Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slijede li veći porezi?

Zbog Vladine porezne reforme ljutiti i umirovljenici: "Ministar je direktno proglasio rat radnicima i umirovljenicima"

Aktualno Galerija Nezadovoljstvo zbog porezne reforme, ilustracija - 1 Nezadovoljstvo zbog porezne reforme, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nezadovoljstvo zbog porezne reforme, ilustracija - 2 Nezadovoljstvo zbog porezne reforme, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nezadovoljstvo zbog porezne reforme, ilustracija - 3 Nezadovoljstvo zbog porezne reforme, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Jasna Petrović, predsjednica sindikata umirovljenika Jasna Petrović, predsjednica sindikata umirovljenika Foto: DNEVNIK.hr +1 Nezadovoljstvo zbog porezne reforme, ilustracija - 4 Galerija 1/6 >>
Medicinskim sestrama na ulicama bi se uskoro mogli pridružiti i umirovljenici. Njihov sindikat najavljuje mogući prosvjed zbog Vladine namjere da u poreznoj reformi smanjuje mirovinski doprinos. Više donosi reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

Svi se slažu da bi plaće trebale biti veće, no kako ih osigurati, to je već druga priča. Vlada je tek najavila porezne reformu, a nezadovoljnih ima na svakom uglu. U utorak su zbog ukidanja prireza negodovali gradonačelnici, a sada zbog rezanja mirovinskog doprinosa bjesne umirovljenici.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Promjene Milanović najavio jedan od prvih poteza Vlade nacionalnog spasa Predsjednik Zoran Milanović Nova objava na Facebooku Milanović se ponovo oglasio: "Imamo inflaciju pohlepe! Država to može riješiti"

"Mi smatramo da je ministar ne samo pogriješio nego i direktno proglasio rat radnicima i umirovljenicima. I umirovljenici, a vjerujem i radnici, ići će na cestu ako se ustraje na ovakvoj doista nepromišljenoj ideji porezne reforme", oštro je poručila predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna Petrović.

Rat Vladinoj reformi objavila je oporba. Donijet će, kažu, skromni rast plaća koji će pojesti inflacija, a otvoriti novu provaliju u mirovinskom sustavu.

"To znači da će davanja za mirovine biti manja, pa će proračunska rupa za mirovine u konačnici biti veća, pa će opet to sve platiti građani, a dugoročno će im mirovine biti manje", istaknuo je Mostov Božo Petrov.

Proračunska rupa zbog mirovina već je sad velika. Godišnje se oko 40 posto ukupnog troška mirovina financira iz poreza. Kad bi se dodatno smanjili doprinosi, ta bi rupa rasla.

"Na taj način mirovinski sustav postaje jedan od glavnih uzročnika deficita proračuna središnje države. Deficit se akumulira i postaje javni dug. Ako se smanje doprinosi, onda će, naravno, ti transferi iz središnje države morati biti veći, a to opet znači veliku opasnost da se povećava deficit", kazao je nezavisni analitičar Predrag Bejaković.

No resorni ministar Marin Piletić tvrdi da se to neće dogoditi.

"Poanta je da sadašnji omjeri, 61 posto pokrivenosti mirovina uplatom doprinosa, 38 i nešto iz proračuna, dakle iz ostalih proračunskih izvora, da taj omjer ne bude narušen", obećao je.

Radnici bi tako trebali biti sitiji, a mirovinski deficit na broju. No ako ta financijska alkemija ne uspije, građani bi manje doprinose danas već sutra mogli platiti većim porezima.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene