Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sve je manje vremena

Građani zbog štrajka strahuju od neisplate APN-a: "Ako izgubim tu kaparu, stan, kredit - ja sam svoju priliku propustila"

Aktualno Galerija Problemi s APN-om, ilustracija - 4 Problemi s APN-om, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Problemi s APN-om, ilustracija - 2 Problemi s APN-om, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Problemi s APN-om, ilustracija - 3 Problemi s APN-om, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Problemi s APN-om, ilustracija - 1 Problemi s APN-om, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +2 Problemi s APN-om, ilustracija - 5 Galerija 1/7 >>
Treći je tjedan štrajka zaposlenih na sudovima i u državnim odvjetništvima, a sada ga već počinju osjećati i građani. Zbog neupisivanja hipoteka u gruntovnicama mnogim građanima prijeti gubitak stambenih kredita, pa i tisuća eura pologa koje su dali za nekretninu. Mnogi koji su aplicirali za subvenciju APN-a strahuju da će ostati i bez tog prava. Priču donosi reporterka Dnevnika Nove TV Jelena Rastočić.

Nakon mukotrpne potrage za stanom u Splitu, zahtjeva za subvenciju, dogovora s bankom, popratnih troškova, Petrana je zbog štrajka sudstva zapela na posljednjem koraku - upisu hipoteke. Ako gruntovnica ne upiše teret, banka ne može isplatiti kredit.

"Ja imam 44 godine, ovo je zadnja prilika za APN, ako izgubim tu kaparu, taj stan, i mogućnost dobivanja kredita - ja sam svoju priliku propustila", ispričala je Petrana, koja kupuje stan preko APN-a.

Najmodavcu je već najavila iseljenje krajem lipnja, a sada ne zna što će nakon toga ako se njezina papirologija ne riješi. Na drugom kraju Hrvatske Nikol se uselila u svoju kuću, ali gruntovnica to još nije potvrdila.

"Predala sam svu dokumentaciju za upis vlasništva 22. svibnja - još uvijek nije upisano vlasništvo", rekla je.

Pročitajte i ovo Zagađenje mora u Kostreni, ilustracija - 3 Širi se smrad Dvije hrvatske plaže nisu preporučljive za kupanje, stanovnici ogorčeni: "Ono što osjećam je prestrašno"

Nikol će još čekati, ali Petrana ne bi smjela. Još u prvom tjednu štrajka predsjednik Vrhovnog suda dao je nalog da se rješavaju svi postupci čije bi odgađanje nanijelo nenadoknadivu štetu građanima. U zagrebačkoj gruntovnici uvjeravaju da poštuju taj nalog.

"Štrajk mora podrazumijevati da ne rješavamo predmete i to posljedično znači neku šetu za stranke, to je takva priroda posla, ali pokušavamo naći taj nekakav razmjer između toga da smo u štrajku, ali da ne napravimo preveliku štetu za građane RH", kazao je zamjenik voditeljice ZK odjela Mateo Klanac.

U ovakvim slučajevima gledaju, kaže, priložene kupoprodajne ugovore i ako postoje navedeni rokovi, onda rješavaju zahtjeve. Što je hitno, odlučuje svaki referent samostalno. Ne upišu li zahtjeve na vrijeme, probleme će imati i drugi građani koji realiziraju stambeni kredit.

Pročitajte i ovo Šteta od tuče zbog koje građani najavljuju prosvjed, ilustracija - 4 obrana od tuče "Jako se bojim, to malo što imam, neka mi uništi - nemam ništa": U Zagorju prijete prosvjedom, zahtjevi su jasni

Financijski zastupnik Zoran Balija rekao je da je s 1. srpnja u većini banaka najavljena promjena kamatnih stopa. "Samim time se mijenja zatezna kamatna stopa, tako da svi koji imaju ugovore trebali bi ih solemnizirati do 30. lipnja jer promjenom tih uvjeta ti ugovori o kreditu ne vrijede", naglasio je.

Klijente savjetuje da solemniziraju ugovore pa požurnicama prema sudovima podsjete na hitnost upisa, a iz APN-a poručuju da građani koji čekaju potpisivanje neće ostati bez prava na subvenciju, već će ugovore potpisati kada ispune sve uvjete, među kojima je i upis u zemljišne knjige.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene