Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlučio odbor

Udruga sudaca najavila bijeli štrajk: Od 8. do 19. svibnja radit će samo na hitnim predmetima

Aktualno Galerija Sud, ilustracija - 4 Sud, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Malenica, ministar Ivan Malenica, ministar Foto: DNEVNIK.hr Suci će štrajkati, ilustracija - 1 Suci će štrajkati, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Suci će štrajkati, ilustracija - 2 Suci će štrajkati, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Suci će štrajkati, ilustracija - 3 Galerija 1/6 >>
Upravni odbor Udruge hrvatskih sudaca (UHS) odlučio je u srijedu da će od 8. do 19. svibnja suci raditi samo na hitnim predmetima što su "mjere upozorenja" zbog "izostanka dijaloga s izvršnom vlasti" o povećanju plaća.

U priopćenju nakon današnje sjednice upravni odbor UHS-a izvijestio je da ustraje kod zaključaka sa Zbora UHS-a od 31. ožujka i sjednice upravnog odbora od 25. travnja, nakon koje su objavili da ne prihvaćaju prijedlog ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice o povećanju plaća.

Navode i da su odlučili o poduzimanju "mjera upozorenja" prema kojima se od 8. do 19. svibnja odgađaju "sve radnje u prvostupanjskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta".

Također, u tom razdoblju održavat će se sjednice vijeća u drugostupanjskim postupcima, ali se osim u hitnim predmetima neće otpremati odluke.

Pročitajte i ovo Sud, ilustracija - 2 Slijede problemi Udruga sudaca odbila prijedlog ministra Malenice o povećanju plaća

"Za vrijeme trajanja mjera upozorenja suci koji provode mjere bit će na radnom mjestu i obavljati ostale poslove u okviru svoje sudačke dužnosti cijelo radno vrijeme", priopćila je sudačka udruga.

Ministarstvo je prošlog tjedna priopćilo da iz procedure povlači izmjene i dopune Zakona o plaćama sudaca i pravosudnih dužnosnika te da će novi prijedlog iznijeti nakon dodatnih konzultacija s članovima radne skupine.

UHS je prije toga odbacio navode da je došlo do dogovora oko povećanja plaća između predstavnika ministarstva i sudaca članova radne skupine.

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić izjavio je u utorak da ne zna hoće li suci biti u štrajku, ocijenivši kako štrajkanje ne bi trebalo biti primjereno sudačkom pozivu. No, ustvrdio je kako se ne može isključiti da će suci za tim posegnuti u borbi za povećanje plaća.

Pročitajte i ovo Zapaljen BMW u Osijeku - 6 Kolege osudile palež Sutkinji zapaljen automobil, susjedi u šoku: "Užas jedan, za Osijek nismo to očekivali"

Ministarstvo pravosuđa i uprave planiralo je povećanje plaća sudaca i tužitelja, prvenstveno općinskih sudaca i tužitelja u prosjeku plaćenih 1670 eura neto, kojima su se plaće trebale povećati za više od 300 eura. Udruga hrvatskih sudaca to smatra nedovoljnim i traži povećanje od 1300 eura.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene