Koronavirus je zaustavio postsezonu. U zemlji je trenutačno oko 115 tisuća turista, što je 40 posto lanjskog turističkog rezultata. Uz domaće, najvjerniji gosti i dalje su nam Nijemci. Najveći gubitak osjeti se u nautičkom turizmu.

Galerija


Murter u srpnju po broju turista neusporediv je s Murterom u rujnu. Otok koji je prvi u Hrvatskoj završio u karanteni ove je sezone ostvario 70 posto lanjskog turističkog prometa. No ovih dana brojke padaju.

Vezani članci Turističke brojke za kolovoz - 3 Je li kolovoz uspio spasiti sezonu? Brojke bolje od očekivanog, ali od danas smo na crvenoj listi ukupno 12 zemalja Turisti na plaži na otoku Viru Unatoč koroni u Hrvatskoj se obaraju turistički rekordi: U ovim gradovima vrvi turistima, iznajmljivači potvrdili - na snazi je posve novi trend

"Deveti je mjesec, nažalost, zbog svih ograničenja, znatno lošiji nego prijašnjih godina. Mi smo trenutačno na 40 posto ostvarenja", rekla je Mateja Bašić, direktorica Turističke zajednice Murter.

Kampovi su ovoga ljeta bili na meti turista. I u postsezoni u njima je u prvoj polovini rujna ostvareno 570 tisuća noćenja. Najviše ih je bilo na Kvarneru i u Istri, gdje se još uvijek nadaju da sezoni nije kraj.

"Esencijalno za poslovanje općenito kampova, i sada i za one koji će raditi tijekom zimske sezone, bit će podizanje tih mjera sa strane emitivnih tržišta i otvaranje granica da bi imali slobodan protok ljudi", rekao je Alex Živković, direktor kampa u Medulinu.

Korona je korigirala i cijene smještaja

Odluka o zatvaranju granica i ograničavanju putovanja charter sezonu zaustavila je na pola. Da nije bilo toga, kažu, radili bi dobro i rujan i listopad. Ovako su na jedva 40-ak posto. To nije dobro ni za cijeli turistički hranidbeni lanac jer su nautički gosti dubokog džepa: na dan troše i do 180 eura.

Iz Udruženja chartera poručuju da će zbog toga u rujnu i listopadu izgubiti oko 150 milijuna eura, a u zemlji je trenutačno oko 155 tisuća turista. Po pitanju dolazaka, najpopularnije destinacije su Zagreb, zatim Rovinj, Dubrovnik, Split te Poreč. Destinacije s najviše noćenja su Vir, Rovinj, Umag i Crikvenica.

Murter u rujnu 2020. godine - 2
Top hrvatske turističke destinacije (Foto: DNEVNIK.hr)

Uz domaće turiste tu su i gosti iz Njemačke, Poljske, Slovenije, Češke i Austrije. Na najvećem su gubitku hoteli, ali i vlasnici apartmana u postsezoni pamtili su bolje dane. Korona je korigirala i cijene.

"Može se naći smještaj i do 30-40 eura, što je bilo nemoguće prošle godine, ali su i svi drugi smještaji neusporedivo spustili cijene", rekla je Martina Nimac Kalcina iz Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK-u.

Koliko je ta priča isplativa, kaže, to tek treba vidjeti kad nam odu i posljednji gosti.

Očekuje se turizam "od vikenda do vikenda"

O ovogodišnjoj postsezoni uživo u Dnevniku Nove TV razgovarali smo s Denisom Ivoševićem, direktorom Turističke zajednice Istarske županije. On je rekao da je špica sezone bila 15. kolovoza te da je broj gostiju počeo padati kada su države počele Hrvatsku stavljati na crvene liste.

"Od desetog mjeseca očekujemo turistička zbivanja od vikenda do vikenda i tako će, nadamo se, biti do kraja godine", rekao je Ivošević.

"Vidimo da se vikendima povećava broj slovenskih gostiju. Očigledno koriste svoju mogućnost 48-satnog boravka u Istri, odnosno Hrvatskoj. To je bitno za vikend-turizam, za male obiteljske hotele, za vinarije, uljare, restorane", dodao je.

Također je rekao da postoji bilateralna suradnja sa Slovenijom, Italijom i Austrijom.

"Međutim, ključni je problem što vidimo da se kod njih situacija komplicira u vezi s COVID-19 te ako nas i stave na zelenu ili žutu listu, pitanje je hoće li ljudi putovati. Pratimo situaciju iz dana u dan, prilagođavamo se situaciji i komuniciramo s našim tržištima", rekao je Ivošević.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr