Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kronični nedostatak medicinskih sestara

Jedna sestra na 20 pacijenata: "Ne možemo se teleportirati, niti imamo osam ruku. Nije čudo da se pacijenti žale"

Medicinska sestra, ilustracija
Medicinska sestra, ilustracija DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Medicinske sestre (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Medicinske sestre (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Medicinska sestra, ilustracija Galerija 1/2 >>
Naše medicinske sestre odlaze tamo gdje su bolje plaćene. Nedostatak medicinskih sestara i tehničara sve je ozbiljniji problem kojemu se rješenje ne nazire.

U sustavu nedostaje oko 12.000 medicinskih sestara i tehničara - upozoravaju na to po tko zna koji put iz sindikata.

Pročitajte i ovo Ilustracija Skandal u susjedstvu Kupili lijes, isprintali osmrtnice: Obitelj došla po bakino tijelo u bolnicu pa doživjela potpuni šok Ilustracija provedeno istraživanje Zabrinjavajući podaci: Njihovo zanimanje četiri je puta izloženije nasilju

"Nije čudo da se pacijenti žale i da se sestre žale upravo iz istih razloga. A to je, pacijent i bolesnik se s pravom žali da zvoni, a da na zvono nema tko odgovoriti, a sestra se žali da ne može istovremeno na pet zvona doći", kazala je medicinska sestra Anica Prašnjak.

"Ovaj problem u zdravstvu nije samo problem nas zaposlenika nego zaista svih građana Hrvatske", smatra njezina kolegica Vesna Jurković.

Jedna sestra nerijetko se sama mora brinuti i za 20-ak bolesnika. "Mi medicinske sestre nit' smo još u ovim mogućnostima se teleportirati, niti napraviti osam ruku ili kao u Zvjezdanim stazama da holograme napravimo pa da smo istovremeno na nekih pet, u pet soba", dodaje Prašnjak.

Plaćene su premalo. "U primarnoj zdravstvenoj zaštiti sestra mlada ako dođe tamo raditi, njena plaća je 3500 kuna, ona koja radi 40 ona ima 5000 kuna plaće", otkriva Dajana Subić.

"Plaća je između 3500 do 6500, ovisi na kojem je radilištu sestra. S tim da se mora znati da je to plaća koja obuhvaća i subote i nedjelje i blagdane i noćne službe jer radimo u tri smjene, 365 dana u godini", objašnjava Anica Prašnjak.

U zemljama Europske unije za isti posao mogu dobiti plaću od 2500 eura pa naviše. Ne treba stoga čuditi da su mnoge svoju sreću odlučile potražiti u inozemstvu.

Do sada je otišlo oko 1000 sestara, a još 2000 je predalo zahtjeve za odlaskom. To samo pogoršava ionako tešku situaciju.

"Žalosno je ali ni jedna ustanova nije napravila svoju analizu i rekla koliko koga i gdje fali pa tako ni mi ne možemo dobiti potpune podatke", kazala je Silvana Ganza.

Neke bolnice zbog nedostatka medicinskih sestara i tehničara već su primorane smanjivati broj kreveta na pojedinim odjelima. Mjerodavnima poručuju ako ne zbog njih, onda zbog građana - reagirati treba jučer!

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene