Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pritisak roditelja

Inflacija odlikaša bez pokrića: "Roditelji doslovno žicaju ocjene", "Opet je to ta linija manjeg otpora. Jednostavnije je popustiti nego se boriti"

Aktualno Galerija Suzana Hitrec Suzana Hitrec Foto: DNEVNIK.hr Zadnji dan škole - 1 Zadnji dan škole - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zadnji dan škole - 2 Zadnji dan škole - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zadnji dan škole - 3 Zadnji dan škole - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Zadnji dan škole - 4 Galerija 1/6 >>
Za više od 400 tisuća učenika završila je školska godina. Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica doznaje kako se, unatoč inflaciji odlikaša, ne razmatra uvođenje obveznih ispita za upis u srednju školu.

Za više od 400 tisuća učenika završila je školska godina. Inflacija odlikaša stari je problem. Uz provjere znanja, treba riješiti i pritisak roditelja, rekao je za Dnevnik Nove TV ravnatelj Osnovne škole Milana Langa, Igor Matijašić.

"Posljednje dane, pogotovo u osmim razredima. Roditelji doslovno žicaju ocjene upravo iz razloga jer neki već unaprijed žele svoje srednje škole koje bi upisali, a ako nemaju 5.0 već u startu su osuđeni na to da ne mogu upisati, što je po meni nepojmljivo i zaista ne bi trebalo tako biti", rekao je Matijašić.

Da je stanje takvo potvrđuju i nastavnici.

"Opet je to ta linija manjeg otpora. Jednostavnije je popustiti, nego se boriti. S borbom ti dođe jedna inspekcija, druga inspekcija. To je jako stresno za učitelja i tako se ocjene dižu. Kod mene situacija nije takva", pojasnio je Tihomir Ivanec, profesor matematike i fizike.

Pročitajte i ovo Sjećanje na žrtve pokolja u Teksasu što je policija radila? Novi detalji masakra: Otkriveno kako je ubojica uspio ući u školu i ubiti 19 djece

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna zbog neprimjerenog pozdrava Profesorica sa sporne fotografije više neće moći biti razrednica. Ravnatelj škole: "Odlučio sam joj izreći pisano upozorenje na obveze iz radnog odnosa"

S jedne strane sve sjajno i bajno, a s druge su nacionalni ispiti iz pet predmeta pokazali da većina osmaša koji su ga pisali u 80 škola, imaju osnovnu i srednju razinu postignuća.

"U prvom redu služe za provjeru sustava i na osnovu toga će se sigurno generirati kroz sljedeće godine, naročito 2024., podaci za unaprijeđenje rada", rekao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

"Ali će se sljedeće godine u nacionalne ispite uvrstiti i ispit stranog jezika, engleski i njemački, uz povijest i geografiju. Time ćemo zaokružiti lepezu od osam predmeta koji će se vrednovati", poručio je ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Unatoč inflaciji odlikaša, Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne planira uvesti obvezne ispite za upis u srednju školu, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

Takvu je opciju, među ostalim, komentirala gošća Dnevnika Nove TV Suzana Hitrec, predsjednica Udruge ravnatelja srednjih škola. Osvrnuvši se na takvu ideju, Hitrec je poručila kako se upisi u srednje škole trebaju provoditi na drugačiji način.

"Za mene je najbolja opcija provođenje nacionalnih ispita tijekom viših razreda osnovne škole i temeljem tih rezultata upis u srednje škole. Imamo veliki broj učenika s odličnim ocjenama, a ne znamo kakvo znanje stoji iza tih odličnih ocjena", pojasnila je Hitrec za Dnevnik Nove TV.

Hitrec je kazala kako se u zadnje dvije godine događa da dolaze učenici s odličnim ocjenama iz engleskog jezika, ali i sa vrlo niskim znanjem. "Nakon ovih pandemijskih godina, to se proširilo i na druge predmete", rekla je Hitrec.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna helikopterom prevezen u bolnicu Umalo tragedija na maturalcu: "Sin mi se skoro utopio u bazenu, a učitelji su pili kavu i odmarali." Ravnateljica: "Bili smo s učenicima kod bazena"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nevjerojatan slučaj u BiH Škola primila dojavu o bombi: Uprava e-mail pročitala tek dan kasnije

Osvrnuvši se na potencijalne razloge za takvo stanje, Hitrec je rekla kako je "veliki pritisak roditelja". 

"S obzirom da je potrebno upisati se s ocjenama sedmog i osmog razreda u srednju školu, mislim da to vrlo teško izdrže učitelji u osnovnoj školi. To bi moglo značiti da ako ne daju željenu ocjenu, bez obrzira na znanje, da će ih roditelji prijaviti inspekciji i da će morati svaku ocjenu pojedinačno dokazivati", pojasnila je.

Osvrnuvši se na slabije rezultate posljednjih nacionalnih ispita, Hitrec je kazala kako nije iznenađena. "Nemoguće je da imamo takve rezultate na nacionalnim ispitima kakve su nam ocjene u osnovnoj školi. Važno je reći da se za te ispite učenici nisu pripremali i mnogi ih nisu niti ozbiljno uzeli jer nisu imali nikakvu posljedicu. Nisu dobili ocjenu", zaključila je Hitrec u Dnevniku Nove TV.

"Tko nije učio, morat će još malo uzeti knjigu u ruke, a tko je učio, odmarat će se sve do 5. rujna kada počinje nova školska godina", kazala je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene