Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

zbog neprimjerenog pozdrava

Profesorica sa sporne fotografije više neće moći biti razrednica. Ravnatelj škole: "Odlučio sam joj izreći pisano upozorenje na obveze iz radnog odnosa"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole u Slavonskom Brodu medijima je u srijedu uputio službeno priopćenje vezano za slučaj razrednice koja je objavila fotografiju na Facebooku na kojoj njeni maturanti dižu desnicu.

Nakon što su u Industrijsko-obrtničkoj školi obavljeni svi izvidi vezani za slučaj profesorice Nives Romanjek koja je ignorirala aludiranje na ustaški pozdrav svojih đaka, a potom na svom privatnom Facebook profilu objavila fotografiju iz učionice koja to prikazuje, ravnatelj škole Luka Mladinović medijima je danas uputio službeno priopćenje.

U nastavku ga prenosimo u cijelosti:

"U svrhu rješavanja slučaja objave fotografije maturanata Industrijsko–obrtničke škole od 25. svibnja 2022. godine, na kojima su pojedini učenici u neprimjerenom pozdravu", stoji u uvodu priopćenja.

"Nakon utvrđivanja svih činjenica i okolnosti, te izvršenog razgovora s nastavnicom i roditeljima učenika odlučio sam nastavnici Nives Romanjek izreći pismeno upozorenje na obveze iz radnog odnosa s mogućnošću otkaza ugovora o radu. Nastavnica od školske godine 2022./2023. više neće moći aplicirati na razredništvo niti jednog razrednog odjela u našoj Školi".

Pročitajte i ovo Razrednica s maturantima u Industrijsko-obrtničkoj školi u Slavonskom Brodu oglasili se policija i ministarstvo Novi incident pred školom u Slavonskom Brodu: "Nema ustaša od '45, jel to jasno vama novinarima"

"Ovim putem upućujem medijima ispriku i žaljenje u svoje osobno ime i u ime Industrijsko-obrtničke škole koju kao ravnatelj zastupam na neprimjerenim verbalnim istupima pojedinih djelatnika naše Škole isprovociranima uzbuđujućim i uvredljivim naslovom objavljenim na portalu SBplus. Ravnatelj Luka Mladinović, prof.el.", napisao je.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja će nakon očitovanja od škole poduzeti korake iz svoje nadležnosti, kako su rekli za portal SBplus. "Zatražili smo očitovanje škole o navedenom slučaju kako bismo dobili detaljnije informacije te zatražili od ravnatelja da nas obavijesti o poduzetim mjerama".

Pročitajte i ovo Razrednica s maturantima u Industrijsko-obrtničkoj školi u Slavonskom Brodu oglasili se policija i ministarstvo Novi incident pred školom u Slavonskom Brodu: "Nema ustaša od '45, jel to jasno vama novinarima"

U svakom slučaju, najoštrije osuđujemo navedeni slučaj, a Ministarstvo će nakon očitovanja škole poduzeti korake iz svoje nadležnosti, a isto tako uvjereni smo da će i druge nadležne službe i institucije npr. škola, Državno odvjetništvo i policija napraviti isto.

"Naime, u hrvatskom pravnom sustavu poticanje na nasilje i mržnju kažnjava se po nekoliko zakona: Zakonu o javnom redu i miru, Zakonu o javnom okupljanju, Zakonu o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima ili Zakonu o suzbijanju diskriminacije te Kaznenom zakonu za koji prekršajne, odnosno kaznene prijave podnose Državno odvjetništvo i policija", poručili su iz Ministarstva.

Podsjetimo, niz javnih osuda izazvala je zajednička fotografija koju je objavila razrednica Nives Romanjek i na kojoj se smješka dok dio učenika drži visoko u zrak podignutu ruku. I sama profesorica na fotografiji je bila u istom kostimu kao i učenici, bez beretke. Vizualna aluzija na ustaški režim javno je osuđena nakon što je fotografija završila na Facebooku.

Policijska uprava brodsko-posavska i dalje provodi izvide po nalogu Općinskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu, vezano uz ovaj slučaj. Za Hinu je u utorak informaciju potvrdila glasnogovornica Policijske uprave brodsko-posavske Kata Nujić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene