Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bitka za krov nad glavom

Je li odzvonilo APN-u? Subvencionirani krediti pomogli su mnogima, ali i digli cijene nekretnina

Aktualno Galerija APN krediti za stan, ilustracija - 6 APN krediti za stan, ilustracija - 6 Foto: DNEVNIK.hr APN krediti za stan, ilustracija - 2 APN krediti za stan, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr APN krediti za stan, ilustracija - 3 APN krediti za stan, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr APN krediti za stan, ilustracija - 4 APN krediti za stan, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 APN krediti za stan, ilustracija - 5 Galerija 1/6 >>
Je li odzvonilo APN-u? Zahvaljujući subvencijama stambenih kredita, 25.000 obitelji lakše je došlo do doma. Međutim, istraživanja su pokazala i da je ona potaknula rast cijena nekretnina. Kakva je budućnost APN-a i kojim bi ga mjerama država mogla nadomjestiti, istražio je reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

Kako do vlastitog krova nad glavom? Taj problem muči sve više mladih koji život planiraju u Hrvatskoj. U pomoć su dosad stizali krediti APN-a. Mnogima su koristili, ali ukupno su doprinijeli rastu cijena nekretnina. To nije dobro pa bi novi model trebao donijeti Nacionalni plan stambene politike.

"U svijetu postoje različiti modeli. Svi ti modeli su nama poznati, ali treba ih skrojiti po našim uvjetima", reporteru Dnevnika Nove TV Marku Biočini rekao je Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva.

Pročitajte i ovo Prosvjed djelatnika Hitne pomoći Poslali poruku i Božinoviću Radnici Hitne pomoći nezadovoljni podrškom s vrha: "Kada imamo neki ozbiljan problem, Maje Grbe Bujević doslovno nema!"

Jedan od takvih uvjeta je i jaki, vrlo sezonalni, turizam.

"Konverzija stambenog prostora u prostor za turistički najam definitivno povećava cijene stanova i to ne samo u onim lokalnim jedinicama u kojima se događa ta turistička aktivnost", objasnila je ekonomistica Maruška Vizek.

Pročitajte i ovo Ivica Puljak, gradonačelnik Splita Poznati detalji Dogradonačelnik Splita Ivošević fizički napadnut! Puljak: "Djelatnik ugostiteljskog objekta ga je napao"

Obuzdati turizam je teško pa je izglednije da će država opet postati stanograditelj i najmodavac. Međutim, pravo na dom može se ostvariti i mimo prava na vlasništvo.

"Model za koji se mi zalažemo je stambena zadruga prema dugoročnom najmu. Ovdje su svi zadrugari vlasnici cijele zgrade, ali nisu vlasnici svojeg stana. Na taj se način osigurava pristupačni najam, ali i da taj stambeni fond ne završi na tržištu", rekao je Ivon Pavlović iz zadruge Otvorena arhitektura.

No, bilo kakva intervencija u tržište za politiku će biti problem jer i oni koji od skupih nekretnina zarađuju također su – birači.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene