Porezna reforma u ovom petom valu znači oko dvije milijarde kuna manje u državnoj blagajni, a više u džepovima građana i gospodarstvenika. Tko će te milijarde zaraditi i odakle novac neka su od pitanja koja je reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović postavila ministru financija Zdravku Mariću.

Galerija Sabina Tandara razgovarala je sa Zdravkom Marićem - 1 Sabina Tandara razgovarala je sa Zdravkom Marićem - 2 Sabina Tandara razgovarala je sa Zdravkom Marićem - 3 +0 Sabina Tandara razgovarala je sa Zdravkom Marićem - 4

Na pitanje odakle novac za ovu reformu, ministar odgovara da je to već isplanirano u proračunu. "Proračun će u Hrvatskom saboru biti na raspravi za dva tjedna i onda će se vidjeti da su te brojke već sastavni dio proračuna", kaže Marić.

Vezani članci Porez, Ilustracija (Foto: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL) Reakcije na novu poreznu reformu: Mladi i demografi kažu da to nije dovoljno, a poslodavci da zapošljavaju po kompetencijama, a ne dobi Zdravko Marić Foto: Dnevnik.hr) Mladi radnici neće plaćati porez na dohodak, a poslodavci porez na topli obrok i prijevoz?

Marić kaže da ovo nije Superhik reforma, kako je naziva oporba, te dodaje kako je već bilo takvih epiteta od strane oporbe.

"Od 2016. do danas najviše je plaća rasla onima s najnižim plaćama", tvrdi ministar te dodaje da je jedna porezna reforma, a više je krugova. "S današnjim krugom preko 10 milijardi kuna je rasterećenja", dodao je.

Zašto se operazivi dio ne podigne na 5000 kuna, Marić odgovara: "Kad smo dizali s 2600 na 4000, u tom trenutku s 900.000 na 1,9 milijuna smo digli broj oni koji ne plaćaju porez na dohodak". Dodaje kako sada ne smatraju da je to pravedno.

"Još nismo došli sa konretnim prijedlogom, mi ćemo to učiniti, ne bježimo od toga", rekao je na pitanje hoće li zdravstveni radnici koji nadljudske napore u korona krizi odbiti povišicu. Na pitanje mogu li 1. 1. očekivati obećane povišice kazao je samo da je to predmet razgovora, kao i božićnice zaposlenima u državnom i javnom sektoru. Ako bude božićnica iznos će biti 1500 kuna.

"Danas je bila rasprava o rebalansu, ja ih volim jer se čuju razne kritike", dodao je.

Dio duga veledrogerijama je riješen, a ministar kaže da nije isključeno otplatiti kompletni dug, no ni tada problem nije riješen jer nove obveze rastu, a Marićeva namjera je da se "u najmanju ruku vratimo u zakonom propisane rokove plaćanja, znači 60 dana". 

Marić kaže da je moguće i uvođenje lockdowna, ako bude takva situacija i tvrdi da novac nije problem, te dodaje da s financijskim mjerama nisu prestali već su sada usmjerene prema sektorima koji su više pogođeni koronom.

Marić kaže da bi, ako do toga dođe, morali pronaći i 150 milijuna kuna za testiranje cijele nacije na koronaviru. "Ako bi to značilo očuvanje zdravlja, ljudskih života, gospodarstva i radnih mjesta".

"Vidjet ćemo", odgovara na pitanje hoće li ugostitelji dočekati snižavanje PDV-a te dodaje da su puno razgovarali.

Što se tiče parafiskalnih nameta kaže da se u nekoliko navrata dogodilo smanjivanje, ali tu još ima prostora. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju