Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon strašne nesreće

Stanovnici istoka zemlje žive u strahu: Obiteljima koje žive uz prometnicu dnevno pored kuće protutnji i do 800 kamiona

Aktualno Galerija Kamionski promet - 7 Kamionski promet - 7 Foto: DNEVNIK.hr Kamionski promet - 6 Kamionski promet - 6 Foto: DNEVNIK.hr Kamionski promet - 5 Kamionski promet - 5 Foto: DNEVNIK.hr Kamionski promet - 4 Kamionski promet - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Kamionski promet - 3 Galerija 1/7 >>
Stanovnici istoka zemlje žive u strahu od kamiona i teretnih vozila, a njihove bojazni ponovo je probudila nesreća u kojoj se tegljač zabio u kuću u selu Mirkovcima.

Kroz Mirkovce tutnje tegljači. Jedan od njih u srijedu se zabio u kuću, pri čemu je ozlijeđena 14-godišnja djevojčica. Prije nekoliko godina tegljač se zabio i u kuću u Mohovu, ali i u Šarengradu. Stanovnici koji svakodnevno prolaze uz cestu žive u strahu.

"Česta su slijetanja kamiona i jako se čuju, kuće jako podrhtavaju", podijelila je stanovnica Mohova, Ana Đankić.

"Tresu se, bogami, moj zid je napuk'o već", rekao je Josip Halas iz Šarengrada.

Proteklih godina prosvjedovalo se u Tovarniku i Ilači, a stanovnici Vukovara tražili su i zabranu prolaza kamionima.

"Bilo bi najbolje da se zabrani kamionima uopće da prolaze ovuda", rekla je Vukovarka Kristina.

Vukovarci obilaznicu čekaju 20 godina.

"Jedno vrijeme je čak bila raspisana nabava gdje se nakon 630 dana utvrdilo da nema novca i natječaj je poništen", rekao je Domagoj Bilić, gradski vijećnik.

Na tematskoj sjednici vukovarsko gradsko vijeće od Hrvatskih cesta zatražilo je konačni početak izgradnje.

"Očito na temelju tog zaključka je i raspisana nabava i evo krajem prošlog mjeseca je donesena odluka o odabiru najpovoljnijeg izvođača", dodao je Bilić.

Pročitajte i ovo Sigurnosne provjere - 2 Turudić - Povjerljivo Sigurnosne provjere na testu: Je li problem u obavještajnim službama ili naručiteljima?

U Šarengradu se promet tegljačima zabranio Pravilnikom, ali su tvrtke sklopile posebne sporazume.

"Oni su našli zakonsku caku", rekao je Pero Ćorić, predsjednik mjesnog odbora Šarengrad.

Time se njihov broj povećao, a povećao se i pritisak mještana, ministarstvo je popustilo i dogovor je pao, barem na papiru.

"Jedan od njih je da će se već ove godine završiti dvije trećine Srijemske transverzale od Iloka prema Nijemcima prema Lipovcu i to je nama bila ključna stvar", objasnio je Ćorić novinarki Marini Bešić Đukarić.

Iz Ministarstva prometa i Hrvatskih cesta odgovaraju da je teško govoriti o rokovima. Čeka se studija utjecaja na okoliš, izmjena i dopuna lokacijske dozvole, glavnog projekta, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

Kolone kamiona prema Iloku i Tovarniku smanjit će se tek po proširenju graničnog prijelaza Bajakovo, a taj je projekt tek u pripremi.

Pročitajte i ovo Katarina Jusić Mezga - 2 Četiri godine krađe Detalji skandala na fakultetu u Rijeci: Poznato s čime su muljali i za što su osumnjičeni bivši dekan i suradnici

Stajalo se na istome mjestu i prije pet godina

Kolona kamiona duga oko 10 kilometara čeka na ulazu u Tovarnik, policija ih polako propušta, ali teretna vozila svakoga dana prolaze mještanima ispred kuća.

Novinarka Marina Bešić Đukarić razgovarala je o situaciji s predsjednikom općinskog vijeća Dubravkom Blaškovićem.

"Na ovome mjestu stajali smo i prije pet godina kada je isto bila dugačka kolona kamiona i šlepera u tranzitu. Situacija je iz godine u godinu sve teža za mještane, pogotovo one koji žive uz prometnice."

Rekao je da obiteljima koje žive uz prometnicu dnevno pored kuće protutnji i do 800 kamiona.

Na pitanje novinarke Bešić Đukarić o prijedlogu ministarstva da se izgradi dodatan, treći trak, Blašković je odgovorio da će mještane i to radovati.

"Treća traka raduje nas jer će prometnica od Tovarnika do Ilače biti prohodnija pa će naši mještani moći bezbrižnije putovati".

"Trajna mjera koja bi zadovoljila mještane i gospodarstvo bila bi izgradnja Srijemske transverzale, trebala bi spajati Tovarnik i Nijemce, ali ona se gradi već 10 do 12 godina.

Pročitajte i ovo Migranti; ilustracija - 1 Na Tomislavcu Scene migranata koji spavaju na ulicama sve su češće: "Trebali bi imati smještaj, oni su ljudi kao i mi"

Jedna faza, od Lipovca do Apševaca je izgrađena, ali faza od Apševaca do Tovarnika, tko zna kada će krenuti", objasnio je pa dodao da se papirologija da riješiti ako postoji politička volja.

"Dobro surađujemo s našim županom, ali mislim da nije do županija niti do općine Tovarnik da preuzme sav teret".

Blašković je potom pozvao premijera Andreja Plenkovića da posjeti općinu Tovarnik i uvjeri se u kakvom su stanovnici općine problemu.

"Zagovaramo ovo jer nam treba hitno rješenje. Želimo da se papirologija čim prije riješi i da Srijemska transverzala zaživi kako kamioni više ne bi ugrožavali naše mještane."

Mještani zazivaju riješenje dok strahuju da će se ponovo dogoditi nesreća kakva se dogodila u Mirkovcima.

 Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene