Osim dobre zarade i turističke promocije, snimanje filmova u Dubrovniku pokrenulo je brojne mlade da se bave upravo filmskom industrijom. Uz to što rade na setovima po cijeloj Hrvatskoj, ali i u svijetu, organizirali su festival koji govori o bogatoj povijesti snimanja filmova u Dubrovniku.

Galerija Dubrovnik i film (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Dubrovnik i film (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Dubrovnik i film (Foto: Dnevnik.hr) - 4 +0 Dubrovnik i film (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Dubrovnik i film vole se gotovo jedno stoljeće, u gradu pod Srđem snima se od 1930. godine, a snimljeno je oko 120 naslova. "Okvirno govoreći jednu trećinu je glumio sam sebe, a ostatak je glumio različite druge gradove jer Dubrovnik ima 100 lica od Kaira, Rima, Jeruzalema, Venecije, Dubrovnik je glumio baš apsolutno sve“, kaže Miran Dilberović iz organizacije Festivala „Tišina molim“.

Vezani članci Stradun Nema šetanja u kupaćem kostimu: Odrapili im po tisuću kuna kazne zbog nedoličnog odijevanja Srđ - 4 Cesta do Srđa kao simbol nebrige gradskih vlasti: "Turisti se čude kako ih uskom i opasnom cestom vodimo na vrh brda"

Posljednji igrani film u kojem je Dubrovnik bio baš Dubrovnik je indijski spektakl Fan kojeg je vidjelo više od 200 milijuna ljudi, a interes Indijaca za Dubrovnikom je porastao. A uloga Dubrovnika kao Nothinghama kino svjetla trebala bi ugledati krajem godine.

Dubrovnik i film (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Dubrovnik i film (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Dubrovčani o snimanjima u svom gradu najviše mogu saznati na festivalu ''Tišina molim'' uz brojne filmske projekcije, radionice i izložbe. Ova je posvećena statistima, u najpopularnijoj seriji Igri prijestolja našle se i Iva. „Cijeli jedan dan sam provela na setu, od pet ujutro, šminka, frizura, do pet, šest navečer. Koliko je scena trajala u finalu? A možda dvije minute“, otkriva Iva.

Igra prijestolja, Ratovi zvijezda i Robin Hood koji su snimani u posljednjih nekoliko godina osim promocije i zarade gradu iznjedrili su i mlade dubrovačke filmaše. „Evo ja sam imao veliku sreću da sam radio na Ratovima zvijezda, nakon toga dobio priliku raditi na Robin Hoodu, bio sam u Budimpešti s njima i sada sam u Londonu radim na novim nastavcima Ratova zvijezda“, otkriva Dilberović.

Dubrovnik i film (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Dubrovnik i film (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Filmaši su prošle godine u Hrvatskoj potrošili 185 milijuna kuna. Za ovu godinu najave su nešto slabije, kako stvari stoje James Bond ne dolazi u Dubrovnik, ali se šuška kako će u rujnu stići jedna druga holivudska produkcija.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju