Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kriza na istoku

Hrvatska ambasadorica iz Ukrajine za Dnevnik Nove TV o aktualnoj krizi: "Pozivamo hrvatske državljane da ne dolaze u Ukrajinu"

Ukrajina je proglasila izvanredno stanje. Internetske stranice više ministarstava izložene su hakerskom napadu, a Ukrajinci sumnjiče Ruse. Hrvatska veleposlanica Anica Djamić iz Ukrajine je komentirala aktualnu situaciju.

Moskva povlači diplomate iz Ukrajine i prijeti bolnom odmazdom na sankcije SAD-a. A zapad najavljuje još oštrije mjere zbog ruskog priznanja separatista na istoku Ukrajine. Čelnici Europske unije u četvrtak se sastaju na izvanrednom summitu.

Stanje u Ukrajini prati reporter Ivan Čorkalo koji je razgovarao s hrvatskom ambasadoricom Anicom Djamić. "U tijeku je sjednica Vrhovne Rade. Usuglašava se tekst ukaza koji će predsjednik potpisati, to je ukaz o uvođenju izvanrednog stanja", navela je.

To znači da će operativni stožeri u svakoj od ovlasti donositi mjere koje će se morati poštovati. "Radi se o pojačanoj disciplini koja je na neki način kontrolirana i koja pridonosi da se sve odvije mirno", dodala je veleposlanica Hrvatske u Ukrajini. Stanje će se uvesti na 30 dana, ali ako bude potrebno, produžit će se.

"Ovdje sve teče redovno. Ljudi odlaze na posao, dućani su puni robe. Panike nema, mislim da su tu zaslužni organi vlasti jer su nastojali ne širiti paniku", komentirala je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna trajat će 30 dana Ukrajina uvodi izvanredno stanje: Pogledajte što to uopće znači

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nije joj svejedno Hrvatica iz Ukrajine za DNEVNIK.hr: ''Osjeća se neizvjesnost i napetost..."

Na pitanje misli li da je Vladimir Putin sposoban izvesti određenu invaziju, odgovara: "Ja o tome ne bih spekulirala budući da se radi o odluci Moskve i mislim da bi bilo dobro to provjeriti s analitičarima koji stanje budno prate ili u vrhu vlasti u Moskvi. Osobno se ne bojim, mi u Veleposlanstvu nastojimo sačuvati mir", objasnila je.

"Imamo zaista dobre podatke (o hrvatskim građanima u Ukrajini), u vezi smo s MVEP-om s kojim koordiniramo mjere. Pozivamo sve hrvatske državljane da ne dolaze u Ukrajinu, a oni koji žive u Ukrajini - u Luhansku, Donjecku i trima pokrajinama koje s njima graniče - da odmah napuste područje, odluka je na njima", zaključila je.

Više o krizi u Ukrajini pratite >>OVDJE.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene