Obavijesti Video Pretražite Navigacija
umiješali i obitelj

Krijumčarili automobile, izbjegavali plaćanje poreza i oštetili proračun za više od 4,4 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šestorica muškaraca oštetili su proračun za više od 4,4 milijuna kuna jer su krijumčarili automobilima na području Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja Europske unije.

U razdoblju od 2017. do 2019. godine šestorica muškaraca u dobi od 38 do 48 godina u Hrvatskoj, Sloveniji i drugim članicama Europske unije su krijumčarenjem automobila oštetili Državni proračun i sebi priskrbili znatne količine novca.

Zato je USKOK nakon provedene istrage podigao optužnicu protiv muškaraca i jednog trgovačkog društva zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine te pomaganja u utaji poreza ili carine, krivotvorenja službenih ili poslovnih isprava.
Prvookrivljenom se stavlja na teret da je kao voditelj poslovanja, zajedno sa drugim okrivljenicima za sebe i njih stekao materijalnu dobit koja im ne pripada tako što je uskratio porezna davanja PDV-a državi. Zatim je realizirao i uspostavio sustav pomoću kojeg su iz drugih zemalja EU-a dopremali vozila u Hrvatsku, a njih su putem trgovačkog društva isporučivali u zemlju.

"Kako bi TD djelomično ili potpuno izbjeglo obračunavanje i plaćanje PDV-a, te kako bi se na ta vozila neosnovano primijenio poseban postupak oporezivanja marže, okrivljenici su koristili osobe od povjerenja kao prividne stranke ugovora, nabavljali su i izrađivali nevjerodostojnu poslovnu dokumentaciju trgovačkih društava koja u stvarnosti ne posluju ili su pod njihovim upravljanjem te su prikrivali stvarne prodavatelje vozila ili izdavatelja izlaznog računa koji je prikazao isporuku vozila unutar EU zbog čega je stjecatelj vozila u Hrvatskoj prilikom unosa i prodaje vozila krajnjem kupcu bio dužan na računu iskazati PDV", priopćili su iz DORH-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mamili ih u Zagreb Iznajmljivali im stanove za seksualne usluge: Razbijen lanac prostitucije, muškarac i žena osumnjičeni za podvođenje žena iz regije

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POSAO OD 600.000 KUNA Velika akcija policije! Zbog švercanja najmanje 100 migranata iz BiH u Hrvatsku, istraga nad devet osoba

Također, vozila su prodavali kao rabljena iako su bila nova, u okviru podijeljenih uloga. Tako su dva okrivljenika dogovarali kupovinu vozila iz država članica EU-a te bi u tom slučaju lažirali dokumente da se ne bi vidio pravi kupac. Ako im to nije uspjelo, onda su to pokušali prikriti nabavljajući ili izrađujući i na kraju upotrebljavajući dokumente društava s područja Slovenije, Njemačke i Hrvatske.
Koristili su i nevjerodostojne ugovore i račune pa bi sebe, članove svoje obitelji ili druge povjerljive osobe prikazivali kao kupce vozila, a potom i kao njihove prodavatelje trgovačkom društvu.

Nova vozila bi davali kupcima na upotrebu dok ne prijeđu 6000 kilometara ili dok ne navrše šest mjeseci od prve upotrebe - sve zbog izbjegavanja plaćanja poreza. Također, varali su i prilikom tehničkih pregleda vozila.

Državni proračun svim su nelegalnim radnjama oštetili za najmanje 4.496.968 milijuna kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene