Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nezadovoljne plaćama

Stanje je alarmantno: Medicinske sestre hitno traže veće plaće, spremne su za štrajk i prosvjede

Nedostatak medicinskih sestara u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr)
Nedostatak medicinskih sestara u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Biserka Režek (Foto: Dnevnik.hr) Biserka Režek (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Margareta Gašljević (Foto: Dnevnik.hr) Margareta Gašljević (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Nedostatak medicinskih sestara u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) Nedostatak medicinskih sestara u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Natalija Šušnjić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
S ljetnim mjesecima i dolascima turista bolnice pucaju po šavovima, a smjene se jedva pokrivaju.

Opterećenje je i na medicinskim sestrama jer ih nedostaje čak 12 tisuća. Odlaze u inozemstvo gdje se nude bolje plaće.

Pročitajte i ovo Ilustracija provedeno istraživanje Zabrinjavajući podaci: Njihovo zanimanje četiri je puta izloženije nasilju OB Zadar Kap koja je prelila čašu Skandal u zadarskoj bolnici? "Medicinske sestre na društvenim mrežama objavljuju kako se alkoholiziraju u smjeni"

Upravo zbog toga veće plaće hitno traže i medicinske sestre u Hrvatskoj. Stanje je već alarmantno.

Natalija Šušnjić od utorka je medicinska sestra sa stalnim radnim odnosom. Posao je to koji je itekako izazovan.

"Volimo svoj posao, zadovoljne smo, možda bi trebalo više sestara da bi nam bilo lakše. Zna biti dana i noći da smo iscrpljene", kaže Šušnjić, medicinska sestra.

Na natječaju u vinogradskoj bolnici primljeno je 40 novih medicinskih sestara. Među njima i Margareta Gašljević, koja je mogla birati i odlazak u inozemstvo.

"Dobila sam nekoliko ponuda, ali nisam nikad razmišljala o takvim opcijama. Bile su novčano prihvatljive, a stigle su iz Irske i Njemačke", kaže Margareta.

Jedna medicinska sestra skrbi o čak 25 pacijenata 

U KBC-u Sestre milosrdnice dosad nisu imali problema s manjkom sestara, ali kažu da nedostatak počinju osjećati.

"Najviše se osjeti na kliničkim odjelima. Sestra koja radi smjenski rad, tu je sestru najteže naći. Veliki problem su plaće, sestrinska plaća iznosi 5000 kuna", kaže Biserka Režak, glavna sestra KBC-a Sestre milosrdnice.

U Europi se nudi oko 3000 eura. Medicinskih sestara već nedostaje u većini ustanova, ukupno oko 12 tisuća. Od onih koju ostanu, jedna medicinska sestra skrbi o čak 25 pacijenata.

"Često se u zadnje vrijeme osjeti taj nedostatak. Mi se trudimo i kvaliteta njege nije ništa manja, ali osjeti se. Ima puno posla", kaže Barbara Hršak, medicinska sestra.

Dio njih odlazi i u mirovinu, a mladog kadra je sve manje iako je zainteresiranost za upise u škole velika. "Evo, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u gradu Splitu, imamo dva razreda i oni bi da se poveća barem na tri. U Dubrovniku je jedan razred i imaju 22 učenika, a i oni žele da se za godinu-dvije poveća", kaže Tanja Lupieri iz Hrvatske udruge medicinskih sestara.

Traže se veće kvote, a sada je sve još na pregovorima. Medicinske sestre pregovarale su i za veće plaće. S ministrom su dogovorile povećanje od 7 posto.

"Mi smo jednu neku malu razinu uspjeli dogovoriti i parafirati kolektivni ugovor, ali imamo informaciju da Vlada baš i nije blagonaklona", kaže Anica Prašnjak, predsjednica Glavnog vijeća Sindikata.

Konačnu će odluku, kažu, znati u srijedu. Ako se plaće ne povećaju, spremne su i za štrajk i prosvjede. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr  Aktualno Traže se strukovnjaci, a iz Udruge srednjoškolskih ravnatelja poručuju: "Za gimnazije mora biti bodovni prag" Brankica Grgurić, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara (Foto: Dnevnik.hr) Brankica Grgurić, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Suzana Hitrec, Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja (Foto: Dnevnik.hr) Suzana Hitrec, Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Valentina Lukić (Foto: Dnevnik.hr) Valentina Lukić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Web stranica za upise (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Traže se strukovnjaci, a iz Udruge srednjoškolskih ravnatelja poručuju: "Za gimnazije mora biti bodovni prag" 1/4 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene