Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preblage presude u Hrvatskoj

Nižu se reakcije na presudu suda u Čakovcu, ali ovo nije jedina kazna koja je podigla prašinu u javnosti: "Nije dovoljno promijeniti samo sudstvo"

Aktualno Galerija Preblage kazne sudova - 3 Preblage kazne sudova - 3 Foto: DNEVNIK.hr Damir Kos Damir Kos Foto: DNEVNIK.hr Preblage kazne sudova - 6 Preblage kazne sudova - 6 Foto: DNEVNIK.hr Preblage kazne sudova - 5 Preblage kazne sudova - 5 Foto: DNEVNIK.hr +2 Preblage kazne sudova - 4 Galerija 1/7 >>
Ne prestaju reakcije na presudu suda u Čakovcu koji je 37-godišnjaku iz romskog naselja Parag u Međimurju za ilegalno posjedovanje oružja te zastrašivanje i iznudu djeteta presudio rad za opće dobro. Prašinu je podigla i izjava savjetnika ministra unutarnjih poslova Vladimira Fabera, koji je u Dnevniku Nove TV rekao kako se ponekad u praksi čini da se zločin isplati.

Ilegalno vatreno oružje, streljivo, prijetnje, iznuda djeteta, a pravomoćna presuda glasi – rad za opće dobro. Donesena je bez obrazloženja, nitko se nije žalio.

Sa suda u Čakovcu sad objašnjavaju: ''Skrećemo pozornost na to da se u konkretnom slučaju radilo o neosuđivanoj osobi, ocu četvoro djece kod kojeg nisu postojale otegotne okolnosti''.

Sankcija je bila prijedlog državnog odvjetništva. Smatraju da je primjerena, u skladu sa sudskom praksom. Pred kamere ne žele ni sud ni tužiteljstvo.

"U Međimurju razumijem da je povećana društvena opasnost posjedovanja vatrenog oružja i to je sud morao imati u vidu, i državno odvjetništvo kad je davalo prijedlog kazne, kad se odlučuju za takvu sankciju'', poručuje sudac Vrhovnog suda Damir Kos.

''Ponekad se čini da se zločin isplati''

Za ta kaznena djela zakon predviđa i kazne zatvora u trajanju od tri do pet godina. U MUP-u su već izrazili nezadovoljstvo.

"Mi kažemo - zločin se ne isplati. Ponekad se čini u praksi kako se zločin ipak isplati'', rekao je u Dnevniku Nove TV Vladimir Faber, savjetnik ministra unutarnjih poslova.

"Izjava da bi se zločin ponekad isplatio je nešto što je nedopustivo. Mislim da na takav način nikad i nikako ne možemo rezonirati, pogotovo zato što se radi o osobi koja zna razliku između nepravomoćne i pravomoćne presude i ne znamo što će tu biti u konačnici'', smatra sudac Kos.

Nije ovo jedina šokantna presuda

Javnost je često iznenađena blagim presudama. Neugodno je odjeknula vijest da je pedofilu za zlostavljanje sedmogodišnje pokćerke sud smanjio kaznu. Olakotno mu je bilo i što je bio branitelj.

Bivši požeško-slavonski župan Alojz Tomašević za nasilje nad suprugom prošao je s uvjetnom zatvorskom kaznom. Među poznatijim primjerima je i Petar Čobanković, koji je iz korupcijske afere Planinska izašao s radom za opće dobro.

"Slažem se da su kazne generalno u Hrvatskoj preblage, i zbog toga se projekt za iduću godinu pravosudne akademije sastoji u potrebi edukacije sudaca i u smislu izricanja kazne, a još više u davanju obrazloženja zašto je ta kazna takva'', kaže Kos.

Pročitajte i ovo Vladimir Faber, savjetnik ministra unutarnjih poslova Muškarac iz Paraga Imao cijeli arsenal oružja, iznuđivao dijete, a kazna mu rad za opće dobro: "Ponekad se čini kako se zločin isplati"

"Nije dovoljno promijeniti samo sudstvo, mislim da će nas čekati puno promjena i u radu samog Državnog odvjetništva, koje očito olako prihvaća neke situacije, Porezne uprave i brojnih drugih institucija koje doprinose krajnjem rezultatu povjerenja u hrvatsko pravosuđe'', smatra predsjednika Odbora za pravosuđe Mišel Jakšić.

U ministarstvu pravosuđa ne žele pred kamere, tek poručuju da ne mogu govoriti o sudskim postupcima. Poslali su i podatke o pravomoćnim presudama za ilegalno posjedovanje oružja. U ovoj su godini su bile osuđujuće, njih 173. No, nemaju podatke o tome jesu li to bile zatvorske kazne, uvjetne ili rad za opće dobro.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene