Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Europi

Dok "režim iz Kijeva" sve snažnije napada ruski teritorij, europska zemlja premješta 10.000 vojnika na granicu s Bjelorusijom

Napad dronom na Moskvu
Napad dronom na Moskvu Foto: Afp
Rusija je objavila da je srušila 13 ukrajinskih dronova u pokušaju napada na poluotok Krim i glavni grad Moskvu. Paralelno iz Poljske stižu vijesti da će poslati 10.000 vojnika na granicu s Bjelorusijom.

Rusko ministarstvo obrane reklo je da je njihova protuzračna obrana srušila dva drona kod Sevastopolja, mornaričke baze na poluotoku Krimu, koji je Rusija anektirala 2014. Ministarstvo dodaje da je još devet dronova zaglavljeno i palo je u Crno more.

Dva su drona srušena i iznad ruske prijestolnice Moskve, tvrdi nadalje ministarstvo te navodi da je prvi srušen iznad regije Kaluga, a drugi iznad otmjenog okruga Odincovo. "Današnji pokušaji režima u Kijevu da izvede terorističke napade bespilotnim letjelicama spriječeni su", navodi ministarstvo i dodaje da nema žrtava.

Napadi bespilotnim letjelicama duboko u ruskom teritoriju učestali su otkako je jedan dron bio uništen iznad Kremlja početkom svibnja.

Civilna područja u glavnom gradu Rusije zatim su bila pogođena kasnije u svibnju, a moskovska poslovna četvrt bila je dvaput meta u tri dana početkom kolovoza.

Pročitajte i ovo Prizori požara Stravični prizori FOTO/VIDEO Pogledajte snimke iz zraka opustošenih Havaja: "Najgora katastrofa koju sam ikada vidio. Ovo je kao apokalipsa"

Posljednjih dana ukrajinski brodovi na daljinsko upravljanje, a njih se također naziva dronovima, napali su ruski tanker s gorivom u mornaričkoj bazi u ruskoj luci Novorosijsk na Crnom moru.

Ukrajina nikada ne komentira tko stoji iza napada na ruski teritorij, no njezini dužnosnici javno izražavaju zadovoljstvo zbog takvih uspjeha.

Američki dnevnik The New York Times izvijestio je u svibnju da američke obavještajne agencije vjeruju kako iza napada dronovima na Kremlj stoje ukrajinske obavještajne službe.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oštar udarac za novčanik Njemačka zbog Dodika zavrnula pipu: Republika Srpska ostala bez sredstava za četiri razvojna projekta

Poljska premješta 10.000 vojnika na granicu s Bjelorusijom

Poljska vlada izvijestila je da planira premjestiti do 10.000 vojnika na granicu s Bjelorusijom. Oni bi trebali pružiti podršku Graničnoj straži, poručili su iz Ministarstva obrane nakon što je jučer zamjenik ministra rekao da će na granici biti raspoređeno dodatnih 2000 vojnika.

"Oko 10.000 vojnika bit će na granici, od kojih će 4000 izravno pružati podršku Graničnoj straži, a 6000 bit će u rezervi," prenio je Reuters riječi Ministra obrane Mariusza Błaszczaka.

"Približavamo vojsku granici s Bjelorusijom kako bismo otjerali agresora, da se ne usudi napast nas," objasnio je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene