Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upisi u srednje škole

Traže se strukovnjaci, a iz Udruge srednjoškolskih ravnatelja poručuju: "Za gimnazije mora biti bodovni prag"

Brankica Grgurić, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara (Foto: Dnevnik.hr)
Brankica Grgurić, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Brankica Grgurić, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara (Foto: Dnevnik.hr) Brankica Grgurić, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Suzana Hitrec, Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja (Foto: Dnevnik.hr) Suzana Hitrec, Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Valentina Lukić (Foto: Dnevnik.hr) Valentina Lukić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Web stranica za upise (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Osmaši su ovaj tjedan pažljivo birali srednje škole s kojima će lakše do posla. Među najtraženijim zanimanjima su medicinske sestre, i zato njihov Sindikat šalje apel Vladi - proglasite našu struku deficitarnom.

Jedan klik miša Valentini je donio olakšanje, jer obrazovanje će nastaviti u željenoj Upravnoj školi. Iako se sustav E-upisa i ove godine srušio, na to je zaboravila čim su stigli privremeni rezultati.

"Mislim da je ovaj tjedan bio od stresnijih. Kad smo se krenuli upisivati, pao je sustav i trema je bila kako ćemo to sve, pa sam malo kasnije uspjela i ušla sam u sustav i upisala upravnu", priča Valentina.

Što upisati, osmašima je, putem brošura savjetovao i Zavod za zapošljavanje. Od Slavonije do Dalmacije - najtraženiji su konobari, prodavači, zavarivači, bravari, kuhari, zidari i medicinske sestre. No upravo medicinske sestre, kojih u Hrvatskoj nedostaje oko 12.000 - nisu uopće na popisu deficitarnih zanimanja za koja se dijele stipendije.

''Naša struka je deficitarna, ne godinu dana nego desetljećima. Apeliram da je ovo diskriminacija, da se govori o deficitarnim, zanimanjima, a o medicinskim sestrama nema niti slova", rekla je Brankica Grgurić iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara.

Pročitajte i ovo Učenici, ilustracija (Foto: Getty images) poteškoće otklonjene Počele prijave za srednje škole, a web-stranica – u kvaru. Iz CARNET-a poručili: ''Nema potrebe da se svi u isto vrijeme prijavljuju''

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Strah od neuspjeha Je li državna matura postala prestresna? "Došla sam ispred škole i nešto me stegnulo, nisam mogla disati..."

U odnosu na lani, ove godine upisat ćemo više četverogodišnjih strukovnjaka - njih 18.922, a manje gimnazijalaca, njih 10.694. I dok neke škole uvode prijamne uspite zbog navale superodlikaša, u nekima ne postoji donja granica. Primjerice, u prošloj školskoj godini srednju školu u Pločama upisao je osmaš s tek 35 bodova - dakle sa samim dvojkama i nekoliko trojki.

"Smatram da za gimnazije mora biti bodovni prag. Teško je pratiti program nekome tko je završio s dovoljnim ili dobrim uspjehom. Škole to same određuju i većina gimnazija u Hrvatskoj to i čini, a one koje to ne rade, rade sebi medvjeđu uslugu", smatra Suzana Hitrec iz Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja.

Idući tjedan dio osmaša za najtraženije gimnazije polagat će i prijamne ispite. Službene rezultate upisa saznat će 13. srpnja.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene