Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON PLENKOVIĆEVE NAJAVE

Veliki uspjeh inicijative ''Pravo svakog djeteta na školski obrok'': ''Ovo je prvi korak''

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Inicijativa "Pravo svakog djeteta na školski obrok" pozdravila je najavu premijera Andreja Plenkovića da će država financirati jedan obrok dnevno svim osnovnoškolcima te ističu da su nakon dvije godine uspjeli da se djeci, roditeljima i školama olakša nadolazeće razdoblje.

Vlada će u proračunu za iduću godinu planirati da država financira jedan obrok dnevno u svim osnovnim školama, rekao je premijer Andrej Plenković u Godišnjem izvješću o radu Vlade.

Od početka ovog procesa postojao je veliki interes kod vladajućih da se iznađe model koji je financijski održiv, a s ciljem osiguravanja besplatnog školskog obroka za svako dijete, objavila je Inicijativa "Pravo svakog djeteta na školski obrok".

Istaknuli su da su ih na sastanku prošli tjedan Plenković i ministar znanosti i obrazovanja Fuchs informirali da su se odlučili upravo na model koji je zagovarala Inicijativa, odnosno da se sredstva za školsku prehranu osiguraju unutar djelokruga Ministarstva znanosti i obrazovanja i tako kreira univerzalni sustav koji neće stigmatizirati djecu, svakom će djetetu osigurati pravo na jedan besplatni školski obrok te će u prvi plan staviti interese i prava djece.

Inicijativa očekuje da će u implementaciji fokus države, škola, županija, općina i gradova biti na održivom financiranju te zelenom i dugoročnom rješavanju problema školske prehrane gdje će djeca imati priliku ne samo besplatno, već i zdravo jesti.

"Neizmjerno smo ponosne kada vidimo da se cijeli ovaj proces isplatio i da će se djeci, roditeljima i školama uvelike olakšati nadolazeća školska razdoblja, a što je posebice važno u jeku ove krize s kojom se suočavamo kao društvo", ističu.

Pročitajte i ovo Ilustracija SIROMAŠTVO U HRVATSKOJ Police socijalnih samoposluga zjape prazne, djeca gladna odlaze u krevet: ''Svi mi zapravo hodamo po rubu''

Pročitajte i ovo Ilustracija VAŽNO ULAGANJE Dan koji bi mogao biti presudan za Plenkovića i Beroša: Nedostaje dokument koji bi Hrvatsku mogao doći glave

Premijer je naveo kako će ta mjera državu stajati 550 milijuna kuna te da će se njome osigurati obrok za 311.000 djece, od kojih je njih gotovo 80.000 u siromaštvu.

"Obrazovni sustav ključ je uspjeha našeg društva, a pitanja školske prehrane i siromaštva djece/obitelji su neodvojiva. Ovo je prvi veliki korak u njihovom rješavanju", kazala je inicijativa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene