Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Četiri velika grada

Kako do povoljnijeg najma stana? U jednom hrvatskom gradu već ima stanova čija je cijena čak četiri puta niža od tržišne, pogledajte u čemu je stvar

Aktualno Galerija Najam gradskih stanova - 4 Najam gradskih stanova - 4 Foto: DNEVNIK.hr Najam gradskih stanova - 3 Najam gradskih stanova - 3 Foto: DNEVNIK.hr Najam gradskih stanova - 2 Najam gradskih stanova - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Najam gradskih stanova - 1 Galerija 1/4 >>
Sve teže postaje ne samo kupiti vlastitu nekretninu, nego i pronaći nekretninu za najam po razumnoj cijeni. Pa su se gradonačelnici četiri najveća grada udružili i planiraju graditi gradske stanove, koji će za najam biti povoljniji nego na tržištu. U Osijeku je već dodijeljeno takvih 68 stanova.

Unajmiti stan u bilo kojem od četiri najveća grada postaje sve skuplje.

Pa za primjer stan od oko 60 kvadrata cijena u Osijeku bit će najmanja - oko 350 eura. U Zagrebu će cijena narasti na oko 600 eura. Za isti stan ista prosječna cijena i u Rijeci. A u Splitu će se popeti i do 630.

Primjećuje to i Leo iz Rijeke, kaže, problem s najmom ima sve više mladih u njegovu gradu.

"Za nekakav stan oko 40 kvadrata se već daje oko 400 eura, pa previše u svakom slučaju. Ja i cura imamo sreće, mi smo prije 5 godina zaključili ugovor", kaže Leo iz Rijeke.

To je sreća, a sreću traži i prosječan student u Zagrebu. Stvar spašavaju cimeri, u obzir dolaze i samo sobe, gledaju se jeftiniji kvartovi.

"Neke cijene su stvarno puno više nego što se daje za stan, jer stvarno se more svašta naći. Za neke jako male stanove je velika cijena", kaže Lovro iz Zagreba.

Bojiš li se da će cijena biti veća iduće godine, da će vam povisiti, pitala je reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk Tonku iz Zagreba.

"Pa mrvicu da. Sad kakva je situacija moglo bi se desiti, da", odgovorila je.

O tome se ne mora brinuti 68 obitelji u Osijeku. U najam su dobili gradski stan, cijena niža čak četiri puta od one tržišne. Nova zgrada je grad stajala 3 milijuna eura.

"Bili smo podstanari, plaćali smo 400 eura podstanarstvo. Toga više nema i to je... još jedna plaća u kući", kaže Brankica Sardelić iz Osijeka.

Osim Osijeka, podjelu više gradskih stanova, planiraju i Zagreb, Rijeka, Split. Zajedno imaju oko 9000 stanova. To nije dovoljno, pa gradonačelnici žele da se uključi i država sa svojim stanovima, kao i financiranjem novih.

"Da država uloži jedan određeni dio sredstava kroz dugoročno kreditiranje, drugi dio sredstava da se dobije od komercijalnih ili drugih banaka", rekao je gradonačelnik Splita, Ivica Puljak.

"Naš projekt Podbrežje je nekih 300-tinjak stanova i on je više-manje spreman. Razgovaram s Europskom investicijskom bankom da dignemo kredit i to je nešto što smo zajedno pričali, da idemo u zajednički kredit", kazao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

Za razliku od subvencioniranja najma koji dovodi do rasta cijena, dodjela gradskih stanova bi je smanjila, tvrde stručnjaci. Hitno rješenje posebno je potrebno na obali.

"Zbog velikog fokusa na turizam koji je vrlo nisko oporezovan pa time i stimulira ljude da se bave turističkim najmom mlade obitelji više uopće ne mogu ni na koji način riješiti stambeno pitanje", kaže Lana Mihaljinac Knežević, iz Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.

Da bi se lijepe želje gradonačelnika ostvarile - sigurno će trebati vremena. A kako vrijeme odmiče, čak i unajmiti stan, postaje sve manje dostižno.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene