Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vapaj iz bolnice

KBC Split na aparatima, nedostaje im čak 150 medicinskih sestara: "Kad počne sezona, nećemo uopće ići na godišnji"

U Splitu nedostaje medicinskih sestara (Foto: Dnevnik.hr)
U Splitu nedostaje medicinskih sestara (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija U Splitu nedostaje medicinskih sestara (Foto: Dnevnik.hr) U Splitu nedostaje medicinskih sestara (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Krešimir Dolić (Foto: Dnevnik.hr) Krešimir Dolić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Mario Jurič (Foto: Dnevnik.hr) Mario Jurič (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Iris Marin Prižmić (Foto: Dnevnik.hr) Iris Marin Prižmić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Silvana Ganza (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Manjak radne snage u zdravstvu sve je veći problem. Splitskoj bolnici pred početak špice sezone nedostaje čak 150 medicinskih sestara.

Iris Marin Prižmić radi u splitskoj bolnici više od 20 godina. Ponosna je, no kaže kako je posao medicinske sestre težak i zahtjevan. Otkrila je na koji način uspijevaju obaviti posao kada ih nedostaje čak 150.

Pročitajte i ovo Djeca - 1 Nakon Zagreba Dobre vijesti: I splitski KBC odobrio lijek za djecu izrazito niskog rasta Slika nije dostupna Druga bolnica po važnosti u Hrvatskoj KBC Split želi status bolnice od državnog interesa: Rade s aparatima starim 30 godina

"Nekako kompenziramo, jedna potegne za drugu, na moj teret, na moja leđa, moje kolegice. Tu je visoka stopa bolovanja, što mogu pripisati nezadovojstvu, stresu...", otkriva.

Početna plaća medicinske sestre je 4800 kuna, kažu u sindikatu. A plaća je, upozoravaju, jedan od prvih i najvažnijih problema.

Silvana Ganza iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara kaže kako u ovom trenutku nedostaje 150 medicinskih sestara. Većinom su ženska populacija, odlazi se na porodiljni, tu je i egzodus u inozemstvo. Usprkos svemu kaže, dobro funkciniraju 365 dana u godini.

"Ali uz maksimalan napor, uz povećan broj prekovremenih sati, što, naravno, državi nije po volji, ali jednostavno drukčije se ne može obaviti posao. Kada dođe sezona, bit će ista stvar. Neće se ići na godišnji odmor, trebat će odraditi to", poručuje.

Prstom upire u državu koja sustavno zanemaruje medicinski kadar. Josip Perić iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata kaže kako su medicinske sestre nositelji zdravstvene njege. "Time omogućuju zdravstvenu skrb svim pacijentima 24 sata dnevno. Nedostatak sestara može uzrokovati pad sustava posebno u bolnicama", uvjeren je.

Jer sve to trpe i pacijenti. Mario iz Sinja osjeća nedostatak medicinskih sestara. "Fali svugdi, ima u noćnoj smjeni po jedna sestra na čitavom odjelu i tu je problem veći."

"Šta je prevelik pritisak, manjak radne snage, šta su one preopterećene, to stvarno nije njihova krivica, ja smatram da bi trebalo dat bolje uvjete rada", smatra Svjetlana iz Splita. Na krik medicinskih sestara, u ministarstvu danas na ovu temu - muk.

Dolić: "Problem treba riješiti država stimuliranjem kadra"

Zamjenik ravnatelja KBC-a Split Krešimir Dolić rekao je kako je manjak medicinskih sestara kroničan problem i da nije od jučer.

"Problem baštinimo dugi niz godina. To je akutan problem koji je teško riješiti preko noći. Ne postoji čaroban štapić. Nedavno smo raspisali natječaj za primitak 40 djelatnika. Pohvalio bih sve naše djelatnike koji usprkos manjku odgovorno i s velikom empatijom rješavaju svoje zadaće, a naši pacijenti gotovo da i ne osjete ovaj manjak.

Na pitanje prijeti li bolnici kolaps zbog nedostatka djelatnika, Dolić odgovara: "To nije nešto novo, s čim se mi nismo susretali. Ali stvari idu nabolje. To je problem koji treba riješavati na nivou države, tako da se stimulira postojeće osoblje koje daje svoj maksimum i da se stimulira osoblje koje će tek doći da i ostane.

Hoćemo li im dati veće plaće, nije na nama, to nije u našoj domeni, to odlučuje ministarstvo. Za to ćemo se, naravno, zauzeti.

Problem nije riješiv preko noći, ali može se riješiti boljim planiranjem, stimuliranjem radne snage i definitivno ćemo tu tražiti prostor za napredak", poručuje Dolić. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene