Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SEPARATISTI TRAŽE VOJNU POMOĆ

VIDEO Glasnogovornik Pentagona: "Vjerujemo da ruske snage i tenkovi ulaze u Donbas." Jedna europska država odustala od sankcija Rusiji

Sve oči uprte su i dalje u Ukrajinu i Rusiju. Svjetske sile Rusiji uvode oštre sankcije, a Vladimir Putin i službeno je uspostavio diplomatske veze s dvjema separatističkim regijama na istoku Ukrajine.

 

Ukrajina proglasila izvanredno stanje na 30 dana, odlučio je parlament. Odluka je stupila na snagu u ponoć.

Sve više zemalja Rusiji je uvelo sankcije zbog straha od invazije na Ukrajinu. Javnosti se obratio i američki predsjednik Joe Biden, koji na Baltik šalje vojnike.

Otkazan je i sastanak američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom nakon što je Moskva priznala dvije separatističke regije u Ukrajini kao neovisne države.

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

00:05 Točno u ponoć stupila je na snagu odluka o proglašenju izvanrednog stanja u Ukrajini, koje će trajati 30 dana.

23:20 Iz Kijeva se javio reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo, koji je kazao kako sve i dalje izgleda normalno, nema vidljivog straha ni panike. No, dodao je kako je na aerodromu bilo znatno manje ljudi no što je uobičajeno, kao i da im je taksist kazao kako je "danas taksist, a sutra bi mogao biti – tenkist".

23:10 Agencija Anadolija objavila je video na kojem su navodno ruski tenkovi u Donjecku.

22:50 Ukrajina je zatražila da UN zaustavi "agresivne planove" Rusije, koja, pak, tvrdi da je u Donbasu na djelu genocid. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres upozorio je da bi sukob "mogao opsežan i žestok". 

22:28 John Kirby, glasnogovornik američkog Ministarstva obrane, rekao je kako SAD vjeruje da ruska vojska ulazi u regiju Donbas na istoku Ukrajine.

"Svakako vjerujemo da dodatne ruske snage, uključujući tenkove, ulaze u tu regiju, ali ne i u u područja izvan Donbasa. To je ono što smo vidjeli", rekao je Kirby na briefingu za novinare u Pentagonu, pa dodao: "To je po definiciji ulazak vojske u suvereni teritorij susjedne zemlje".

"Zasad ne možemo potvrditi s velikom sigurnošću o kakvim se snagama i formacijma radi i kakve su im mogućnosti. Ali vjerujemo da se to događa", rekao je Kirby, pa dodao kako Rusija nastavlja gomilati snage na granicis Ukrajinom, te je spremna na invaziju ako ju naredi ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Vjerujemo da su spremni. Neka ostane na tome. Spremni su", upozorio je glasnogovornik Pentagona, piše CNN.

22:26 Separatistički čelnik ukrajinske odmetnute regije u srijedu je rekao da bi se ukrajinske vladine snage trebale povući s teritorija na koje njegova samoproglašena država polaže pravo.

Denis Pušilin, čelnik "Donjecke Narodne Republike", ruskim medijima rekao je da bi takav scenarij predstavljao optimalno rješenje, prenosi TASS.

Proruski separatisti tvrde da polažu pravo na puno veći dio ukrajinskog teritorija od onog kojeg trenutno kontroliraju. Pušilin kaže da s Ukrajinom želi mirno riješiti pitanje granica, ali si je zadržao pravo da Rusiju pita za pomoć.

Ustvrdio je da je situacija na istoku Ukrajine kritična i da su separatisti ubrzali mobilizaciju zdravih muškaraca od 18 do 55 godina.

"Mi ćemo pobijediti. S ovakvim ljudima, mi ćemo pobijediti. S takvom zemljom, velikom Rusijom, koju poštujemo i cijenimo, nemamo pravo sumnjati u našu pobjedu", rekao je.

Na upit hoće li proširiti svoj teritorij, Pušilin je rekao: "Nismo još u toj fazi. Sad smo u fazi kad je neprijatelj na liniji razdvajanja i može napasti svaki čas".

22:12 Novopriznate republike Donjeck i Lugansk žele da im Moskva pomogne "odbiti vojnu agresiju ukrajinskog režima", navodi RT.

Tvrde da se "agresija" Kijeva samo povećala otkako je Moskva priznala otcijepljene ukrajinske regije kao nezavisne države, i nazivajući ciljanje civila "genocidom".

Čelnici Donjecka i Luganska zamolili su ruskog predsjednika Vladimira Putina za vojnu pomoć u pismima objavljenim u srijedu.

21:35 Jen Psaki, glasnogovornica Bijele Kuće održava konferenciju za medije o sankcijama koje je SAD postavio Rusiji. Radi se o dnevnom brifingu da bi se upoznala javnost o najnovijim potezima i namjerama Sjedinjenih Američkih Država. Podjetimo, predsjednik Joe Biden odlučio je sankcionirati  tvrtku koja stoji iza energetskog plinovoda Sjeverni tok 2 koji povezuje Rusiju i Europu.

Naftovod vrijedan 11 milijardi dolara, u vlasništvu ruske državne naftne tvrtke Gazprom, udvostručio bi protok plina u Njemačku ako postane operativan, što predstavlja značajan izvor prihoda za rusku vladu.

Ruska vojska mogla bi napasti Ukrajinu u bilo kojem trenutku, rekla je Psaki.

"Ne želim davati dodatne prognoze o tome kad bi se to moglo dogoditi. Rekli smo da bi se moglo dogoditi u bilo kojem trenutku. Vojska je već neko vrijeme na položajima s kojih mogu napasti", kazala je.

21:18 Ukrajina od ponoći proglašava izvanredno stanje na 30 dana, javlja BBC.

Zakon je upravo odobrio ukrajinski parlament. Uvodi provjeru osobnih dokumenata i daje vladi ovlast da uvede policijski sat ako je potrebno.

Ukrajina će uvesti ograničenja na niz digitalnih i radio komunikacijskih usluga, za koje vlada kaže da bi mogle potaknuti situaciju. A to znači da vojnim rezervistima neće biti dopušteno da napuste zemlju.

Deklaracija se odnosi na cijelu Ukrajinu, osim na dvije istočne regije koje su u izvanrednom stanju od 2014. godine.

21:00 Visoki američki obrambeni dužnosnik rekao je da je procjena Pentagona da je Putin potpuno spreman za invaziju velikih razmjera, koja bi se mogla dogoditi svakog trenutka.

"On je spreman koliko god može. Govorili smo bilo koji dan i sigurno je moguće da je danas taj dan", kaže dužnosnik, a odbija prognozirati da će se to dogoditi danas.

Na pitanje o ruskim postrojbama koje okružuju Ukrajinu, dužnosnik kaže da su "razmotane i spremne za polazak", piše BBC.

Otprilike 80 posto ruskih snaga sada je na prednjim položajima - što znači da su spremne za invaziju ako dobiju zapovijed, prema posljednjoj američkoj procjeni. U ponedjeljak je navodno na tom položaju bilo oko 40 do 50 posto vojnika.

20:57 Švicarska zasad neće uvesti sankcije protiv Rusije. Vladini ministri sastali su se danas i osudili rusko priznanje Donjecka i Luganska kao kršenje međunarodnog prava i obećali da će osigurati da se Švicarska ne može koristiti kao platforma za zaobilaženje sankcija EU, piše BBC.

Rusija je važan poslovni partner Švicarske. Konzorcij Nord Stream koji gradi plinovode od Rusije do Europe ima sjedište u švicarskom gradu Zugu. Tu ured ima i ruska tvrtka Gazprom, koja će puniti cijevi.

Kao odgovor na aneksiju Krima 2014., odgovor Švicarske bio je isti - bez sankcija. Ali nema ni ukidanja sankcija. Ovaj put ulozi mogu biti veći. Poslovanje s Rusijom možda je dobro, ali poslovanje s EU (daleko najvećim trgovinskim partnerom Švicarske) je bolje.

Pritisak iz Bruxellesa mogao bi natjerati ovu neutralnu nečlanicu EU da promijeni mišljenje.

20:56 Bijela kuća je objavila sankcije proizvođačima plinovoda Sjeverni tok 2 koji povezuje Rusiju i Njemačku.

"Danas sam uputio svoju administraciju da uvede sankcije Nord Stream 2 AG i njegovim korporativnim službenicima", rekao je predsjednik Joe Biden u izjavi.

"Ovi su koraci još jedan dio naše početne tranše sankcija kao odgovor na ruske akcije u Ukrajini."

Projekt vrijedan 10 milijardi eura (8,4 milijarde funti) završen je prošlog rujna.

Odluka SAD dolazi nakon što je njemački kancelar Olaf Scholz najavio da će naftovod ostati zatvoren kao odgovor na poteze Rusije protiv Ukrajine.

20:55 Američki državni tajnik Antony Blinken razgovarao je s britanskom ministricom vanjskih poslova Liz Truss kako bi koordinirao gospodarske mjere koje obje zemlje poduzimaju protiv Rusije, priopćio je State Department.

Tijekom razgovora sa svojim britanskim kolegom, Blinken je osudio odluku Rusije da pošalje trupe u područja istočne Ukrajine koja su pod kontrolom pobunjenika i potvrdio stajalište SAD-a da su ta područja dio suverenog teritorija Ukrajine.

20:35 Rusija idućih dana u Beograd šalje specijalnog izaslanika, visoko pozicioniranog obavještajca Nikolaja Patruševa. On će se u Srbiji sastati sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Srbija i Rusija nedavno su formirale "radnu skupinu" zaduženu za borbu protiv narodnih pobuna poznatih kao "obojene revolucije " koje su najviši sigurnosni dužnosnici dviju zemalja opisali kao instrumente Zapada za destabilizaciju "slobodnih država".

Stav Rusije je da se na Kosovu, Albaniji i Bosni i Hercegovini regrutiraju plaćenici koji bi se u Donbasu borili na strani Ukrajine.

Ugledni diplomat Srđan Kerim upozorava da je u kontekstu ukrajinske krize ugrožen i zapadni Balkan. A ključ je približiti te zemlje Europskoj uniji.

"Ono se maksimalno mora ubrzati, ne pod cijenu negiranja Kopenhaških kriterija, ali se birokrati u Bruxellesu moraju probuditi da dođu u regiju, da se ubrzaju reforme pravosuđa, ekonomskog sustava Organizacija za europsku suradnju i sigurnost je paralizirana. To znači da je između EU u proširenom sastavu i između NATO-a se mora potpisati jedan ugovor o sigurnosti koji bi obezbijedio mir i stabilnost našeg dijela svijeta. Inače nam predstoji nemiran period, jednom riječi treba se baviti preventivnom diplomacijom", naveo je Kerim.

18:56 Rusija je premjestila gotovo 100 posto vojnika na položaj spreman za invaziju, objavio je visoki američki obrambeni dužnosnik. Nije mogao potvrditi jesu li dodatne trupe ušle u područje Donbasa.

 

 

18:54 Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres govorio je u sjedištu organizacije u New Yorku. 

Guterres je rekao da se sastanak događa jer je svijet "suočen s najozbiljnijom globalnom krizom mira i sigurnosti posljednjih godina".

Dodao je i da je ovo trenutak za koji se "istinski nadao da neće doći".

"Posljednji događaji u vezi s Ukrajinom uzrok su ozbiljne zabrinutosti, a uključuju izvješća o povećanom kršenju primirja preko kontaktne crte i stvaran rizik od daljnje eskalacije na terenu", komentirao je.

18:47 Ukrajina uvodi izvanredno stanje koje će trajati 30 dana, a to još mora samo potvrditi tamošnji parlament. Više o tome što to znači pročitajte >>OVDJE.

17:26 Ukrajinski centar za strateške komunikacije, koji je dio vlade, potvrdio je za ukrajinski servis BBC da se događa još jedan veliki cyber-napad, manje od tjedan dana otkako su web stranice posljednji put bile meta sličnog napada.

"Nismo vidjeli nešto ovakvo što bi to podiglo na potpuno drugu razinu", rekao je dužnosnik za BBC.

17:25 Uživo iz Kijeva u Dnevnik Nove TV javit će se reporter Ivan Čorkalo, koji će razgovarati s veleposlanicom Hrvatske u Ukrajini Anicom Đamić.

16:55 Čelnici EU-a održat će u četvrtak hitan summit u Bruxellesu na kojem će raspravljati o rusko-ukrajinskoj krizi.

U pismu čelnicima EU-a, čelnik Vijeća EU-a Charles Michel piše: "Važno je da nastavimo biti ujedinjeni i odlučni te zajednički definirati naš kolektivni pristup i djelovanje."

Kaže da su "agresivne akcije" Rusije prekršile "međunarodno pravo i teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine", piše BBC.

"Oni također potkopavaju europski sigurnosni poredak. Upotrebi sile i prisile za promjenu granica nema mjesta u 21. stoljeću."

16:52 Ukrajinski parlament trenutačno se "nosi s kibernetičkim napadom" na svojoj web stranici, potvrdio je CNN-u u srijedu član njegovog parlamentarnog novinarskog tima.

Ukrajinski ministar digitalne transformacije Mihajlo Fedorov također je u srijedu na svom Telegram kanalu rekao da je još jedan masovni distribuirani napad uskraćivanja usluge počeo oko 16 sati po lokalnom vremenu.

Prema Fedorovovim riječima, DDoS napad je prijavio niz banaka, a bilo je i problema s pristupom vladinim web stranicama. To je zbog prebacivanja prometa na drugog pružatelja usluga kako bi se smanjila šteta od napada.

Internetski monitor NetBlocks objavio je na Twitteru da su web-mjesta ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova, Službe sigurnosti i ureda kabineta "pod utjecajem poremećaja mreže".

"Čini se da je incident u skladu s nedavnim DDoS napadima", dodao je NetBlocks.

16:51 Kako piše CNN, francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian upozorio je na dodatne europske sankcije Rusiji, ali je istaknuo da se Europska unija još uvijek nada da će se moći voditi daljnji dijalog prema "mirnom okončanju" tekuće krize u Ukrajini.

"Prvi paket sankcija je ozbiljan, on će boljeti", rekao je Le Drian. "Bit će i drugih paketa."

16:49 Ruske trupe ušle su u istočnu regiju Ukrajine koju je Rusija sada priznala kao "nezavisnu", prema premijeru članice NATO-a Latvije i izvorima upoznatim s američkim obavještajnim službama.

"Prema informacijama kojima raspolažem, Putin prebacuje dodatne snage i tenkove na okupirana područja Donbasa", rekao je u srijedu latvijski premijer Arturs Krišjanis Karinš Jimu Sciuttu za CNN. "Po bilo kojoj definiciji to je prijelaz suverenog teritorija u susjednu zemlju."

Rusija je rasporedila jednu do dvije takozvane bataljunske taktičke skupine, glavnu rusku borbenu formaciju, od kojih se svaka sastoji u prosjeku od oko 800 vojnika, izjavio je visoki američki dužnosnik upoznat s najnovijim obavještajnim podacima, piše CNN.

16:48 U telefonskom razgovoru s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u srijedu, ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je "razočarenje" reakcijom Sjedinjenih Država i NATO-a.

"Putin je izrazio svoje razočaranje reakcijom Sjedinjenih Država i NATO-a, što je predstavljalo pokušaj ignoriranja legitimnih ruskih zabrinutosti i zahtjeva", stoji u priopćenju ruskog Predsjedništva, piše CNN.

16:39 Turski predsjednik Tayyip Erdogan jerekao u srijedu ruskom kolegi Vladimiru Putinu da Turska ne priznaje mjere protiv teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Erdogan je u telefonskom razgovoru Putinu rekao da vojni sukob u regiji ne bi nikome koristio i ponovo ponudio pomoć u pronalaženju rješenja, objavio je ured turskog predsjednika.

Erdogan je također istaknuo da cijeni blisku suradnju s Putinom glede regionalnih pitanja te da želi tako nastaviti.

"Predsjednik Erdogan, koji je ponovo pozvao na rješavanje trenutnog stanja putem dijaloga, naglasio je da je važno da se diplomacija stavi na prvo mjesto te da Turska također nastavlja sa svojim konstruktivnim stajalištem u NATO-u", priopćio je ured predsjednika.

Ranije su mediji izvijestili da je Erdogan rekao da Turska ne smije odustati od veza niti s Ukrajinom niti s Rusijom.

16:37 Rusija je upozorila da će biti "snažan odgovor" na sankcije koje su Sjedinjene Države i njihovi saveznici uveli protiv najužeg kruga Vladimira Putina jer je ukrajinsko Vijeće sigurnosti proglasilo izvanredno stanje u cijeloj zemlji.

"Ne bi trebalo biti sumnje da će sankcije dobiti snažan odgovor, ne nužno simetričan, ali fino podešen i bolan za američku stranu", priopćilo je ministarstvo u srijedu, piše Daily Mail

16:23 Američki obavještajni dužnosnici otkrili su Newsweeku da je administracija predsjednika Joea Bidena obavijestila ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog o obavještajnim službama procjenjujući da se Rusija sprema provesti invaziju punog razmjera na susjednu zemlju u sljedećih 48 sati.

"Predsjednik Ukrajine je upozoren da će Rusija vrlo vjerojatno započeti invaziju u roku od 48 sati na temelju američkih obavještajnih podataka", navode.

"Osim toga," dodao je američki dužnosnik, "izvještavanje promatrača zrakoplova ukazuje na to da je Rusija narušila ukrajinski zračni prostor ranije danas, leteći mogućim izviđačkim zrakoplovom na kratko vrijeme iznad Ukrajine."

Izvor blizak Vladi Zelenskog također je potvrdio za Newsweek da je takvo upozorenje primljeno.

Procjena Pentagona uključuje ruske zračne napade, krstareće rakete i kopnenu invaziju, tvrdi američki obavještajni dužnosnik.

Dužnosnik je za Newsweek rekao da će invazija uključivati ​​ne samo napad iz regije Donbasa pod kontrolom promoskovskih pobunjenika na istoku, gdje su u ponedjeljak poslane dodatne ruske jedinice kao mirovne snage, već i veliki napad prema glavnom gradu Kijevu sa sjeverne granice s Bjelorusijom, gdje su ruske trupe nedavno produžile zajedničke vježbe sa svojim saveznikom.

Drugi američki dužnosnik rekao je da će se operacija vjerojatno dogoditi noću i da će je spriječiti kibernetički napadi, ali su oba dužnosnika tvrdila da bi se planovi Rusije mogli promijeniti na temelju dnevnih događaja.

16:10 Britanska vlada zatražila je od državnog regulatornog tijela za komunikacije da preispita dozvolu za emitiranje ruskog TV kanala RT, optužujući tvrtku da je dio "globalne kampanje dezinformacija", piše RT.

U srijedu je britanski premijer Boris Johnson otkrio da je ministrica za kulturu Nadine Dorries pisala Ofcomu, tražeći od njega da razmotri suspenziju prava RT-a da bude na britanskim TV ekranima.

"RT je očito dio ruske globalne dezinformacijske kampanje, kao što je u prošlosti jasno rekao i njezin glavni urednik, koji je mrežu nazvao 'informacijskim oružjem' ruske države", navodi se.

Kao odgovor, zamjenica glavnog urednika RT-a i voditeljica komunikacija, Anna Belkina, optužila je britansku vladu da se "otvoreno i drsko miješa" u "navodno neovisno" regulatorno tijelo, sugerirajući da zastupnici razotkrivaju "samoproglašenu predanost" Londona na slobodu govora kao na "lažiranje".

16:05 Web-stranice koje pripadaju nizu ukrajinskih vladinih tijela bile su meta masivnog cyber-napada.

Internetske stranice ukrajinskog parlamenta (Rada), ministarstva vanjskih poslova i sigurnosnih službi među nekoliko su službi koje su pogođene napadom, piše BBC.

15:18 Čelnik Donjecka, koji podupire Rusija, kaže da želi mirno riješiti njegove granice s Ukrajinom, ali zadržava pravo zatražiti pomoć od Rusije.

U međuvremenu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da njegova zemlja želi sigurnosna jamstva od Rusije kao korak prema okončanju zastoja između dviju zemalja, piše 7news.

"Vjerujem da bi Rusija trebala biti među onim zemljama koje daju jasna sigurnosna jamstva. Mnogo sam puta sugerirao da predsjednik Rusije sjedne za pregovarački stol i progovori", rekao je Zelenski na brifingu s poljskim i litvanskim kolegom.

Denis Pušilin, koji je na čelu samoproglašene Narodne Republike Donjeck, koju je ovaj tjedan priznala Rusija, rekao je da je u prvom redu za dijalog s Ukrajinom.

No, objasnio je na konferenciji za novinare u srijedu da je situacija u njihovu dugotrajnom sukobu postala kritična i da će separatisti pobijediti uz potporu "velike Rusije".

Rusko priznanje Donjecka i susjedne samoproglašene Luganske Narodne Republike u ponedjeljak su Sjedinjene Države i mnogi njihovi saveznici proglasili nezakonitim te su uveli nove sankcije Rusiji.

"Agresija s ukrajinske strane raste", rekao je Pušilin, optužujući dužnosnike u Kijevu za insceniranje "provokacija" i izazivanje civilnih žrtava.

Ukrajina poriče optužbe separatista da potpiruje sukob s ciljem ponovnog zauzimanja svog teritorija silom. Pušilin je rekao da je preseljenje žena i djece koje je započelo prošli tjedan neophodno kako bi se separatističkoj vojsci omogućilo da se usredotoči na obranu granica svog teritorija.

Govoreći uz Pušilina, Andrej Turčak, visoki član ruske vladajuće stranke, rekao je da nijedna sila na svijetu ne može promijeniti pravni rezultat priznanja Rusije. Turčak je rekao da je malo vjerojatno da bi se mogao postići bilo kakav dogovor s aktualnom ukrajinskom vladom.

14:55 Rusko veleposlanstvo u Kijevu počelo je evakuaciju diplomata iz Ukrajine.

I ruska novinska agencija TASS i AFP potvrdili su evakuaciju nakon što je rusko ministarstvo vanjskih poslova jučer objavilo odluku, piše BBC.

Glasnogovornica Marija Zaharova rekla je da je to zbog "višestrukih napada" na ruske diplomatske misije diljem Ukrajine i "agresivnih akcija" protiv ruskih diplomata. TASS javlja izvor u veleposlanstvu koji je ranije danas rekao da je "evakuacija osoblja već počela".

14:52 Ukrajina zaslužuje status kandidata za Europsku uniju, a Poljska i Litva će je podržati u tom cilju, poručili su predsjednici dviju zemalja u zajedničkoj deklaraciji s ukrajinskim predsjednikom u srijedu.

"Naglašavamo da, s obzirom na značajan napredak u provedbi Sporazuma o pridruživanju i unutarnjim reformama, kao i trenutne sigurnosne izazove, Ukrajina zaslužuje status kandidata za članstvo u EU, a Litva i Poljska će podržati Ukrajinu u postizanju tog cilja", naveli su, piše The Guardian.

14:51 Nastavljajući temu sankcija, zamjenik američkog ministra financija Wally Adeyemo rekao je za CNBC da je SAD spreman uskratiti tehnologiju i resurse Rusiji ako Vladimir Putin poduzme daljnje mjere protiv Ukrajine, piše The Guardian.

"Predsjednik Putin očito ima sposobnost učiniti mnogo više nego što je učinio do sada. Ključna stvar koju predsjednik Putin treba razmotriti je želi li osigurati da rusko gospodarstvo može rasti, da ima resurse koji su mu potrebni da može projektirati moć u budućnosti. Ako se odluči za invaziju, ono što mu vrlo izravno govorimo je da ćemo to prekinuti. Odsjeći ćemo ga od zapadne tehnologije koja je ključna za napredak njegove vojske, odsjeći ćemo ga od zapadnih financijskih resursa koji će biti kritični za prehranu njegove ekonomije, ali i za njegovo bogaćenje."

14:46 Italija razmatra slanje Ukrajini nesmrtonosne vojne pomoći kako bi pomogla njezinu gospodarstvu, najavio je u srijedu u parlamentu ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nagomilao je više od 150.000 vojnika uz granicu s Ukrajinu, prema procjenama Sjedinjenih Država, te je potpisao uredbu o raspoređivanju vojske u proruskim istočnim pokrajinama Donjeck i Lugansk.

Višemjesečna kriza i ponavljanje upozorenja na skoru rusku invaziju naštetila su ukrajinskom gospodarstvu, zbog čega je Rim spreman izdvojiti 110 milijuna eura pomoći za "ukrajinsko stanovništvo i gospodarstvo u područjima koja dogovori s vlastima u Kijevu", rekao je ministar.

Planira pomoći vojsci slanjem nesmrtonosne opreme, preciznije opreme za razminiranje, rekao je Di Maio.

Italija će učiniti "koliko god može" da ograniči štetan utjecaj na ukrajinsko gospodarstvo i strateške interese zbog sankcija koje Zapad nameće Rusiji.

Italija pokriva 40 poto svojih potreba za plinom iz Rusije. Talijanski premijer Mario Draghi rekao je prošli tjedan da sankcije Rusiji ne smiju uključivati energetski sektor.

Prvi niz sankcija Europske unije Rusiji nastupa u srijedu i obuhvaća političare te zabranu trgovanja EU-a s dvjema odmetnutim pokrajinama

"Želimo nastaviti diplomatsku inicijativu da se izbjegne rat. Vjerujem da je još moguća iako se izgledi svakog dana smanjuju", rekao je Di Maio.

13:08 Ukrajina je u srijedu počela regrutirati rezerviste u dobi od 18 do 60 godina, a maksimalno razdoblje služenja je jedna godina.

Parlament u Kijevu odobrio je u srijedu sankcije protiv 351 Rusa, uključujući zastupnike koji su glasali za priznanje i slanje ruskih vojnika.

Njima je zabranjen ulazak u Ukrajinu, pristup imovini, kapitalu, nekretninama i dozvolama za obavljanje poslovnih aktivnosti.

13:00 Veleposlanici država članica EU-a odobrili su prvi paket sankcija protiv Rusije i pokrenuli pisani postupak s rokom do 15 sati kojim će odluka biti konačno usvojena, objavilo je francusko predsjedništvo Vijećem EU-a.

Sankcije se uvode protiv 351 zastupnika ruske Dume te 27 pojedinaca i pravnih osoba koji su pridonijeli ugrožavanju ukrajinske teritorijalne cjelovitosti, suverenosti i neovisnosti, među kojima su i ruske banke koje su financirale ruske vojne i druge operacije na tim teritorijama.

Također se zabranuje trgovina između dvije otcijepljene regije i EU-a, zatim se ograničava ruska vlada u prikupljanju kapitala na financijskim tržištima EU-a.

11:57 Ukrajina će proglasiti izvanredno stanje, javlja BBC.

Nakon sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost zemlje, visoki sigurnosni dužnosnik Oleksij Danilov rekao je da će izvanredno stanje biti uvedeno u svim regijama osim Donjecka i Luganska, gdje su ukrajinske snage već u ratu s separatistima koje podržava Rusija. Rekao je da će u početku trajati 30 dana. Taj potez još mora odobriti ukrajinski parlament.

11:33 Ukrajinski ministar Dmitro Kuleba pozvao je da se uvede još sankcija Rusiji. 

''Kako bismo spriječili Putina od daljnje agresije, pozivamo partnere da sada uvedu još više sankcija Rusiji. Jučer su poduzeti prvi odlučni koraci i na njima smo zahvalni. Sada treba pojačati pritisak da se zaustavi Putina. Pogodite njegovu ekonomiju, više i jače. Udarite sada'', napisao je.

11:15 Ukrajina razmatra proglašenje izvanrednog stanja. Članica parlamenta Lesia Vazilenko objavila je na Twitteru da o tome upravo traje rasprava.

''Da, Ukrajina traži od svojih građana da se vrate iz Rusije. Da. pripremamo se za izvanredno stanje, barem u nekim regijama Ukrajine'', napisala je i dodala da će poduzeti sve da Ukrajina ostane sigurna.

10:21 Ukrajina je pozvala svoje građane da odmah napuste Rusiju.

"Ministarstvo vanjskih poslova preporučuje građanima Ukrajine da se suzdrže od bilo kakvih putovanja u Rusku Federaciju, a onima koji su u ovoj zemlji da odmah napuste njezin teritorij", stoji u priopćenju koje je objavio BBC.

U njemu se navodi da "intenziviranje ruske agresije na Ukrajinu", znači da neće moći ponuditi konzularnu pomoć Ukrajincima u Rusiji.

Taj bi potez mogao utjecati na nekoliko milijuna ukrajinskih državljana za koje se procjenjuje da žive u Rusiji.

10:12 EU okuplja stručnjake za kibernetičku sigurnost kako bi pomogli Ukrajini u borbi protiv kibernetičkih napada iz Rusije. Među njima će biti i stručnjaka iz Hrvatske. >> Opširnije.

9:50 Bivši američki predsjednik Donald Trump gostovao je u radijskoj emisiji u kojoj je nahvalio Vladimira Putina. >> Opširnije.

9:45 Sve više država uvodi sankcije Rusiji. >> Opširnije.

8:58 Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je poručio da neće pregovarati o ruskim interesima i sigurnosti svoje zemlje, ali je spreman pronaći "diplomatska rješenja" u krizi s Ukrajinom.

"Naša zemlja je uvijek otvorena za izravan i iskren dijalog radi pronalaženja diplomatskih rješenja za najsloženije probleme", rekao je Putin u televizijskom govoru u povodu Dana branitelja domovine.

"Međutim, ne možemo pregovarati o interesima i sigurnosti naših građana", nastavio je Putin, koji od Zapada traži jamstva poput obećanja da Ukrajina nikada neće pristupiti NATO-u i da se NATO neće raspoređivati na ruskim granicama.

Obećao je da će nastaviti razvijati sposobnosti ruskih oružanih snaga, "napredne digitalne tehnologije" i umjetnu inteligenciju, kao i "hipersonično" oružje.

8:55 Ukrajinska vojska izvijestila je da je u je napadu proruskih separatista ubijen još jedan njihov vojnik, a šestero ih je ranjeno. Kažu i da je zabilježeno 96 incidenata granatiranja, od kojih 81 uz korištenje teške artiljerije, piše The Guardian.

8:24 Planovi za sastanak američkog predsjednika Joea Bidena s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom trenutno se ne razmatraju, priopćila je Bijela kuća u utorak.

Bidenova glasnogovornica Jen Psaki rekla je da je američki predsjednik otvoren za diplomaciju i pregovore na najvišoj razini, ali da sada, dok Rusija potiče ukrajinski sukob, nije pravo vrijeme. "Nikada nećemo potpuno odustati od diplomacije", rekla je Psaki i naglasila kako je nužno da Moskva promijeni smjer.

7:54 Nove satelitske snimke tehnološke tvrtke Maxar otkrivaju da Rusija na zapadnom dijelu zemlje i jugu Bjelorusije smješta nove vojne jedinice i opremu.

7:00 Američki predsjednik Joe Biden najavio je da će na Baltik poslati još vojne snage i opreme.

Viši dužnosnik Ministarstva obrane potvrdio je da se radi o 800 američkih vojnika koji će iz Italije prijeći na Baltik, a stižu i četiri borbena aviona F-35A te 20 borbenih helikoptera Apache, piše Swiss info. U Poljsku će iz Grčke Biden poslati još 12 Apachea.

6:55 Kanadski premijer Justin Trudeau predstavio je u utorak prvi krug gospodarskih sankcija Rusiji. 

Rekao je da će njegova vlada zabraniti Kanađanima bilo kakvo poslovanje s "Luganskom Narodnom Republikom" i "Donjeckom Narodnom Republikom" te kupovinu ruskih državnih obveznica. Uvode sankcije i članovima ruskog parlamenta koji su glasali za priznanje separatističkih republika, kazao je Trudeau.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ukrajinska kriza Sankcije pljušte na sve strane: Pogledajte koje su zemlje i kako reagirale na poteze Rusije

6:52 Američke sankcije protiv Rusije snažne su ako je riječ o "prvom potezu" SAD-a, ocijenio je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba. Dodao je da Ukrajina ne traži američke vojnike na terenu za rješavanje krize, ali je dobila obećanje od američkih dužnosnika da će joj biti isporučeno još oružja.

6:48 Japan i Australija objavili su u srijedu da uvode gospodarske sankcije Rusiji zbog priznanja samoproglašenih republika na istoku Ukrajine, nakon što su istu odluku donijele Velika Britanija, Europska unija, SAD i Kanada. 

Sankcije uključuju zabranu izdavanja ruskih obveznica u Japanu i zamrzavanje imovine određenih pojedinaca, kao i ograničavanje putovanja u Japan, rekao je japanski premijer Kishida. Japanski je premijer istaknuo da Japan ima dovoljne zalihe nafte i ukapljenog plina pa kratkoročno neće biti značajnog utjecaja na opskrbu energijom.

Pročitajte i ovo Branimir Vidmarović SITUACIJA NA ISTOKU Stručnjak za međunarodne odnose o potezu Rusije: "Ovo može eskalirati dosta brzo i pretvoriti se u pravi rat"

6:44 Američki državni tajnik Antony Blinken potvrdio je da je otkazao susret zakazan za četvrtak s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom nakon što je Moskva priznala dvije separatističke regije u Ukrajini kao neovisne države.

"Sada kada vidimo da invazija počinje i da je Rusija jasno dala do znanja da odbacuje diplomaciju, nema smisla održati taj sastanak u ovom trenutku", rekao je nakon sastanka s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom u Washingtonu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vlatko Cvrtila za DNEVNIK.hr Gdje je Hrvatska u sukobu na istoku i kako se miješaju nove karte: "Mirno doba je iza nas. Ulazimo u početak hladnog rata 2.0"

6:40 Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres kazao je u utorak da ruske postrojbe u istočnoj Ukrajini ne mogu biti "mirotvorci", kako ih je nazvao ruski predsjednik Vladimir Putin

"Kada postrojbe jedne zemlje uđu na teritorij druge zemlje bez njezina pristanka, one nisu nepristrane mirovne snage. To uopće nisu mirovne snage", rekao je Guterres u sjedištu UN-a.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene