Hrvatska je po procijepljenosti stanovništva među najlošijima u Europskoj uniji, a ukupno smo naručili gotovo 19 milijuna doza cjepiva. Zbog isteka roka dio cjepiva već je i propao, a propalo bi ga i više da nismo cijepili strane državljane.

Galerija Stranci koji su došli na cijepljenje u Hrvatsku - 1 Stranci koji su došli na cijepljenje u Hrvatsku - 2 Punkt za cijepljenje - 1 +0 Punkt za cijepljenje - 2

Ako neće Hrvati, ima tko hoće, pa je tako u Lijepu Našu po cjepivo došlo 57.376 stranih državljana. Među najbrojnijima, za Dnevnik Nove TV rekli su iz putničkih agencija, bili su Rusi. Za njih su formirali posebne pakete.

"To je uključivalo privatnog vozača, vodiča, hotele s pet zvjezdica i samu uslugu cijepljenja", rekla je vlasnica putničke agencije Slavica Grkeš.

  Gordan Akrap, stručnjak za sigurnost Stručnjak za sigurnost: "Rusija je razvila sposobnost širenja dezinformacija uporabom društvenih mreža"

Samo u studenom prošle godine u zemlju je stiglo 7000 Rusa. U odnosu na rekordnu 2019., to je bio rast od čak 312 posto. Redovito smo ih susretali na punktovima za cijepljenje u Zagrebu.

"U Rusiji ne možemo dobiti strano cjepivo. Samo Sputnik V je dopušten, a sa Sputnikom ne možemo putovati nikamo, ni u Europu, SAD te Kanadu", rekao je Sergej u studenom 2021. godine.

Iako su im hrvatski porezni obveznici platili cjepivo, oni su svojim dolaskom i boravkom državnoj blagajni ostavili puno više novca. Najviše stranaca cijepljeno je u Zagrebu. Rast je mogao biti i veći da je sustav bio povezan.

  Ana Mandac i Darko Horvat Detalji istrage USKOK-a: Procurili SMS-ovi koji inkriminiraju Darka Horvata - "Koliko vam znači ova tvrtka od 1 do 10?"

"Nismo imali nikakve strategije. Trebalo je to učiniti Ministarstvo zdravstva, jer oni imaju odjel za turizam, turističke zajednice i Ministarstvo vanjskih poslova", rekla je Nadežda Baranovski, vlasnica putničke agencije.

Ni Ministarstvo turizma nema podatke odakle su sve stranci koji su se cijepili u Hrvatskoj. Na upit reporterke Dnevnika Nove TV Paule Klaić Saulačić o tome kako će se pristupiti nadolazećoj sezoni, iz Ministarstva odgovaraju da će se držati projekta "Safe stay in Croatia" od prošle godine. Izazov će svakako biti kako turiste uvjeriti u sigurnost, barem onu epidemiološku, uz jednu od najlošijih europskih procijepljenosti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju