Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVA MJERA

Stižu besplatni obroci u škole: "Otvara se prostor za EU-fondove i kreiranje mjera koje će djeci pokriti neke skrivene troškove u obrazovnom sustavu"

Aktualno Galerija Ivana Dobrotić - 6 Ivana Dobrotić - 6 Foto: DNEVNIK.hr Ivana Dobrotić - 5 Ivana Dobrotić - 5 Foto: DNEVNIK.hr Ivana Dobrotić - 4 Ivana Dobrotić - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ivana Dobrotić - 3 Ivana Dobrotić - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Ivana Dobrotić - 2 Galerija 1/6 >>
Inicijativa pod nazivom "Pravo svakog djeteta na školski obrok" od 2020. godine upozorava i Vladu i ministarstva da je besplatan obrok za svakog školarca itekako potreban. Prošli tjedan na sastanku u Vladi su im rekli da će krenuti s ovom mjerom. U studiju Dnevnika Nove TV s dr. sc. Ivanom Dobrotić iz inicijative "Pravo svakog djeteta na školski obrok“ razgovarala je reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus.

"Da, konačno smo dobili tu najavu. Iza nas je dug put, dvije godine zagovaranja. Na zadnjem sastanku Vlade rečeno je da će se mjera besplatnog obroka za školarce implementirati od siječnja sljedeće godine. Da bi se to dogodilo, potrebne su neke izmjene zakonodavnog okvira“, kazala je Ivana Dobrotić.

"Drago nam je da su prepoznali ovaj model koji smo mi zagovarali, a to je da se takav obrok osigura za svako dijete, da imamo jedan uključiv i univerzalan sustav koji neće stigmatizirati nijedno dijete“, poručila je.

Komentirajući činjenicu da je u Hrvatskoj velik broj škola bez školske kuhinje, što bi moglo dovesti do toga da određena djeca budu zakinuta, Dobrotić je podsjetila da je riječ o nekih 15 posto područnih i lokalnih škola koje nemaju školsku kuhinju, no da su škole već imale osiguran obrok za neku djecu.

"Postoji sustav dostave i sličnih modela. Umrežavanjem različitih aktera u lokalnoj zajednici može se riješiti problem za manje škole“, pojašanjava. Izrazila je želju da se iznađu modeli koji će odgovarati na potrebe sve djece.

"Hrvatska je mogla učiniti više"

Na pitanje što Hrvatska može učiniti za djecu koja žive u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, priznala je da se dosad nije činilo dovoljno, no da u posljednje vrijeme postoje pomaci, spomenuvši pritom ulaganje u vrtiće.

"Sad imamo ovaj školski obrok koji je jako bitna preventivna mjera za djecu u siromaštvu, a veliku priliku imamo sad u okviru europskog jamstva za djecu“, kazala je spomenuvši da će Hrvatska morati raditi na tome da svakom djetetu osigura bazičan pristup uslugama unutar zdravstva, školstva, ranog i predškolskog obrazovanja i stanovanja.

Pročitajte i ovo Ilustracija NAKON PLENKOVIĆEVE NAJAVE Veliki uspjeh inicijative ''Pravo svakog djeteta na školski obrok'': ''Ovo je prvi korak''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dio djece gladuje Znate li koliko godišnje koštaju dječji topli obroci u školama? ''Toliko je novca pronađeno na računu Dane Škugora''

"Otvara se veliki prostor za europske fondove i za kreiranje mjera koje će djeci pokriti neke skrivene troškove u obrazovnom sustavu. Imamo činjenicu da djeca u siromaštvu ne mogu otići na maturalac, izlet, nemaju za izvanškolske aktivnosti pa su isključena“, kazala je poručivši da postoji jako velik prostor za napredak.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene