Koronavirus i crvene liste zaustavile su posezonu te u rujnu imamo tek 40 posto lanjskih rezultata. No dok obala polako zapada u zimski san, jug bude filmaši i novi dogovori o kruzerima, a kontinentu pomažu nove zrakoplovne linije.


U jednoj istarskoj pećini, 60 metara pod zemljom, ljeti se tražio spas od vrućina. No s padom temperature pao je i broj gostiju, ali i cijene turističkih atrakcija u Istri, negdje i za 50 posto.

Vezani članci Valentina Baus - 2 Odlične vijesti iz turizma, dostigli smo rezultate iz rekordne 2019. godine: Pogledajte koje su hrvatske top destinacije Danilo Latin Hrvatski ribari nakon snimki meduza na talijanskoj strani Jadrana: "U proteklih mjesec dana mi gotovo da ih nismo uočili"

"Namjera je jednostavno da se malo pogura neke ljude koji možda po normalnim uvjetima ne bi došli", rekao je Igor Rimanić, vodič u pećini.

U zemlji je trenutačno tek 55.000 gostiju, što je tek trećina lanjskih brojki. Više od polovice otpada na one sa stranom putovnicom, no i dalje se broje na kapaljku. Apartmani kreću u hibernaciju.

"Deveti je mjesec, za razliku od prijašnjih godina, ipak bio slabiji. Najava za deseti mjesec nema", rekao je Jasmin Hrvanović, vlasnik apartmana.

O brojkama iz lanjske posezone možemo samo sanjati. Rujanska matematika dovela nas je do 4,9 milijuna noćenja, što je oko 40 posto lanjskog rezultata.

U Dubrovniku počinje sezona filmaša

Život u hladnijim mjesecima pokušat će se udahnuti novim zrakoplovnim linijama.

"Prvi puta nazočimo uspostavi direktne aviolinije koja će redovitim letovima povezivati Kijev i Zagreb", rekla je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

Na moru je korona još krajem kolovoza prisilno privezala brodove. Rezervacije su se istopile s crvenim listama. Samo u rujnu i prvoj polovici listopada izgubljeno je "kolege u charteru procjenjuju, gotovo milijardu kuna, ali to je škola koju ćemo valjda naučiti", rekao je Sean Lisjak iz Udruženje marina pri HGK-u.

Gubitnici ove sezone su i hoteli i putničke agencije.

"Sve ono što je bilo obilježje našeg turizma, znači masa, količina gostiju na jednom mjestu, svakako je malo teže išlo", rekao je Boris Žgomba, predsjednik udruženja putničkih agencija pri HGK-u.

Dok se ostatak obale polako sprema za zimski san, na jugu Hrvatske sedma umjetnost ubrzat će krvotok Dubrovnika. Reda se snimanje za snimanjem, a doplovile su dobre najave i kad je riječ o krstarenju.

"Jedna od tih kompanija odlučila je reaktivirati cruise business i upravo kreirati itinerere koji će biti s polaskom i povratkom u Dubrovnik. Dakle, Dubrovnik će imati funkciju home porta, što je najbolji vid cruise turizma uopće", rekla je Jelka Tepšić, zamjenica gradonačelnika Dubrovnika.

Samo da uskoro uplovimo, kažu, u mirne turističke vode.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju