kriminalističko istraživanje. Ozlijeđenih u ovom napadu nema.

U zagrebačkom KB-u Dubrava u noći na ponedjeljak oko pola sata nakon ponoći 24-godišnjak je tijekom pregleda napao liječnike. Pritom je vatrogasnim aparatom koji je aktivirao razbio vrata, rekli su nam iz PU zagrebačke. 

Pročitajte i ovo Opljačkana pošta, ilustracija Usred dana U popularnom trgovačkom centru maskirani razbojnici opljačkali zaposlenika pošte Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba - 3 Nova tehnologija Na ulicama uskoro novi niskopodni tramvaji: "Jedan košta kao manji dječji vrtić"

Ni nakon dolaska policije nije prestao s vrijeđanjem i divljanjem.

Zbog smirivanja situacije i sprječavanja mogućeg ozljeđivanja sebe i drugih policajci su nad mladićem upotrijebili sredstva prisile. Liječnička pomoć pružena mu je u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi te će zbog tog slučaja biti provedeno kriminalističko istraživanje kojim će se utvrditi radi li se o prekršajnoj ili kaznenoj odgovornosti.

Neslužbeno doznajemo da se radi o psihičkom bolesniku.

Ravnatelj KB-a Dubrava Srećko Marušić potvrdio nam je incident. 

"Tijekom noći se dogodio incident u KB-u Dubrava u kojem je jedan pacijent ispraznio vatrogasni aparat u prostorijama Hitne službe. Nije bilo napada na medicinsko osoblje i nitko nije ozlijeđen. Nanesena je manja materijalna šteta, koja se tijekom jutra otklonila. Počinitelja je privela policija", poručio je doc. dr. sc. Srećko Marušić.

Drugi je to napad na liječnike u samo nekoliko dana. U petak ujutro u Klinici za plućne bolesti Jordanovac nekoliko je osoba nakon smrti člana obitelji uništavalo inventar bolesničke sobe te prijetilo medicinskom osoblju.

HLS: Napadi su sve češći, treba hitno podići razinu sigurnosti

U povodu napada na liječnike i zdravstvene radnike u Klinici za plućne bolesti Jordanovac i u hitnoj kirurškoj službi KB-a Dubrava, Hrvatski liječnički sindikat (HLS) u ponedjeljak je uputio apel Vladi za hitno uvođenje mjera za podizanje razine sigurnosti u zdravstvenim ustanovama.

Sindikat predlaže uvođenje obveze 24-satne nazočnosti zaštitarske službe u zdravstvenim ustanovama, nadzor kamerama na mjestima gdje su napadi na zdravstvene radnike učestaliji, poput čekaonica i prijamnih šaltera te strogu kontrolu ulazaka prilikom posjeta.

Također traže da se zdravstvene ustanove proglase mjestima nulte tolerancije na nasilje, da se napadače na zdravstvene radnike na njihovim radnim mjestima najstrože kažnjava, a imena i fotografije napadača redovito dostavljaju svim zdravstvenim ustanovama.

U Zakon o zaštiti prava pacijenata trebalo bi unijeti odredbu o obvezi pridržavanja kućnog reda za pacijente i njihove pratnje/posjete te definirati sankcije u slučaju nepridržavanja kućnog reda.

Osuđujući napade na zdravstveno osoblje, HLS ističe kako su napadi kojima su liječnici i ostali zdravstveni radnici izloženi na svojim radnim mjestima sve češći, a osobito zabrinjava podatak da doživljavaju sve više fizičkih napada.

"Iako su najnovije izmjene Kaznenog zakona donijele određene promjene, liječnici ipak nisu dobili status službene osobe, a napad na zdravstvenog radnika na njegovu radnom mjestu ne tretira se kao napad na službenu osobu. Na učestale napade na liječnike upozoravamo već dugi niz godina i cijelo to vrijeme izloženi smo agresiji, koja je, nažalost, postala dio naše svakodnevice", ističe u priopćenju predsjednica sindikata Renata Čulinović-Čaić.

HLS ne želi da se u zdravstvenim ustanovama dogodi nešto još gore od incidenata na Jordanovcu i u KB-u Dubrava da bi se problem shvatio ozbiljno.

"Eskalacija nasilja na našim radnim mjestima sigurno neće zadržati naše kolege u domovini. Zgroženi divljanjem na Jordanovcu, ponovno upozoravamo i tražimo od svih nadležnih institucija da se hitno poduzmu mjere za zaštitu zdravlja i života liječnika i ostalih zdravstvenih djelatnika zaposlenih u zdravstvenim ustanovama", kaže se u priopćenju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene