Obavijesti Pretražite Navigacija
Relikt iz 2009.

Sjednica Vlade: PDV-a na plin ostaje isti, Plenković najavio dobre vijesti za dio umirovljenika

Sjednica Vlade
Sjednica Vlade Foto: DNEVNIK.hr
Premijer je na Vladi najavio promjenu Zakona o doprinosima, odnosno ukidanje dodatnog doprinosa za zdravstveno osiguranje za umirovljenike.

Nakon otvaranja mosta Cetina iznad Omiša, Andrej Plenković požurio je u Zagreb na 199. sjednicu Vlade. 

"Danas smo ministar Butković i ja bili u Omišu. Tamo je spojen most preko rijeke Cetine, zaista spektakularan", rekao je Plenković, dodavši da će obilaznica u Omišu rasteretiti možda najgušći dio Jadranske magistrale tijekom ljetnih mjeseci.

Osvrnuo se i na jučerašnju raspravu u Saboru o Zakonu o trgovini.

"Prema riječima ministra Filipovića, ona je bila vrlo dobra. Ono što je bitno, kao što smo u izbornom programu imali, ideja je regulirati rad nedjeljom, tj. omogućiti ogromnom broju naših sugrađana koji rade nedjeljom, posebno u trgovini, da ostanemo na režimu od samo 16 radnih nedjelja", komentirao je premijer, dodavši da će poslodavci imati dovoljno vremena za prilagodbu.

Pohvalio se i uspjehom projekta narodnih obveznica te rastom BDP-a. Kazao je i kako se i dinamika obnove ubrzava. 

Na dnevnom je redu bio i prijedlog izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost te prijedlog izmjena Zakona o doprinosima, a Vlada je donijela i zaključak u vezi s ublažavanjem porasta cijene plina i sprječavanja izloženosti građana energetskom siromaštvu.

"Zadržat ćemo najnižu stopu PDV-a na isporuke plina i grijanja iz toplinskih stanica, plus naknade za isporuku ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke. Na taj način omogućujemo svima da se po najnižoj stopi opskrbe ovim vrstama energenata", najavio je Plenković.

Prema najavi premijera, i dalje će ostati najniža stopa PDV-a na plin od 5 posto, kao i za pelete, brikete i sječku.

Ministar financija Marko Primorac rekao je da se mjera produljuje do 31. ožujka 2024.

Mijenja se i Zakon o doprinosima, odnosno predlaže ukidanje dodatnog doprinosa za zdravstveno osiguranje.

"Na još jedan način poboljšavamo položaj umirovljenika u Hrvatskoj. Ovi izmjenama ukidamo dodatni doprinos za zdravstveno osiguranje koje obuhvaća oko milijun umirovljenika, kojima se navedeni doprinos plaća na teret sredstava državnog proračuna i oko 32 tisuće umirovljenika koji sami plaćaju doprinos iz mirovine", najavio je.

"Ukidamo još jednu mjeru iz onih kriznih godina koje su se donosile 2009., 2010. i idemo u prilog konkretno, u povećanje za njih 32 tisuće, koji će ono što su do sada uplaćivali, zadržati za sebe kako dio svoje mirovine", rekao je Plenković.

Planove o obnovi je objavio prehlađeni ministar Branko Bačić.

"U posljednjih sedam dana završili smo javnu nabavu za odabir projektanata koji nam rade dokumentaciju za izradu nalaza i projekata naših sugrađana koji su smješteni u kontejnerskom naselju za 336 zgrada. Završeno je prethodno savjetovanje za 500 mobilnih drvenih kuća za privremeni smještaj. Slijedi nastavak javne nabave. Zahvaljujem svim trgovačkim društvima, tvrtkama koje su se uključile u javno savjetovanje i doprinijele poboljšanju samog projektnog zadatka svake od budućih mobilnih drvenih kuća", rekao je i nastavio: 

"Ovih dana ćemo raspisati javne pozive za odabir izvođača za nekonstrukcijsku obnovu. Najavljujem i javnu nabavu za odabir izvođača za 201 obiteljsku kuću u državnom vlasništvu. U nabavi smo izvođača za izradu projekata konstrukcijske obnove 110 zgrada i 4 višestambene kuće sa ukupno 55 stanova."

Na Vladi su predloženi zakoni za reformu zdravstva, za drugo čitanje.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene