Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SASTANAK S HUP-om

Ministar Zdravko Marić: "Nisam ni na što utjecao, mislio sam na nacionalni interes"

Promjene koje donosi porezna reforma (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Promjene koje donosi porezna reforma (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Promjene koje donosi porezna reforma (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Promjene koje donosi porezna reforma (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Promjene koje donosi porezna reforma (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Ministar financija Zdravko Marić Hrvatskoj udruzi poslodavaca predstavio je promjene u poreznoj reformi.

Poslodavci mu zamjeraju što poreznom reformom nije postignuto osjetno rasterećenje poduzetnika prema državi. Bune se i protiv podizanja doprinosa za zdravstvo. Ministar Marić poručio im je kako je javna rasprava o promjenama u sustavu poreza još uvijek u tijeku te kako su još uvijek moguće promjene.

Pročitajte i ovo Štednja, ilustracija (Foto: Getty Images) Nema pljeska za rasterećenja Reakcije na novu poreznu reformu: Mladi i demografi kažu da to nije dovoljno, a poslodavci da zapošljavaju po kompetencijama, a ne dobi Zdravko Marić Foto: Dnevnik.hr) Nova faza porezne reforme Mladi radnici neće plaćati porez na dohodak, a poslodavci porez na topli obrok i prijevoz?

"Bez zdravog i jakog gospodarstva, zaposlenosti, plaća, rasta standarda, mi praktički ne možemo tražiti nikakva trajna i dugoročna održiva rješenja zato i je bitno da se kroz ovakav dijalog pokušaju iznaći još neke mjere koje možda mi nismo prepoznali", rekao je ministar financija Zdravko Marić.

"Ne možemo očekivati da ministarsrtvo financija riješi sve probleme i da može osloboditi teret koji gospodarstvo ima, a ono što mi cijelo vrijeme artikuliramo to je nedostatak radne snage i ono što želimo - veće plaće za svoje radnike", istaknula je Gordana Deranja, predsjednica HUP-a. 

Nakon sastanka Marić je komentirao i najavu da će Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa razmatrati hoće li nakon objave novih transkripata protiv njega pokrenuti novi postupak. Istaknuo je kako poštuje institucije Republike Hrvatske i da je uvijek dostupan za sve izjave i pitanja.

"Moja je bila dužnost, ako me netko nešto pita, da to kažem. Pred Povjerenstvom sam u procesu zapravo pokazao da je moja uloga bila iz perspektive nacionalnog gospodarstva i interesa. Nisam ni na što utjecao", rekao je Marić.

Dobar dio popodneva ministar financija Marić proveo je u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, gdje je predstavio novosti koje donosi idući krug porezne reforme. Gotovo tri sata prezentirao je ministar financija Zdravko Marić poslodavcima sve detalje novog kruga porezne reforme. I to daleko od očiju javnosti.

Iako inače vrlo kritični, poslodavci su nakon sastanka stali uz Marića, pohvalili ga i dali mu potporu.

Poslodavci su protiv povećanja doprinosa za zdravstvo. Traže da na smještaj radnika i njihov topli obrok ne plaćaju porez i prirez te da se podigne neoporezivi dio plaće, kako bi mogli isplaćivati 13. plaću. Također, žele snažnije rasterećenje troškova rada.

Podsjetimo, poreznom reformom smanjio bi se PDV na svježe meso i ribu, voće, povrće i pelene s 25 na 13 posto. Ukinula bi se dva doprinosa na plaću, ali povećao onaj zdravstveni. Porez na promet nekretninama pao bi s 4 na 3 posto, a najviša stopa poreza na dohodak od 36 posto pomaknula bi se s plaća od 17 i pol tisuća kuna na plaće od 30 tisuća kuna neto.

Ministar financija s turnejom nastavlja sljedeći tjedan, kada će u efekte porezne reforme pokušati uvjeriti sindikate.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene