Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porezna reforma

Oštre reakcije na najavu ukidanja prireza, Zurovec: "To je samo probni balon kojim će se zamaskirati dodatno guljenje građana"

Aktualno Galerija Gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec Gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec Foto: DNEVNIK.hr Marko Primorac, ministar financija Marko Primorac, ministar financija Foto: DNEVNIK.hr Ukidanje prireza Ukidanje prireza Foto: DNEVNIK.hr Radnici, ilustracija Radnici, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr +1 Građani, ilustracija - 1 Galerija 1/6 >>
Ionako spora obnova mogla bi se i dodatno usporiti ako Grad Zagreb ostane bez milijardu kuna u poreznoj reformi. Na najavu rezanja i ukidanja prireza zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević već bjesni i najavljuje skuplje usluge - od vrtića do gradskog prijevoza. Bune se i drugi gradovi. Tek valja izračunati koliko bi novčanike podebljali oni koji sada - imaju najmanje.

Maricu Vergles razveselila je najava kako će porezna reforma pomoći onima s najnižim primanjima. Nakon više od trideset godina rada u kuhinji svaka pomoć bi joj dobro došla.

"Ja sam u mirovini. Dvjesto eura mirovina, a radim. Znači, dobijem četiristo eura, ali radim. Radno sam sposobna i da ne radim, ne znam kako bih", navodi u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Marka Biočine.

No, onda razočaranje. Jedan od ključnih dijelova Vladine reforme trebalo bi biti ukidanje prireza. A Marica zarađuje premalo da bi taj namet plaćala, pa stoga ni od njegova ukidanja ne bi imala nikakve koristi.

"Obećava se, a kad mi to prihvatimo, ostajemo razočarani", dodaje.

Mnogi će biti razočarani. Ukidanjem prireza pola građana, oni koji imaju neto plaću manju od 931 euro, dobit će maksimalno 19 eura mjesečno.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Posao i putovanja Plenković iz Mostara najavio zanimljivu novost: Otkrio i kad će biti poznati detalji porezne reforme

No, i za mnoge s većom plaćom ukidanje prireza bit će od malo koristi. Zagrepčanin s prosječnom hrvatskom plaćom i dvoje djece u plusu će biti za 52 eurocenta mjesečno.

"Vidimo da je kod nas bruto plaća dva i pol puta niža od prosjeka Europska unije, ja mislim da je to više kozmetička kao neka izjava", smatra Ante.

Bez prireza - problemi

Gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec Ukidanje prireza (Foto: DNEVNIK.hr)

Ali nije kozmetika za velike gradove. Samo Zagreb od prireza ubire 126 milijuna eura godišnje. Bez tog novca u proračunu će biti manje za sve druge namjene.

"Kada ne bi bilo subvencija iz proračuna, karta ZET-a išla bi tri ili četiri puta gore kako bismo bili na nuli, kako ne bismo otišli u stečaj. Tako da samo budemo svjesni što znače subvencije iz gradskog proračuna. Ili, recimo, vrtići. Vrtići bi bili više od dvije tisuće kuna mjesečno", navodi Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

"Probni balon kojim će se zamaskirati rast..."

Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje koji je ukinuo prirez, o Vladinim planovima da ukine prirez kaže kako poreznih rasterećenja - neće biti.

"Kao što smo vidjeli, to je samo probni balon kako bi se zamaskirao rast trošarina, cijena goriva za ljeto i to što će se dodatno guliti naši građani. Od svega toga ništa", rekao je Zurovec.

"Što se tiče Svete Nedelje, mi ćemo se snaći kao što smo se uvijek snalazili. Uvijek postoji način da se rasterete građani. Ako dođe do nekakvih prisilnih nameta, mi ćemo naći način kako da svoje građane oslobodimo", dodao je.

Problem i u Rijeci

Od četiri najveća grada koje bi ukidanje prireza najviše pogodilo HDZ vlada samo u Osijeku, pa neki u tome vide i političku pozadinu.

"Guramo opet priču centralizacije, da je svaki gradonačelnik u poziciji da mora za projekte koji su od životne važnosti za naše sugrađane moljakati neka ministarstva ili ministre i ministrice u Zagrebu", smatra Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke.

"Oni su svi postali akteri"

No, ako se pita njegova kolegu s krajnjeg juga, to se ne zove moljakanje nego podrška.

"Naravno da će jedinice lokalne samouprave izgubiti jedan dio prihoda, međutim jedinice lokalne samouprave imaju snažnu podršku Vlade prilikom realizacije brojnih projekata", navodi Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika.

Pročitajte i ovo Marko Biočina Analiza Marka Biočine Najavljena porezna reforma i povećanje plaća: Doznajemo tko bi mogli biti njezini najveći gubitnici i dobitnici

A podrške će biti - inzistira i premijer Andrej Plenković.

"Koliko smo novca mi omogućili da budu prihodi lokalne zajednice u odnosu na prije? Oni su svi postali akteri. Postali su akteri zahvaljujući odlukama naše Vlade, a ne neke druge. Tako ćemo nastaviti i u budućnosti", poručuje.

A kako će to pomoći akterici Mariji s početka članka? Bit će poznato kad se predstavi cjelovita porezna reforma, tijekom idućih nekoliko tjedana.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene