Automobili, ilustracija
Automobili, ilustracija Foto: Getty Images

Šestorica muškaraca oštetili su proračun za više od 4,4 milijuna kuna jer su krijumčarili automobilima na području Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja Europske unije.


U razdoblju od 2017. do 2019. godine šestorica muškaraca u dobi od 38 do 48 godina u Hrvatskoj, Sloveniji i drugim članicama Europske unije su krijumčarenjem automobila oštetili Državni proračun i sebi priskrbili znatne količine novca.

Zato je USKOK nakon provedene istrage podigao optužnicu protiv muškaraca i jednog trgovačkog društva zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine te pomaganja u utaji poreza ili carine, krivotvorenja službenih ili poslovnih isprava.
Prvookrivljenom se stavlja na teret da je kao voditelj poslovanja, zajedno sa drugim okrivljenicima za sebe i njih stekao materijalnu dobit koja im ne pripada tako što je uskratio porezna davanja PDV-a državi. Zatim je realizirao i uspostavio sustav pomoću kojeg su iz drugih zemalja EU-a dopremali vozila u Hrvatsku, a njih su putem trgovačkog društva isporučivali u zemlju.

"Kako bi TD djelomično ili potpuno izbjeglo obračunavanje i plaćanje PDV-a, te kako bi se na ta vozila neosnovano primijenio poseban postupak oporezivanja marže, okrivljenici su koristili osobe od povjerenja kao prividne stranke ugovora, nabavljali su i izrađivali nevjerodostojnu poslovnu dokumentaciju trgovačkih društava koja u stvarnosti ne posluju ili su pod njihovim upravljanjem te su prikrivali stvarne prodavatelje vozila ili izdavatelja izlaznog računa koji je prikazao isporuku vozila unutar EU zbog čega je stjecatelj vozila u Hrvatskoj prilikom unosa i prodaje vozila krajnjem kupcu bio dužan na računu iskazati PDV", priopćili su iz DORH-a.

Prostitucija, ilustracija Iznajmljivali im stanove za seksualne usluge: Razbijen lanac prostitucije, muškarac i žena osumnjičeni za podvođenje žena iz regije

Kazneno prijavljeno devet osoba zbog krijumčarenja migranata Velika akcija policije! Zbog švercanja najmanje 100 migranata iz BiH u Hrvatsku, istraga nad devet osoba

Također, vozila su prodavali kao rabljena iako su bila nova, u okviru podijeljenih uloga. Tako su dva okrivljenika dogovarali kupovinu vozila iz država članica EU-a te bi u tom slučaju lažirali dokumente da se ne bi vidio pravi kupac. Ako im to nije uspjelo, onda su to pokušali prikriti nabavljajući ili izrađujući i na kraju upotrebljavajući dokumente društava s područja Slovenije, Njemačke i Hrvatske.
Koristili su i nevjerodostojne ugovore i račune pa bi sebe, članove svoje obitelji ili druge povjerljive osobe prikazivali kao kupce vozila, a potom i kao njihove prodavatelje trgovačkom društvu.

Nova vozila bi davali kupcima na upotrebu dok ne prijeđu 6000 kilometara ili dok ne navrše šest mjeseci od prve upotrebe - sve zbog izbjegavanja plaćanja poreza. Također, varali su i prilikom tehničkih pregleda vozila.

Državni proračun svim su nelegalnim radnjama oštetili za najmanje 4.496.968 milijuna kuna.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju