Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove naredbe

Kim Jong Un poziva na pripreme za rat! Smijenio šefa glavnog stožera, povećava proizvodnju oružja

Kim Jong Un predsjedava plenarnom sjednicom Središnjeg vojnog povjerenstva u Pjongjangu
Kim Jong Un predsjedava plenarnom sjednicom Središnjeg vojnog povjerenstva u Pjongjangu Foto: Afp
Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un smijenio je šefa glavnog stožera i pozvao na dodatne pripreme za mogućnost rata.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un smijenio je šefa glavnog stožera i pozvao na dodatne pripreme za mogućnost rata, kao i povećanje proizvodnje oružja i proširenje vojnih vježbi, izvijestio je u četvrtak državni medij KCNA.

Kim je to najavio na sastanku Središnje vojne komisije koja je raspravljala o planovima za protumjere odvraćanja neprijatelja Sjeverne Koreje koji nisu imenovani, navodi KCNA, a prenosi Reuters.

Načelnik glavnog stožera Pak Su Il je smijenjen, izvijestio je KCNA ne navodeći pojedinosti. Na toj je dužnosti bio oko sedam mjeseci. Paka je zamijenio general Ri Yong Gil, koji je prethodno bio ministar obrane zemlje, kao i glavni zapovjednik njezinih konvencionalnih trupa.

Pročitajte i ovo DHMZ 10. kolovoza Povratak ljeta Upaljen meteoalarm za pet regija: DHMZ objavio da će se vrijeme postupno razvedravati, ali kišu je zamijenio novi problem

Ri je također prethodno služio kao načelnik glavnog stožera. Kada je smijenjen 2016., a nije ga bilo kasnije na službenim događajima, u Južnoj Koreji spekuliralo se da je pogubljen. Ponovno se pojavio nekoliko mjeseci poslije kada je imenovan na drugu višu dužnost.

Sjeverna Koreja povećava proizvodnju oružja 

Kim je također postavio cilj proširenja kapaciteta za proizvodnju oružja, stoji u izvještaju bez navođenja pojedinosti. Prošlog je tjedna posjetio tvornice oružja gdje je pozvao na izgradnju više raketnih motora, topništva i drugog oružja.

Fotografije koje je objavio KCNA prikazuju Kima kako na karti pokazuje Seul i područja oko južnokorejske prijestolnice.

Pročitajte i ovo Napad dronom na Moskvu Rat u Europi Dok "režim iz Kijeva" sve snažnije napada ruski teritorij, europska zemlja premješta 10.000 vojnika na granicu s Bjelorusijom

Sjedinjene Države optužile su Sjevernu Koreju da Rusiji isporučuje oružje za rat u Ukrajini, uključujući topničke granate, rakete i projektile. Rusija i Sjeverna Koreja odbacile su te tvrdnje.

Kim je također pozvao vojsku da provodi vježbe s najnovijim oružjem i opremom kako bi bili spremni za borbu. Sjeverna Koreja trebala bi organizirati paradu milicija 9. rujna, obilježavajući 75. godišnjicu Dana osnutka Republike.

Sjeverna Koreja ima brojne paravojne skupine koje koristi za jačanje svojih vojnih snaga. SAD i Južna Koreja održat će vojne vježbe između 21. i 24. kolovoza, što Sjeverna Koreja vidi kao prijetnju svojoj sigurnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene