Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naoružani i na pijesku

Federalna sutkinja odlučila: Havaji ipak ne mogu zabraniti nošenje oružja na plažama

Oružje
Oružje Foto: Getty Images
Sutkinja je zaključila da zabrana krši pravo vlasnika registriranog oružja da ga nose u javnosti, što im omogućuje drugi amandman američkog ustava.

Federalna sutkinja spriječila je saveznu državu Havaji da provede nedavnu zabranu vatrenog naoružanja na plažama i drugim lokacijama poput banaka, kafića i parkova, pozivajući se na prošlogodišnju odluku Vrhovnog suda kojom su proširena pravila o nošenju oružja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Imaju tehnologiju? Iran tvrdi da može proizvesti hiperzvučnu raketu: "Naše naoružanje može doseći baze Izraela i SAD-a"

Sutkinja Leslie Kobayashi u utorak je u Honoluluu zaključila da zabrana krši pravo vlasnika registriranog oružja da ga nose u javnosti, što im omogućuje drugi amandman američkog ustava.

Ta su prava osigurana nakon što je Vrhovni sud s konzervativnom većinom u lipnju 2022. odlučio da taj amandman, koji štiti pravo na posjedovanje i nošenje oružja, uključuje i pravo građana da ga nose u javnosti radi samoobrane.

Pročitajte i ovo Leopard 2 Glavni obrambeni igrač "U najvećoj tajnosti jedna europska država kupila je skoro 50 tenkova": Trgovac oružja otkrio detalje unosnog posla

Američki ustav je amandmanom iz 1791. uveo pravo na posjedovanje oružja jer su "dobro organizirane" snage nužne za "sigurnost slobodne države".

Presuda najvišeg američkog suda je potaknula havajske zastupnike da donesu zakon koji je demokratski guverner Josh Green potpisao u lipnju i koji, uvažavajući tu odluku, građane odvraća od nošenja oružja na "osjetljivim mjestima".

Pročitajte i ovo Kim Jong Un i Sergej Šojgu - 1 opskrba za rat VIDEO/FOTO Putinov ministar traži oružje za rat: Ozareni Kim mu nudio interkontinentalne rakete i nikad viđene vojne dronove

Troje stanovnika Havaja tužilo je državu zbog tog zakona, kao i lobistička skupina Hawaii Firearms Coalition koja ga je smatrala neustavnim.

Glavna havajska tužiteljica Anne Lopez argumentirala je da je zakon u skladu s povijesnom regulacijom oružja i da je u interesu savezne države koja želi zaštititi javnu sigurnost, uključujući na plažama s puno posjetitelja.

Pročitajte i ovo Oružje, Ukrajina Vrijednost 400 milijuna dolara SAD najavio novu vojnu pomoć Ukrajini: "Rusija bi mogla okončati ovaj rat u bilo kojem trenutku..."

Iako je Kobayashi, imenovana tijekom mandata demokratskog predsjednika Baracka Obame, naglasila važnost plaža za havajsko gospodarstvo, presudila je da savezna država nije pružila "nikakav dokaz da ima povijesnu tradiciju regulacije ili zabrane nošenja oružja na plažama".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene