Novi Zakon o plaćama u državnoj i javnoj službi koji će urediti plaće u javnom sektoru te redefinirati sustav nagrađivanja i sankcioniranja do ljeta bi mogao ući u saborsku proceduru, najavio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u izjavi za medije uoči redovite tjedne sjednice Vlade.


Riječ je o jednoj od najvećih reformi javne uprave koja će urediti sve anomalije koje kroz godine imamo, a prije svega je riječ o pedesetak izmjena uredbe o nazivu radnih mjesta i koeficijenata složenosti Te anomalije prije svega se očituju kroz gotovo 3000 radnih mjesta, različite koeficijente, više od 500 različitih dodataka", rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u izjavi za medije uoči redovite tjedne sjednice Vlade.

"Intencija je da kroz novi zakon uvedemo sustav platnih razreda, da tih ukupno 3000 različitih radnih mjesta svedemo na nešto malo manje od 600, da se reguliraju pitanja dodataka. Cilj je uvesti i sustav nagrađivanja državnih službenika, ali i učinkovitiji sustav sankcioniranja'', istaknuo je ministar.

Zakon je u pripremi, radna skupina radi na njemu u suradnji sa socijalnim partnerima, prije svega sindikatima, a Svjetska banka je partner u projektu: "Smatramo da može biti učinkovit i kreirati pravedan i pošten sustav, gdje za jednak rad vrijedi jednaka plaća. Bez obzira što je kratak rok, nekoliko mjeseci, intenzivno radimo na zakonu tako da vjerujem da će i sindikati biti zadovoljni prijedlogom".

Vjeruje da će do ljeta biti gotov i upućen u saborsku proceduru, a njime bi se revidirao i reformirao čitav sustav ocjenjivanja službenika o čemu bi ovisilo i nagrađivanje.

Što se tiče izmjena Zakona o kaznenom postupku (ZKP) rekao je da neće tako brzo ići. Analiziraju se sve odredbe zakona i dali su si rok od godine dana, uz to i da vide u kojim područjima postoji potreba za promjenama.

Na najavu predsjednika Republike Zorana Milanovića da će pomilovati svakoga tko će biti osuđen po tom zakonu, Malenica je komentirao da je to njegova odluka, a nije ni vidio sam tekst zakona.

Ponovio je da se potencijalne izmjene zakona odnose na sudionike kaznenog postupka što mediji i novinari nisu, već državni odvjetnici, suci, odvjetnici, svi oni koji u fazi postupka koji imaju doticaje s dokumentima. Dodao je da se pripremaju i određene izmjene Zakona o obveznim odnosima, uz koje idu i izmjene Zakona o parničnom postupku.

Sjednica Vlade Sjednica Vlade: PDV-a na plin ostaje isti, Plenković najavio dobre vijesti za dio umirovljenika

Oleg Butković, Andrej Plenković VIDEO Butković: ''Predsjednik je sve rekao'' - Plenković: ''Evo, on će biti ministar 100 godina''

Što se tiče ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, tu vide najviše problema u praksi gdje se starije i nemoćne prisiljava da potpisuju te ugovore.

Kazao je da nisu donijeli konačnu odluku o tome hoće li ukinuti ugovore o dosmrtnom uzdržavanju ili će ih revidirati i postrožiti te uključiti centre za socijalnu skrb i pučku pravobraniteljicu u postupak. Centri za socijalnu skrb bi u tom slučaju nadzirali sklapanje ugovora.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju