Obavijesti Video Pretražite Navigacija
još jedno neizvjesno ljeto

Last minute sezona: Je li zbog rusko-ukrajinske krize upitan dolazak gotovo 300.000 turista na Jadran?

Aktualno Galerija Turisti - 2 Turisti - 2 Foto: DNEVNIK.hr Turisti - 1 Turisti - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zračna luka - 2 Zračna luka - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zračna luka - 1 Galerija 1/4 >>
Kako bi se rusko-ukrajinska kriza mogla odraziti na sektor od kojeg Hrvatska ubire priličan novac? Gotovo tristo tisuća Rusa i Ukrajinaca boravilo je prošle godine u Hrvatskoj. Njihov dolazak ovog ljeta je pod velikim upitnikom. Domaći turistički djelatnici zasad nisu zabrinuti, no vijesti s rusko-ukrajinske granice pozorno se osluškuju od Istre do Dubrovnika. Više detalja donosi reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan.

Kako će izgledati jadranske kalete ovog ljeta, uvelike ovisi i o razvoju situacije na istoku.

"Ako se zarati onda će biti slabo. Jer ja mislim da to neće bit samo u Ukrajini", smatra Marko.

Sanja ima drugačije mišljenje: "Mislim da se neće prenijeti na nas što se turizma tiče. Mislim da se Rusi ugodno i sad već cijepe kod nas pa će vjerojatno i nastaviti."

Pročitajte i ovo Stranci koji su došli na cijepljenje u Hrvatsku - 2 AKO NEĆEMO MI... Dnevnik Nove TV doznaje koliko je stranaca došlo u Hrvatsku zbog cijepljenja protiv korone: "Uključen je privatni vozač, hotel s pet zvjezdica..."

Pročitajte i ovo Anica Djamić kriza na istoku Hrvatska ambasadorica iz Ukrajine za Dnevnik Nove TV o aktualnoj krizi: "Pozivamo hrvatske državljane da ne dolaze u Ukrajinu"

Ipak, ova osjetljiva gospodarska grana na promjene reagira burno.

"Bilo kakvi nemiri, bilo kakvi neredi u destinaciji i u okruženju stvaraju probleme na turističkom tržištu. Stoga se nadamo da takvih problema ove godine neće biti", izjavila je Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice Grada Splita.

U srednjoj Dalmaciji ne očekuju minuse

Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije je rekao: "Ta tržišta su u padu zadnjih nekoliko godina, a i prije nisu bila odlučujuća. Nisu to tolike brojke da bi značajno utjecalo na bilo koju sezonu."

Točnije, u prošloj godini Rusi i Ukrajinci iako su zajedno ostvarili 1,6 milijuna noćenja, u ukupnim brojkama sudjeluju s manje od dva posto.

Na krajnjem jugu, gdje ovise o avio-gostima, još uvijek ne bilježe otkazivanja najavljenih letova iz Moskve ili Kijeva.

"Rusija i Ukrajina su nam bitne kao tržište zato što su to prvenstveno gosti koji su prepoznati kao jako dobri potrošači. Ipak preteško je davati bilo kakve procjene ili iznositi bilo kakva očekivanja", rekao je Maro Lukšić iz komercijalnog sektora Zračne luke Dubrovnik.

Kad se počelo manje pričati o koroni, eto novog problema.

Stipe Šamija, direktor sajma turizma i ugostiteljstva kaže: "Turizam je jedna iznimno zahtjevna grana i ono što je bilo jučer vjerojatno ne vrijedi danas, a pogotovo ne sutra."

Stoga se čini da nas čeka još jedna – last minute sezona.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene