Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izrazio sućut Vučiću

Milanović o tragediji u Beogradu: "Momak je očito imao plan. Netko mu je pokazao kako da rješava stvari, to nije naučio s televizije"

Predsjednik Republike Zoran Milanović u četvrtak je osudio najavu ukidanje prireza, ustvrdivši da se na taj način ukidaju prihodi lokalnoj samoupravi te poručio da se takve stvari nikada ne rade bez političkih motiva.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović komentirao je strašnu tragediju u školi u Beogradu te rekao da ćemo, u slučaju rasplamsavanja te psihoze, imati društveno raslojavanje kakvo u Hrvatskoj nismo imali desetljećima.

"Oni koji si to mogu priuštiti, gradit će škole za svoju djecu ili će ih slati u škole koje će imati dva metra bodljikave žice i rovove, zbog zaštite od ovakvih katastrofa", rekao je Milanović.

Gdje živiš - takva ti je škola

S druge strane, dodao je, u javnim školama kvaliteta će biti na razini onih u SAD-u, gdje živiš - takva ti je škola.

Pročitajte i ovo Pucnjava u školi u Beogradu Masakr u školi Objavljena jeziva audiosnimka iz učionice, djeca nisu ni bila svjesna da im se ubojica približava: "Molim vas, pomozite"

"Hrvatska je u tom smislu bila jedna uspješna priča. Ne samo da je bila sigurnost, nadam se da je i dalje, već je bilo praktički svejedno gdje živiš", rekao je Milanović.

Milanović je rekao i da je izrazio sućut predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

O 13-godišnjem ubojici, Milanović je rekao da je "momak očito imao plan. Netko ga je sprijateljio s oružjem i kako da rješava stvari. Izgleda da je imao visoku stopu uspješnosti u eliminaciji ljudskih života. To se uči, to nije naučio s televizije", naglasio je.

Pročitajte i ovo Načelnik PU Beograd Veselin Milić o pucnjavi o školi Objavljeni mučni detalji VIDEO Pronađeni crteži učionica: Ubojica je imao točan raspored klupa i popis učenika za likvidaciju

Ukudanje prireza je "jeftini štos"

Predsjednik Milanović komentirao je i najavljenu mogućnost ukidanja prireza, s čime se ne slaže. "Ne možete lokalnoj samoupravi na takav način izbiti prihod, dovesti je u nelagodnu poziciju da se mora pravdati pred biračima, pred građanima Zagreba, Rijeke i Splita, najvećih gradova u kojima HDZ nije na vlasti. Ne možete mi reći da je to slučajno. To su jeftini štosevi", izjavio je Milanović nakon otvorenja sajma "Modular Homes Expo".

Komentirajući najavu poreznog rasterećenja i rasta plaća, Milanović je rekao da se takve stvari nikada ne rade bez političkih motiva.

Pročitajte i ovo Gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec Porezna reforma Oštre reakcije na najavu ukidanja prireza, Zurovec: "To je samo probni balon kojim će se zamaskirati dodatno guljenje građana"

"Drago mi je da više ne koristite izraz reforma jer ovo to nije, ovo je prčkanje po poreznim stopama", kazao je Milanović komentirajući najavljeni paket poreznih izmjena koji bi na snagu trebao stupiti s prvim danom 2024. godine,

Ocijenio je kako opet država, svojom političkom voljom iz Zagreba, odlučuje koliko će kome dati te istaknuo kako se "sve kalibrira prema sljedećem izbornom ciklusu".

"Ovo je krivi način. Tko si ti da odlučuješ što je previše novaca lokalnoj samoupravi?", upitao je predsjednik, aludirajući na najave iz Vlade.

Pročitajte i ovo Sud, ilustracija - 4 Odlučio odbor Udruga sudaca najavila bijeli štrajk: Od 8. do 19. svibnja radit će samo na hitnim predmetima

Suci nisu političari

Na najavu štrajka sudaca, Milanović je kazao kako suci, poput svih ostalih, uspoređuju svoje plaće s drugima.

"Nemam problem s tim, ali imam problem da dva-tri suca, od njih recimo 1700, divljaju u medijima i onda nakon toga pišu presude. Znate na koga mislim", rekao je Milanović.

Ustvrdio je i da suci nisu političari i da imaju ogromnu moć.

"Ogromna većina sudaca svoj posao radi odgovorno, ali znate da uvijek ima kukolja", rekao je te dodao kako se nada da sudački štrajk neće dugo trajati.

"Suci gledaju oko sebe i vide kako se drugi uspijevaju izboriti, a kada se država vodi parcijalno, uvijek će negdje voda puštati", rekao je predsjednik referirajući se na podizanja platnih koeficijenata liječnicima.

Poručio je kako je jako važno da se ljudi osjećaju ravnopravno i da su vrednovani na isti ili sličan način kao oni s kojima se mogu uspoređivati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene