Obavijesti Pretražite Navigacija
izvješće revizora

Muljanje s EU fondovima? Nepravilno potrošeno više od pet milijardi eura: "Ne spada pod prijevare, ali..."

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Više od pet milijardi eura (37,6 milijardi kuna) sredstava EU fondova nenamjenski je potrošeno prošle godine, rekli su u četvrtak revizori Unije, s obzirom na to da su nacionalne vlasti često griješile u raspodjeli novca, dok su se slučajevi sumnji na prijevare povećali.

Europski revizorski sud (ECA), koji je odgovoran za ocjenu proračuna Europske Unije, u svom je godišnjem izvješću procijenio kako je u prosjeku tri posto od prošlogodišnjih 181,5 milijardi eura troškova bilo nepravilno, što je porast u odnosu na prethodnih 2,7 posto.

"Razina pogreške za visokorizične rashode bila je sveprisutna", rekli su revizori u izvješću, izdajući "nepovoljno mišljenje" o prošlogodišnjim troškovima 27-članog bloka zemalja.

Revizori su istaknuli kako su pogreške uglavnom uzrokovane problemima koje su nacionalna tijela imala s primjenom složenih pravila i kriterija za odabir korisnika sredstava. To ne spada pod prijevaru ili rasipanje sredstava, rekli su.

Međutim, identificirali su 15 slučajeva potencijalne prijevare, u odnosu na šest od prethodne godine.

Mišljenja revizora ne dovode do neposrednih posljedica, ali bi mogla potaknuti istrage u slučajevima sumnje na prijevaru, dok bi ih vlasti trebale koristiti za poboljšanje potrošnje u narednim godinama.

Nacionalne i lokalne vlasti u 27 država članica EU-a odgovorne su za trošenje većine sredstava EU-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene