Ministar financija Zdravko Marić komentirao je, uoči užeg kabineta Vlade, poreznu reformu te jamstva za Uljanik.

Galerija +0 Zdravko Marić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Što se tiče porezne reforme, rekao je da se o tome još razgovara, te da je kroz javno savjetovanje zaprimljeno puno komentara.

Vezani članci Zdravko Marić Prvi put otkako je otišao iz Vlade bivši ministar financija Marić pred kamerama: Otkrio je li našao posao Slika nije dostupna Zakonski paket poslan u Sabor: Što nam sve donosi peti krug porezne reforme?

"Drago mi je da smo uspjeli podići razinu razgovora sa svima koji su bili zainteresirani, da čujemo njihove komentare i vidimo možemo li ili ne možemo to ispuniti", rekao je Marić.
 

Marićeva porezna reforma podrazumijeva rasterećenje plaća i smanjenje stope PDV.
 

Što se tiče rasterećenja plaće, ministar financija ističe da je jedna od osnovnih mjera smanjivanje ukupnog troška plaća.

"Efekt predloženih mjera je 1,35 milijardi kuna za zdravstvo i 900 milijuna kuna više za poslodavce i nadamo se da će to osjetiti i posloprimci u smislu većih plaća", kazao je Marić, dodavši da, obzirom da je država najveći poslodavac u Hrvatskoj, osim prihodovne treba gledati i rashodovnu stranu.
 

"Drago mu je što se o porezima govori argumentirano i da se, kako kaže, ne ulazi u u sferu populističkog prepucavanja. Javnost je prepoznala ključne mjere, a to je smanjenje stope PDV-a na voće, povrće, dječju hranu, jaja". To nije malo smanjivanje, s 25 na 13 posto, skoro pola i trebalo bi onda očekivati i smanjenje cijena", rekao je Marić.
 

Komentirajući jamstva Uljaniku, Marić je istaknuo da ona "nisu opasnost u smislu da će ugroziti državni proračun“, ali priznaje da nije "ugodna situacija".
 

"Završavamo proceduru za upućivanje u Vladu poreznih izmjena, porezno rasterećenje, stalno apostrofiramo stanje javnih financija, a sve ovakve rizike treba uzeti u obzir i minimizirati koliko je moguće", rekao je ministar.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju