Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON DUGIH PREGOVORA

Postignut globalni dogovor o oporezivanju velikih kompanija, doznajte o čemu se točno radi i što će se promijenitI

Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock
Više od 130 zemalja svijeta usuglasilo se u petak s izmjenama načina na koji će se oporezivati velike globalne kompanije, što uključuje 15 posto minimalnog korporativnog poreza u cilju sprečavanja multinacionalnih firmi da kriju profit u poreznim oazama.

Globalni dogovor o izmjenama u načinu oporezivanja kompanija potpisalo je čak 130 zemalja svijeta, a isti bi trebao sprječavati multinacionalne firme da kriju profit u poreznim oazama. Sporazum označava prekretnicu u korporativnom oporezivanju. Velike kompanije plaćat će minimalno 15 posto poreza i bit će im teža utaja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Porezni USKOK Žive u luksuznim stanovima u elitnim četvrtima, voze skupe aute, idu na putovanja: Na papiru nemaju ništa Hunter Biden Ekstravagantan životni stil Bidenov sin suočen s novim optužbama zbog neplaćanja poreza: Prijeti mu do 17 godina zatvora

Pregovori su se vodili četiri godine, a imali su potporu američkog predsjednika Joea Bidena. Troškovi vezani uz pandemijsku krizu dali su posljednjih mjeseci dodatni zamah sporazumu.

"Uspostava, prvi put u povijesti, snažnog globalnog minimalnog poreza će konačno izjednačiti uvjete za američke radnike i porezne obveznike, zajedno s ostatkom svijeta", rekao je Biden u priopćenju.

Sporazum je postignut između 136 država koje predstavljaju 90 posto svjetske ekonomije, objavila je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) koja je bila domaćin razgovora.

Četiri članice OECD-a – Kenija, Nigerija, Pakistan i Šri Lanka nisu se pridružile sporazumu, prenosi Reuters. OECD ističe da će minimalan porez donijeti prihod od oko 150 milijardi dolara.

Dogovor će spriječiti velike firme da bilježe dobit u zemljama s niskim porezima, poput Irske, bez obzira na to gdje se nalaze njihovi klijenti, što je pitanje koje je postalo sve hitnije s porastom "Big Tech" divova koji lako mogu poslovati preko granice.

"Danas smo napravili novi važan korak prema većoj poreznoj pravdi", rekao je njemački ministar financija Olaf Scholz.

Analitičari navode da je današnji dogovor pokušaj da se kontroliraju načini na koji globalizacija i digitalizacija mijenjaju svjetsku ekonomiju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene